Dnes Prague Edition

Program Karjala Cup

-

● Dnes

17.30 Finsko – Rusko 18.30 Švédsko – Česko ● Sobota

12.30 Švédsko – Rusko 16.30 Finsko – Česko

● Neděle

12.30 Česko – Rusko 16.30 Finsko – Švédsko Online reportáže na nejdůležit­ější. S tím přichází i všechno ostatní. Právě proto jsem šel ze zámoří do KHL, abych více hrál,“vypráví Jaškin.

I on si připisuje víc než 19 minut za zápas, v produktivi­tě KHL je na osmém místě, nedávno byl vyhlášen nejlepším útočníkem týdne a nadšený z jeho hry byl při inspekci i kouč Miloš Říha. A následně dostal „povolávák“na Karjalu.

Jenže hráčů, kteří v létě opustili zemi za Atlantikem a vydali se vydělávat – a snad i víc se bavit hokejem – do KHL, je teď v reprezenta­ci víc. I proto má Říha pro turnaje EHT větší a kvalitnějš­í výběr, a tak mohl s předstihem oznámit, že na Karjalu a prosincový Channel One Cup složí dva poměrně odlišné týmy.

Dává mu to i klid s výhledem na mistrovstv­í světa, protože se nejspíš jen tak nezopakuje letošní Bratislava a přílet tolika výtečných hráčů z NHL.

Navíc navrátilci obdobně jako Sedlák s Jaškinem mají v klubech stěžejní role.

Zpět v Podolsku, ze kterého se před dvěma lety do NHL vydal, je Jakub Jeřábek. Bek, který si sice střihl angažmá u dvou posledních vítězů Stanley Cupu, ale dohromady v elitní lize hrál jen 38 zápasů. Když viděl, jak se soutěž pořád a pořád omlazuje, šel v 28 letech zpět do Ruska.

Osmadvacet je i Andreji Šustrovi. V zámoří toho sice prožil za jedenáct let mnohem víc než Jeřábek. Hrál na Aljašce, vystudoval univerzitu, stal se součástí týmu Tampa Bay, se kterým prožil i finále Stanley Cupu. I on se však po loňském trejdu ocitl v roli „pátého kola u vozu“, a tak je teď coby dvoumetrov­ý bílý muž občas atrakcí ulic čínského Pekingu, kde hraje KHL.

„Lidé se občas zastaví a fotí si mě. Člověk totiž nějakých třicet čtyřicet centimetrů vyčnívá.“A jelikož je, navzdory dalekému angažmá, teď během sezony po ruce kouči Říhovi, vytvoří na turnaji Karjala s Jeřábkem první obranný pár. Mohou dostat naloženo, protože Šustr nyní hraje přes 21 minut za utkání a Jeřábek dokonce o minutu víc. „Po těch posledních dvou sezonách v NHL jsem rád, že jsem dostal dobrou příležitos­t být platným hráčem týmu a užívat si znovu hokej,“říká Šustr.

Všichni čtyři mluví obdobně a jejich příběhy se podobají. Navíc k nim můžete přidat trio dalších, kteří v létě učinili stejný kariérní krok. Útočník Hyka prozatím uzavřel dvouletou zámořskou misi v Las Vegas a teď je Sedlákovým parťákem v Čeljabinsk­u. Býval by hrál s ním a Jaškinem dnes proti Švédsku v lajně, ale je zraněný. Zpět v nároďáku je i bek Pyrochta, jemuž nevyšel boj o flek v Nashvillu. Z Ameriky se vrátil také obránce Šulák, byť po úterním vyhazovu z Čerepovce je bez práce.

Projeví se letní stěhování hokejistů i na výsledcích z EHT?

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? idnes.cz/sport.
Hokej ho zase baví Po jedenácti letech opustil Andrej Šustr zámoří, teď si užívá angažmá v čínském Kunlunu v KHL. A dostal pozvánku na turnaj Karjala.
Foto: Profimedia.cz idnes.cz/sport. Hokej ho zase baví Po jedenácti letech opustil Andrej Šustr zámoří, teď si užívá angažmá v čínském Kunlunu v KHL. A dostal pozvánku na turnaj Karjala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia