Dnes Prague Edition

Podvody, znásilnění. Soud poslal gang otrokářů za mříže

Český gang v Anglii si ze svých krajanů udělal otroky. Jeho šéfa poslal soud na osmnáct let do vězení.

- Monika Gordíková redaktorka MF DNES

ÚSTÍ NAD LABEM Hlasitě povzdechl a schoval hlavu do dlaní. Pak se s vykulenýma očima neustále dokola rozhlížel po všech přítomných a nervózně přešlapova­l z jedné nohy na druhou. Július Rigo jako kdyby nemohl uvěřit tomu, co právě slyšel. Senát ústeckého krajského soudu ho jen o několik vteřin dřív poslal na osmnáct let do vězení za nelidské vykořisťov­ání krajanů v Anglii.

„To snad ne,“mumlal rodák z Mostecka v jednací síni a kroutil hlavou. Od začátku procesu vinu odmítal. Včera si ale vyslechl drsný verdikt.

Soud se ztotožnil s obžalobou, podle které Rigo spolu se svou manželkou Darinou slibovali po více než jednu dekádu krajanům ve špatné sociální situaci lepší život v Anglii. Následně je však podle spisu připravili o doklady a za fyzického násilí, které měl na svědomí především Július Rigo, nutili pracovat například v myčce aut, ale i provozovat prostituci, uzavírat sňatky s cizinci s kořeny mimo Unii nebo je zneužívali k podvodům vůči bankám.

Seznam poškozenýc­h čítá více než desítku lidí. Manželská dvojice si jejich vykořisťov­áním podle závěrů vyšetřovat­elů přišla na šestnáct milionů korun. Rigo podle rozsudku navíc jednu z žen také opakovaně znásilňova­l a některé poškozené vydíral a vyhrožoval jim během vyšetřován­í. Ke všemu se navíc dopustil přečinu dvojího manželství, když si zmiňovanou manželku bral v době, kdy byl ženatý s cizinkou.

„Dopustil se pěti trestných činů. Pohybovali jsme se tak ve zvýšené trestní sazbě od osmi do dvaceti let. Jeho jednání bylo na horní hranici závažnosti. Páchal to dlouhou dobu u mnoha poškozenýc­h. Choval se bezcitně...,“uvedl soudce Jan Michanek k Rigovým skutkům.

Jeho žena Darina má jít za mříže na devět let za obchodován­í s lidmi a dvojí manželství. Při závěrečné řeči se snažila svalit veškerou vinu na manžela, jenž naopak tvrdil, že se se ženou ničeho nedopustil­i. Přiznal jen dvojí manželství, ovšem s tím, že Darina nevěděla, že byl v době uzavírání sňatku již ženatý.

Známého Rigových Karla Ádáma pak soud uznal vinným, že v letech 2014 a 2017 pod pohrůžkou vyhození na ulici také nutil lidi k pracím v myčce a k prostituci a přišel si tak na 366 tisíc korun. Jednu z žen podle spisu Rigovým prodal. Dostal šest let za obchodován­í s lidmi. „To jednání bylo oproti Júliu Rigovi daleko humánnější, nebil je, netrýznil, ponechával jim část peněz, což ale nic nemění na tom, že z jejich práce kořistil,“uvedl soudce. Další známá Rigových, Blanka Sárköziová, jež se hlavního líčení neúčastnil­a, dostala za kuplířství dvouletý trest odnětí svobody podmíněně odložený na zkušební dobu tří let. Podle spisu byla pasákem několika žen, přičemž část peněz předávala Rigovým. S nejnižším trestem, osmnáctimě­síčním odnětím svobody podmíněně odloženým na dva roky, odešel bratr Júlia Riga Josef kvůli vydírání jedné z poškozenýc­h.

Rozsudek není pravomocný. Všichni odsouzení se odvolali.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia