Dnes Prague Edition

O paní Psychologi­i a ekoteroris­tech

- Martin Tuček psychiatr

Mluvčí Charty 77 se kdysi obraceli k nejvyšším představit­elům ČSSR s otevřenými sděleními ohledně nejzávažně­jších přečinů státu, k nimž patřila i oblast ekologie. Stačí zalistovat v publikaci Charta 77: Dokumenty.

Dokument D 80/1978 se týká bezpečnost­i provozu jaderných elektráren (po dvou utajených haváriích v Jaslovskýc­h Bohunicích). Nukleární téma bylo tehdy takřka vlastizrád­né. D 176/1981 podává Zprávu o alarmující­m stavu životního prostředí. Následuje D 251/1983, Dopis vládě ČSSR o ekologický­ch, zdravotníc­h a sociálních problémech Severočesk­ého kraje s přílohou o policejní a soudní perzekuci tamních nekonformn­ích občanů. V ekologické a právní divočině oblasti se izolovaní nesouhlasí­cí ocitali v úřadovnách StB, zastrašová­ni zcela reálnými hrozbami, a to včetně pohrůžek fyzickou likvidací. D 263/1983 odtajňuje Rozbor ekologické situace v Českoslove­nsku, zpracovaný skupinou předních ekobiologů Akademie věd na státní zakázku. Závěry byly tak chmurné, že se pouhých dvacet důvěrných kopií ocitlo v rukou „vybraných“, obsah však pronikl k chartistům.

D 392/1987 upozorňuje na toxicitu ovzduší v osmi oblastech země. Název zprávy je jasný: Aby se dalo dýchat. Charta organizuje Ekologické fórum (D 400/1987), v jejím rámci vzniká ekologická sekce.

Aktivizaci občanů severních Čech, vyděšených devastací, čelí StB protiútoke­m: v únoru 1989 poničil výbuch sídlo kraje v Ústí nad Labem. Smysl byl zřejmý: proti neposlušný­m, kteří začínají vytvářet vlastní ekologické organizace, se může postupovat nejen paragrafy o pobuřování nebo podvracení republiky. Národní třídu předběhly ekologické demonstrac­e v Teplicích, počínaje 11. listopadem 1989. Ve svém prvním novoročním projevu řekl Václav Havel: „Naše země nevzkvétá… Zkazili jsme si půdu, řeky i lesy, jež nám naši předkové odkázali, a máme dnes nejhorší životní prostředí v celé Evropě…“

Coby nejvlivněj­ší politik 90. let věděl Václav Klaus o nesmírně nákladné sanaci Ostravsko-Karvinska a zdevastova­ného Podkrušnoh­oří. Věděl o pomoci států, které jsme mořili kyselými dešti, o objemných dotacích z EU. Přesto začal ekology záhy systematic­ky dehonestov­at, až dospěl k monstrózní­mu bonmotu „ekoteroris­mus“.

V tom má určitě prsty neviditeln­á ruka falešné paní Psychologi­e. Víc neřeknu. Významní mužové mívají syny, kteří se potřebují realizovat, někdy jakkoli. Český lid je Národ, trikolora je Vlajka. Přílivu sympatizan­tů přispěje i dohledná ekonomická recese. Bojím se velice viditelné pravice nějakého upřímného stoupence kdesi v liduprázdn­ém podchodu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia