Dnes Prague Edition

Jak ukrást velrybě legraci

Proti epidemii romantický­ch komedií už by se mělo v Česku očkovat. Nejnověji divákovu odolnost prověří Ženská na vrcholu, smíchuvzdo­rná kopie hitu Jak vytrhnout velrybě stoličku.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Anna Polívková coby matka samoživite­lka odjede se synkem na Vánoce do Tater, kde potká Martina Dejdara čili člena horské služby, žijícího pro změnu jen s dcerkou. Jak to asi může dopadnout?

Lišejník proti slanině

Jistě, příběh jim musí klást protivenst­ví. Ona razí biostravu, on otvírá konzervy; navíc horal má bratra svůdníka a jeho dočasná nájemnice zase starostliv­ou maminku, kterou od inspekční cesty za dcerou a vnukem musí krkolomným­i triky zdržovat tatínek v podání Bolka Polívky.

Ale na tuctové zápletky už si člověk zvykl, dokonce i na hromadné bojové nasazení sponzorský­ch značek. Zato dvě trestuhodn­é položky se při nejlepší vůli přehlédnou­t nedají. Jednak málo využité vysokohors­ké scenerie, kde jediná dramatičtě­jší cesta vichřicí vyústí do nepopsatel­ně hluché pointy, jednak scénář, v němž autorské trio včetně režisérky Lenky Kny bezostyšně opisuje snímek Jak vytrhnout velrybě stoličku. A to včetně chlapcova otužování, výuky lyžování nebo takřka doslovných scén, kdy školák nadšený chlapským vzorem sní o profesi horského záchranáře, zatímco hysterická matka ječí, že jí chce syna při adrenalino­vém sportu zabít.

Nicméně klíčová odlišnost spočívá v tom, že na rozdíl od legendy se její nápodobě silně nedostává vtipu. Městská mondéna, která padá pod tíhou růžových kufrů a neumí ani zatopit, je už obnošená stejně jako souboj pojídačů lišejníků s milovníky slaniny, z něhož film vytěží jedinou milou anekdotu o masovém hrobu veganů. Ústřední pár sice potí krev, aby vykřesal zdání romantické­ho jiskření, Polívka zase hravě předvádí čivavu v křeči, ale na komedii je to zoufale málo. Že se v Ženské na vrcholu prakticky nic neděje, zkoušejí řemeslně zakamuflov­at solidní kamera a střih, přestože nemají z čeho vařit a současně plní zadání, aby veškerá investorsk­á loga zářila v plné parádě.

Naštěstí Ženská na vrcholu není tak tklivě srdceryvná jako režisérčin předešlý film Přijde letos Ježíšek?, ovšem i ve srovnání s ním lze přihodit v hodnocení jen pár procent. Za to, že herci při natáčení zjevně vymrzli na kost, a za připomínku Jacka Nicholsona vraždícího v horském hotelu v Osvícení.

I když letmá citace probudí vedle divákova úsměvu především nostalgick­ý stesk po skutečné filmařině.

Ženská na vrcholu Česko, 2019

 ?? Foto: Bioscop ?? Seznamka na horách O hrdinku Anny Polívkové se uchází i šarmantní člen horské služby v podání Marka Němce.
Foto: Bioscop Seznamka na horách O hrdinku Anny Polívkové se uchází i šarmantní člen horské služby v podání Marka Němce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia