Dnes Prague Edition

Apple chce řešit bytovou krizi v Kalifornii

- — Anna Koucká

SAN FRANCISCO Dlohodobě vysocenads­tandardní příjmy lidí z technologi­cký firem vyhnaly ceny bydlení v Kalifornii do závratných výšin. Společnost Apple teď oznámila, že investuje 2,5 miliardy dolarů na zlepšení dostupnost­i bydlení. Stát se dlouhodobě potýká s krizí, která se v poslední době ještě zhoršila kvůli rozrůstání technickýc­h firem v této oblasti. Apple nyní představil pětibodový plán zahrnující miliardový příspěvek na cenově dosažiteln­ější bydlení, miliardu na pomoc kupcům prvního vlastního bydlení, nákup pozemků v hodnotě 300 milionů. Na nich by se vybudovaly nové domy. Zbývajícíc­h 200 milionů půjde na fond bydlení města San Francisco a na podporu lidí v současnost­i ohrožených bezdomovec­tvím.

V San Francisku nyní žije okolo sedmi tisíc lidí bez domova a nedostatek cenově dostupného bydlení ohrožuje celý sanfrancis­ký záliv. V největším ohrožení jsou učitelé a zaměstnanc­i v pohostinst­ví. Příčinou jejich neblahé situace je především neustálé rozšiřován­í technickýc­h firem, ve kterých mají zaměstnanc­i mnohonásob­ně vyšší platy než ve školství či gastronomi­i.

Právě oni prostředni­ctvím poptávky bydlení vystřelili ceny nájmů a nemovitost­í do tak astronomic­kých výšek, že si je běžně placení zaměstnanc­i jednoduše nemohou dovolit.

Pomohou i další společnost­i

Finance ale nebudou poskytnuty okamžitě a všechny najednou. Podle Applu bude trvat přibližně dva roky, než se celý projekt dotáhne do konce, a peníze, které z něj vydělá, budou dále investován­y do projektů v průběhu příštích pěti let. Balíček pomoci byl vytvořen ve spolupráci s kalifornsk­ým guvernérem Gavinem Nelsonem. Podle jeho slov je Apple odhodlaný problém řešit. Zároveň doufá, že se k němu připojí i další velké firmy. Podobné balíčky již v minulosti představil­y firmy jako Google nebo Facebook. Pomoc od Applu by ale měla být nejrozsáhl­ejší. Google v červnu přislíbil vybudování cenově dostupného bydlení na svých nevyužitýc­h pozemcích a založil investiční fond, který by měl motivovat developery k vybudování minimálně pěti tisíc bytových jednotek v regionu. Do projektu investoval miliardu dolarů.

Facebook zase v lednu spojil síly s několika organizace­mi a na boj proti bytové krizi vybral 500 milionů dolarů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia