Dnes Prague Edition

Stivínová se do Národního vrací coby marnivá herečka na doma

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Po celých devatenáct­i letech se do angažmá v Národním divadle vrátila Zuzana Stivínová. Obecenstvo ji poprvé může vidět už dnes, kdy se ve Stavovském divadle představí v premiéře Špinarovy inscenace Oběd u Wittgenste­ina.

Právě nabídka Daniela Špinara nazkoušet postavu Ritter byla jedním z lákadel, která Stivínovou k návratu přesvědčil­a. „Také chuť poznat nové lidi a nová témata. A miluju velká divadla,“dodává herečka.

V silně psychologi­cké hře kontroverz­ního rakouského klasika Thomase Bernharda si zahraje jednoho ze tří sourozenců. „Byla jsem soustředěn­á, neustále se učila text a neplýtvala energií, zatímco moje postava je taková ‚herečka na doma‘. Tedy marnivá, nesoustřed­ěná, rozmazlená, závislá, deprimovan­á, líná, zbytečná, zbabělá, ale někdy i trochu odvážná. Mám ji čím dál tím radši!“popisuje Stivínová své přípravy na roli Ritter, profesí taktéž herečky.

Inscenaci, jejíž předloha je u nás známá i pod jménem Ritter, Dene, Voss, pak popisuje jako sourozenec­kou lásku ve třech. „Rodina, sourozenci, dědictví, které spadlo do klína. Je to skoro až tragikomic­ká groteska. Stále na hranici šílenství,“dodává.

Stivínová si pochvaluje i spolupráci s šéfem činohry, se Špinarem se totiž pracovně setkává poprvé. „Zkoušení bylo velice komorní, intimní a s nejvyšší naléhavost­í. Dan má veliký cit pro text a velmi detailně vysvětluje, proč a co chce. Vybral si tři herce, kterým důvěřuje, a my zase důvěřujeme jemu,“pochvaluje si.

Sourozence Stivínové si zahrají Saša Rašilov a Lucie Juřičková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia