Dnes Prague Edition

„Energii stávkovat mají hlavně mladí“

Do stávky za vyšší finanční ohodnocení, ale i za zlepšení situace ve školství celkově, se pražští učitelé moc nehrnuli. Zapojila se jich jen necelá desetina. Kvůli nízkým platům mají školy v Praze velké potíže obsadit volná učitelská místa.

- Kristína Paulenková s přispěním Alžběty Šimkové

PRAHA Vláda Andreje Babiše (ANO) nejdřív slibovala, že přidá učitelům 15 procent, pak si to ale rozmyslela a navýšila kantorům platy pouze o osm procent. Rozčarovan­é školské odbory v reakci na nesplněné sliby vyhlásily stávku a žádaly růst o deset procent, jenže nakonec se do ní v metropoli zapojilo jen méně než deset procent škol.

Pražské školy se potýkají v posledních letech s obrovským nedostatke­m uchazečů o učitelská místa. Mladí schopní lidé si mohou vybírat a kvůli nízkým platům ve školství, ale také náročnosti této profese míří raději do jiných oborů.

„Jakmile stoupla nezaměstna­nost o procenta, okamžitě se mi tady ve škole začali objevovat zajímavějš­í uchazeči,“potvrzuje Tomáš Komrska, ředitel Základní školy Korunovačn­í na Praze 7.

Mládí vpřed

Podle jeho odhadu by současné situaci pomohlo výrazněji patnáctiaž dvacetipro­centní navýšení tarifní mzdy. Učitelé na této škole se ke stávce přidali. „U nás máme velmi mladý učitelský sbor. To jsou lidé, kteří jsou aktivní a propojení na sociálních sítích, a ti šli společně se zkušenější­mi kantory do stávky naprosto jednotně, skoro jsem se tomu divil,“dodává Komrska, který sám se ale ke stávce nepřidal.

Podle něj ve stávce nejde o vyšší platy jako takové, ale o to, aby do škol chtěli přijít kvalifikov­aní, nadšení a kompetentn­í učitelé. „Kdyby odpovědní lidé pochopili, jak významný dopad zvýšení platů může mít na kvalitu výuky, tak jsme trochu někde jinde,“dodává.

To, že se ke stávce připojila spíše mladá generace učitelů, naznačuje také Marie Kubíková (ODS), radní pro školství v městské části Praha 6. „Mám pocit, že v těch pěti školách u nás v městské části, které se zapojily, je možná větší procento mladých učitelů,“říká. Ačkoliv je městská část zřizovatel­em základních a mateřských škol, na výši platů velký vliv nemá. O tom rozhoduje ministerst­vo. Nízké celorepubl­ikové tabulkové platy ve školství jsou dlouhodobý­m problémem a v Praze, vzhledem k vyšším nákladům na život, je situace ještě horší.

Peníze z magistrátn­í kasy

Magistrát proto již léta rozděluje peníze školám tak, aby rozdíl nějakým způsobem dorovnal. „Z rozpočtu hlavního města jde na odměny učitelů jedna miliarda,“říká Vít Šimral (Piráti), radní pro školství, který doplňuje, že začínající učitel má podle tabulek ministerst­va školství zhruba 28 tisíc hrubého na základních školách, na středních školách to bývá o pár tisíc víc a díky dorovnáván­í z rozpočtu hlavního města si přijdou učitelé na plat o zhruba dva až dva a půl tisíce vyšší.

Jenže průměrná měsíční mzda v Praze činí přes 41 tisíc hrubého bez ohledu na vzdělání. A profesi učitele nemůže dělat člověk bez solidního vzdělání.

„Myslím si, že pokud se některé školy nezapojily do stávky, důvodem je většinou to, že úplně nejsou ztotožněné s tím, jak odbory stávku vyhlásily, že byla narychlo a vyznívá, že nám jde skutečně jen o ta dvě procenta,“říká František Rada, ředitel ZŠ Stossmayer­ovo náměstí, která se ke stávce rovněž připojila.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Stávka bez stávkující­ch Fakultní škola Pedagogick­é fakulty UK zvolila tichý protest. Stávku podpořila, ale učitelé se rozhodli, že budou ve středu učit jako obvykle. Děti o vyučování nepřišly. Škola na svých stránkách zveřejnila další problémy ve školství, které považuje za důležité.
Foto: Petr Topič, MAFRA Stávka bez stávkující­ch Fakultní škola Pedagogick­é fakulty UK zvolila tichý protest. Stávku podpořila, ale učitelé se rozhodli, že budou ve středu učit jako obvykle. Děti o vyučování nepřišly. Škola na svých stránkách zveřejnila další problémy ve školství, které považuje za důležité.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia