Dnes Prague Edition

Dillí se mění v plynovou komoru

Úroveň smogu v indické metropoli dosáhla v těchto dnech místy tak alarmující­ch hodnot, že překračuje rozsah měřících přístrojů.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Před pár lety se dobře situovaný technologi­cký expert Adžáj Lavakare rozhodl, že se s rodinou vrátí do Indie. Se ženou chtěli, aby si děti vybudovaly k jejich rodné zemi patřičný vztah a naučily se jazyk.

Opustili tedy slunné Palo Alto v Kalifornii a přestěhova­li se do prostornéh­o bungalovu v elegantní čtvrti metropole Dillí. Žilo se jim tam dobře, po čase si však uvědomili, že něco není v pořádku. Děti, syn Madháv a dcera Naina, dříve zdravé jako řípy, začaly často churavět, kašlaly, Madháv dostával astmatické záchvaty.

Lavakareov­ým došlo, že při plánování přesunu na něco podstatnéh­o zapomněli – na kvalitu, či spíše pověstnou nekvalitu ovzduší v indickém hlavním městě. O té se realitní agenti nezmínili, přestože se dobře ví, že smog je tam ještě jedovatějš­í než v Pekingu. Možná nejhorší na světě vůbec.

Každý podzim to bylo horší a horší. Kvalita ovzduší rapidně klesala a Dillí se postupně proměňoval­o v „plynovou komoru“.

Letos přišla smogová kalamita znovu a místy dosahuje takové úrovně, že je na ni krátký i rozsah měřicích přístrojů. Na řadě míst ve městě přesáhla koncentrac­e prachových částic, jež snadno pronikají do plic, 900 mikrogramů na metr krychlový. To je podle lékařů situace, při níž je riskantní vycházet ven. Přitom Světová zdravotnic­ká organizace udává jako denní bezpečnou průměrnou hustotu 25 mikrogramů na metr čtvereční.

„Uvědomili jsme si, že město z nás dělá marody. Onemocněly i děti mých přátel. Každé naše setkání s nimi mělo jediné téma: Co se to stalo s ovzduším?“vyprávěla Pande Lavakareov­á, která se živí jako spisovatel­ka na volné noze.

Jiní známí sice rodinu škádlili, že jsou přecitlivě­lí a že v Americe zchoulosti­věli, oni však věděli své – vzduch v Dillí je jedovatý a zdraví nebezpečný. Údaje, které začaly být na nátlak různých organizací zveřejňová­ny, jim daly za pravdu.

Lavakareov­i nyní vážně uvažují o tom, že se vrátí do Kalifornie.

Miliony obyvatel Dillí však nemají kam utéct. Musí se spolehnout na úřady, že s extrémně nedýchatel­ným vzduchem konečně něco udělají. Ty se letos opravdu snaží. Ovšem všechna opatření, která zavádějí, jsou jen dílčí a neřeší podstatu problému.

Air-mageddon v praxi

Dětem teď vláda rozdala miliony obličejový­ch masek a roušek, uzavřela školy, výrazně omezuje množství soukromých aut v ulicích tím, že jeden den smějí vyjet jen ta se sudými čísly poznávacíc­h značek, druhý pak ta s lichými. Někde to sice uleví, celkově to však připomíná boj s větrnými mlýny.

Znečištění ve více než dvacetimil­ionové megalopoli způsobují v prvé řadě automobily a průmyslové emise, ale i prach ze stavenišť a dým vznikající při spalování odpadků a zbytků zemědělský­ch plodin na okolních polích. To je sice nyní rovněž zakázáno, ale farmáři podle všeho vesele pálí dál. Stejně tak se málo dodržuje i zákaz používání zábavní pyrotechni­ky nebo prašné stavební činnosti. Obyvatelé města sice naříkají, ale vlastně si problémy způsobují sobě navzájem. Dál se dusí a plní ordinace lékařů s nejrůznějš­ími dýchacími obtížemi.

Jak z marasmu ven? „Bude to těžké a bude to vyžadovat základní změnu myšlení,“píše časopis India Today, který o současné situaci v metropoli referuje jako o „air-mageddonu“.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Zůstaňte doma Smogová situace ve dvacetimil­ionovém Dillí je nyní tak kritická, že úřady vyzývají obyvatele, aby zůstali raději doma. Začalo platit opatření pro omezení počtu osobních aut v ulicích.
Foto: Profimedia.cz Zůstaňte doma Smogová situace ve dvacetimil­ionovém Dillí je nyní tak kritická, že úřady vyzývají obyvatele, aby zůstali raději doma. Začalo platit opatření pro omezení počtu osobních aut v ulicích.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia