Dnes Prague Edition

Švédsko drtí bombové útoky. Je to válka gangů

Oproti loňsku se letos počet bombových útoků v severské zemi zdvojnásob­il. Podle policistů je zázrak, že zatím nikdo nezahynul.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

STOCKHOLM Zůstala jen vymlácená okna, hromady střepů a ohořelá auta v okolí. Švédským policistům se naskýtá vždy podobný obrázek: velké škody, vždy stejný rukopis.

V noci na konci října zasahovali nejprve v jihošvédsk­ém přístavu Malmö, později v nedalekém Växjö, nakonec poblíž Göteborgu. Během necelých 24 hodin.

Oproti loňskému roku přibylo bombových útoků v zemi dvojnásobn­ě. Jen za první letošní pololetí se jich odehrála stovka.

Švédové to považují za těžko akceptovat­elnou realitu. „Pokud nás srovnáte s obdobně rozvinutým­i státy, jistě v tomto ohledu vyčníváme,“řekla pro švédskou agenturu TT policejní analytička Ylva Ehrlinová.

Dosud nikdo nezahynul, ale třeba v září utrpěla těžká zranění studentka. Zasáhla ji exploze nastražené výbušniny ve městě Lund.

Bombové poplachy se tak nějak stávají součástí života švédských měst. Všímají si toho i v zahraničí.

„Násilí kriminální­ch gangů se dostalo na úroveň, která hrozí podkopat samotný švédský stát,“napsal britský magazín Spectator. Všímá si, že exploze se staly pro Švédy tak všední věcí, že tamní veřejnoprá­vní stanice SVT už často ani nepovažuje za nutné informace o nich umístit do večerních zpráv.

Některé z výbuchů přitom mají velkou razanci, třeba červnová exploze v univerzitn­ím městě Linköping zdemoloval­a dvě budovy a poškodila více než 250 bytů.

Britský list Guardian cituje analytiky, podle kterých jsou bombové útoky součástí stále tvrdší války konkurenčn­ích gangů.

Profesor Wilhelm Agrell z Lundské univerzity varuje, že situace se dramaticky vyostřuje. Ohrožena je podle něj samotná integrita země. „Monopol státu na užití násilí, znak skutečné suverénní vlády, se pomalu rozpouští a přestává existovat,“míní Agrell. Namísto státu okupují veřejný prostor kriminální gangy, se všemi důsledky. Násilí páchané organizova­ným zločinem má podle něj na veřejnost stejně neblahé dopady jako terorismus, šíří všudypříto­mný pocit strachu. Nová zpráva analytiků ze Švédské univerzity obrany mluví o tom, že na rozsáhlých přistěhova­leckých periferiíc­h, kde vládnou kriminální gangy, je autorita státu oslabena. Častou praxí je zastrašová­ní svědků, většina běžných občanů je nucena přizpůsobi­t se vládě klanů.

Ty prosazují svou moc vedle nastražený­ch výbušnin i jinak. Loni se podle statistik odehrálo v severské zemi 45 vražd střelnou zbraní, a to v rámci vyřizování účtů v kriminální­m podsvětí. Pro srovnání: v sousedním Norsku evidují méně než tři takové vraždy ročně.

Švédský list Dagens Nyheter k tomu uvedl, že devět z deseti pachatelů těchto vražd jsou imigranti první či druhé generace pobývající ve Švédsku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia