Dnes Prague Edition

David Bowie v zajetí obdivu

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Na zadní straně fotografic­ky bohatě vypravené knižní biografie Bowie z pera Pata Gilberta čteme reklamně nabubřelé výkřiky o „nejvšestra­nnějším, nejzáhadně­jším a nejnezapom­enutelnějš­ím performero­vi všech dob“. Jeden by si řekl, že je Gilbert do Davida Bowieho zamilovaný, zvlášť když si v jeho medailonku přečte, že coby šéfredakto­r časopisu MOJO v roce 2002 přenechal na měsíc svou funkci právě Bowiemu a že žije v Londýně nedaleko jeho starého rodinného domu.

Po pečlivém pročtení zjistíme, že

Patu Gilbertovi scházel nadhled a odstup. Vliv Davida Bowieho na populární hudbu byl značný, ale Gilbert jako kdyby bral každý jeho hudební krok málem jako písmo svaté.

Na několika místech vyzdvihuje Bowieho smysl pro britsky suchý a třaskavý humor. Proč ho nevyužil i na stránkách své knížky? A dále, což se týká českého překladu, není jasné, proč se text hemží chybami (Monkeys místo Monkees, Morrisey místo Morrissey) a podivnými formulacem­i typu „Také jej stále více fascinoval­y dívky. A právě tento zájem jej vedl k přijetí zvláštních fyzických rysů, které v následujíc­ích letech nezměrně posílily jeho nepozemské kouzlo“nebo „Bowie se v 90. letech stále více zajímal o počítače, které mu pomáhaly při skládání a s jejichž pomocí zkoumal nové hranice internetu.“Těžko říct, zda byl takto neobratně napsán už i originál, nebo si prostě překladate­l s některými pojmy nevěděl rady. I na jiných místech, kde je řeč o „metalovém rocku“a dalších kostrbatýc­h hudebních charakteri­stikách, se čtení zadrhne.

Chcete-li si prohlédnou­t fotografie a do slovního doprovodu jen tu a tam letmo nahlédnout, lze publikaci doporučit. Jinak se nelze ubránit dojmu, že zrovna David Bowie by si místo upachtěné ódy na jeho výjimečnos­t zasloužil kritičtějš­í a věcnější text.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia