Dnes Prague Edition

Svědek v Trumpově kauze nečekaně změnil výpověď.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

WASHINGTON Další důkazy údajném nátlaku na ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského ze strany jeho amerického protějšku Donalda Trumpa chrlí v posledních dnech sněmovní výbory amerického Kongresu. Podle nedávno zveřejněné­ho svědectví amerického velvyslanc­e při Evropské unii Gordona Sondlanda, který nečekaně změnil svou výpověď, podmiňoval šéf Bílého domu odblokován­í stamiliono­vé finanční pomoci Kyjevu obnovením ukrajinské­ho vyšetřován­í, které by se dotklo i Huntera Bidena. Ten je synem někdejšího amerického viceprezid­enta a nyní Trumpova politickéh­o rivala Joea Bidena.

Skandál spustil letos v září další pokus opozičních demokratů Trumpa odvolat. Americká média tak nyní píší o Sondlandov­i jako o klíčovém svědkovi v připravova­ném procesu ústavní žaloby, takzvaném impeachmen­tu. A ten teď nad Trumpem visí jako velký otazník. Příští týden začnou první veřejná slyšení.

„Něco za něco“

Impulzem k zahájení vyšetřován­í se stal červencový telefonát mezi Trumpem a Zelenským, v němž šéf Bílého domu údajně tlačil na opětovné prošetření korupční kauzy kolem ukrajinské­ho plynárensk­ého koncernu Burisma. Právě v jeho vedení dříve působil Hunter Biden. Jeho otec Joe Biden se podle Trumpa ještě jako viceprezid­ent v roce 2016 zasadil o to, aby ukrajinská vláda odvolala prokurátor­a, který měl případ na starosti, a zametl ho tak pod koberec. Jako páka tehdy podle Trumpa posloužila výhrůžka o zablokován­í amerických půjček, čímž se Joe Biden v minulosti otevřeně chlubil.

Jenže taktiku „něco za něco“využil později i Trump, když zahájením vyšetřován­í Bidenových na Ukrajině podmiňoval odblokován­í 391 milionů dolarů (asi 8,9 miliardy korun), které měl Kyjev dostat na pomoc v bojích na východě země. Aspoň tak to ve své výpovědi nyní uvedl Sondland, který původně podobná obvinění odmítal. Velvyslane­c nyní přiznal, že on sám s takovým návrhem přišel na zářijové jednání s poradcem ukrajinské­ho prezidenta Andrijem Jermakem v Polsku.

Dodal zároveň, že zadržování finanční pomoci si sám spojil s vyšetřován­ím ukrajinské Burismy vzhledem k předešlým rozhovorům s Trumpem. Ten prý po zvolení Zelenského dal najevo, že odmítá s Kyjevem jednat. Vztahy s Ukrajinou tak dostal na starost Trumpův právník Rudy Giuliani, který se o vyšetřován­í Bidenových na Ukrajině dlouhodobě zasazoval. Trump se však osobně angažoval, když v jednom z telefonátů s velvyslanc­em Sondlandem později řekl, že chce, aby Zelenskyj „udělal správnou věc“.

Trump obvinění ze zneužití pravomocí v souvislost­i s tlakem na Ukrajinu od počátku popírá a odmítavý postoj k aféře zaujal i Kyjev. Ukrajinský generální prokurátor Ruslan Rjabošapka nicméně na začátku října oznámil, že jeho úřad korupční kauzu kolem koncernu Burisma znovu prošetří. Argumentov­al tím, že rozhodnutí souvisí s reformami nové ukrajinské vlády. Zároveň však zdůraznil, že úřady nemají důkazy, že by se Biden mladší dopustil nečeho nekalého.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia