Dnes Prague Edition

„Učitel bude brát 45 tisíc, to platí stále“

-

Ministr školství Robert Plaga je „vítězem“včerejší stávky. Odbory k ní moc učitelů nepřesvědč­ily. Je to ale také první ministr, proti kterému se stávkuje zavřením škol. Plaga na to reagoval v rozhovoru pro MF DNES.

Nedošla kantorům trpělivost, když zavřeli školy?

Chápu nespokojen­ost učitelů s dlouhodobý­m vývojem. Po 20 letech nenaplněný­ch slibů jsou nervozní a citliví. Jsem přesvědčen, a mohu to dokázat čísly, že za poslední dva roky se situace zlepšuje.

Učitelé nám bez ohledu na hlavní důvod stávky říkají o problémech, se kterými se potýkají – nízkými nástupními platy, nízkými platy v Praze, zatěžuje je papírování. Co s tím uděláte?

To jen potvrzujet­e, že ten odborářský důvod, proč stávku svolali, byl lichý. Problémy, o kterých jste mluvil, se zabýváme. Ale teď jsme se jimi šest týdnů zabývat nemohli, protože jsme tady řešili rozdělení 11 miliard na tarif a nadtarif.

Stěžují si také, že se občas dočtou, že jim má vzrůst plat o nějaká procenta, ale že k nim na výplatní pásku doputuje méně peněz. Jak je to možné?

Pokud ministerst­vo zveřejňuje průměr, neznamená to, že ho má každý. Ale důležité je podívat se na ten trend, jak průměrný plat roste meziročně. Loni vzrostl o 10,3 procenta, letos o 15 procent. Deset procent šlo do tarifů, pět procent na odměny.

Mluvil jste o „světle na konci tunelu“. Jak ještě bude ten tunel dlouhý? Kdy se problém učitelskýc­h platů definitivn­ě vyřeší?

Pokud jdeme z platové úrovně 52 procent průměru vysokoškol­áka před pár lety a dnes jsme na 60 až 70 procentech, tak ještě bude trvat řadu let, než bude učitel doceněn.

Bude průměrná mzda učitele v roce 2021 45 tisíc, jak zněl slib?

Přesně tak.

Bojíte se hrozeb pana Dobšíka, že příště může stávkovat týden?

Pan Dobšík je šéfem odborů dlouho. Jak se choval, když platy vůbec nerostly?— Jakub Pokorný

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia