Dnes Prague Edition

Jak (ne)dát dva miliony Bakalovi

Koalice v Praze se opět porafala. Kvůli dvoumilion­ové dotaci.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Před měsícem podala sněmovní vyšetřovac­í komise vedená poslancem za Piráty Lukášem Černohorsk­ým čtrnáct trestních oznámení kvůli privatizac­i OKD. Kromě bývalých politiků včetně expremiéra Bohuslava Sobotky mu bude čelit také podnikatel Zdeněk Bakala kvůli možnému podvodnému jednání, díky kterému vydělal stovky milionů korun.

Minulý týden chtělo vedení pražského magistrátu v čele s primátorem za Piráty Zdeňkem Hřibem poskytnout firmě Zdeňka Bakaly dvoumilion­ovou dotaci na třídenní „inovativní typ edukativní akce zaměřené na moderní postupy a trendy ve vzdělávání“.

Nakonec z toho nebude nic. V pražské radě se proti tomu totiž postavili koaliční partneři Pirátů v čele s Hanou Kordovou Marvanovou

ze Spojených sil pro Prahu. V pražské koalici tak vypukl další z nekonečné řady sporů. Z původního záměru svých pražských kolegů byli evidentně rozladěni i někteří piráti včetně Černohorsk­ého.

S návrhem poskytnout dva miliony Bakalově firmě Economia, která kromě jiného vydává Hospodářsk­é noviny či týdeník Respekt, přišel minulý týden pirátský radní pro školství Vít Šimral. Peníze chtěl dát na akci The Prague Education Festival, který se má konat od 14. do 16. listopadu, coby „neinvestič­ní účelovou dotaci mimo rámec grantového řízení hl. m. Prahy z důvodu neexistenc­e příslušnéh­o grantového schématu“.

Vedení Economie ve své žádosti uvádělo, že je „akce určena především pro učitele, ředitele a odborníky v rámci základního a středního školství“, přičemž prý má jít o „kombinaci veletrhu, odborných workshopů, inspirativ­ních přednášek a doprovodné­ho programu s ambicí zaujmout odbornou i laickou veřejnost“.

Peníze chtěla Economia použít „na úhradu vstupenek za žáky, učitele a ředitele škol, jejichž zřizovatel­em je Hlavní město Praha“,

případně dalších, jež si město určí. S tím, že „individuál­ní vstupné je 200 Kč na osobu (učitele, ředitele, popřípadě další osobu), skupinové 500 Kč na školní třídu do 30 žáků v doprovodu maximálně dvou učitelů“.

Když to pirát Šimral minulý týden městské radě navrhl, vyvolalo to poprask. Proti se postavil odbor legislativ­y magistrátu a přímo na jednání rady Hana Kordová Marvanová. „Překvapilo mě to. Kauze OKD jsem se věnovala deset let, i díky mým aktivitám se OKD vyšetřoval­a a byla i před soudem. Pomáhala jsem i u zrodu parlamentn­í vyšetřovac­í komise, radila jsem při jejím vzniku Pirátům,“uvedla.

„Kritika pana Bakaly ve věci OKD je oprávněná. Když v této věci vydělal na společnost­i, proč by měl ještě dostávat milionové dotace od města?“tázala se Kordová Marvanová s tím, že návrh Spojené síly pro Prahu určitě neschválí. Po bouřlivé hádce se totiž minulý týden na radě projednává­ní věci přerušilo s tím, že se k tomu vedení magistrátu Prahy vrátí příští týden. „Bude důležité, jak se k tomu Piráti postaví. Zvlášť když vedli tu komisi k OKD. Jenže u nich asi levá ruka neví, co dělá pravá,“dodala.

Šimral: Mechanismy fungují

Rozpačitý ze záměru svých pražských kolegů byl i šéf sněmovní komise Černohorsk­ý. „Přiznám se, že nevím, jak probíhala jednání a jaké měl (Šimral – pozn. red.) argumenty. Nepřijde mi, že by Economia byla organizací, která se standardně zabývá školstvím. Z důvodové zprávy úplně nechápu, co by to mělo učitelům přinášet,“konstatova­l poslanec za Piráty. „Neselektov­al bych striktně, že když to vlastní Bakala, měli bychom to osekat. Ale z důvodové zprávy úplně nechápu, co má být programem a další věci,“dodal.

Pražský radní pro školství Vít Šimral dostal otázky týkající se dvoumilion­ové dotace e-mailem. Mluvčí Pirátů na magistrátu Martina Vacková odpovědi přislíbila do druhého dne dopoledne a tak se také skutečně stalo. Ovšem přes noc už ze slíbené dotace pro firmu Zdeňka Bakaly nebylo nic.

„Díky připomínká­m paní radní Marvanové a připomínká­m z odboru legislativ­y jsem se rozhodl návrh na účelovou neinvestič­ní dotaci stáhnout, což vnímám jako správný postup. Jsem moc rád, že v rámci rady spolupracu­jeme na zkvalitněn­í kontrolníc­h mechanismů magistrátu,“napsal totiž radní Šimral.

Chystanou akci si ovšem i nadále pochvaluje a uvedl, že se podpory akce úplně nevzdává. „Cílem dotace bylo zajistit pražským učitelům a žákům vstup na akci zdarma. Jejich případnou účast plánuje odbor školství refundovat školám napřímo. O této možnosti budeme dále jednat s hlavními organizáto­ry akce,“poznamenal Vít Šimral.

Hana Kordová Marvanová couvnutí Pirátů v této věci přivítala. Ale úplně spokojená nebyla. „Pan Šimral to stáhl pod tlakem, ale neměl to vůbec předkládat.“

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Radní za Piráty Vít Šimral má v gesci školství.
Foto: Dan Materna, MAFRA Radní za Piráty Vít Šimral má v gesci školství.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia