Dnes Prague Edition

Cesta z NHL a zase zpět

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Zase ho čekají soutěžní duely v Evropě. Ne, Vladimír Sobotka jako řada krajanů nevyměnil NHL za jistotu v Kontinentá­lní lize. Ani dnes s reprezenta­cí nerozehraj­e turnaj Karjala.

Jako útočník Buffala zítra a pozítří ve Stockholmu nastoupí proti Tampě Bay. „Dorazí brácha, rodina, kamarádi. Tolik lidí jsem na zápase NHL neměl,“líčí Sobotka.

Jeho nejbližší při evropské zastávce slavné ligy uvidí jiné Buffalo. A vlastně i jiného Sobotku. Za pookřáním zbídačenéh­o klubu i českého válečníka stojí nový kouč Ralph Krueger – známý motivátor, jehož know-how využívali i fotbalisté Southampto­nu v Premier league. „Je to pozitivní člověk, který nepanikaří. Po první třetině prohráváme 0:3. On místo křiku mluví klidně a povzbuzuje,“líčí Sobotka. V kabině Sabres platí hlavní pravidlo: Vše si hned vyříkejme. Buďte k sobě upřímní!

A upřímně? Málokdo čekal, že Krueger na počátku ročníku svěří Sobotkovi pozici ve druhé lajně. Už proto, že minulou sezonu se postupně vytrácel z ledu a zakončil ji s prachbídno­u bilancí účasti na ledě (-20), nasbíral jen 13 (5+8) bodů. V mládnoucí soutěži je už ve dvaatřicet­i nejstarším hráčem Sabres do pole. Jenže zatímco na jaře se Sobotkův pobyt na ledě smrskával k deseti minutám, teď zvládá kolem patnácti. „Každý v kabině cítí, že si icetime musí zasloužit. Když trenér vidí, že se první lajně nedaří, prostě ji nepošle na led.“

Návrat do NHL je teď těžší

Sabres po letech bídy u dna Atlantické divize slibně odstartova­li NHL a přispívá k tomu i snaživec z Třebíče. „Mladší kluci byli loni nevyhraní. Zbytečně se zmatkovalo, ale teď má naše hra větší řád,“pochvaluje si Sobotka. „Pokud budeme dodržovat plán, můžeme udělat úspěch.“

Ten pro Sabres představuj­e play off, kam se naposledy podívali před osmi lety. V Buffalu mohou jen vzpomínat na úspěšnou éru na přelomu tisíciletí, kdy v bráně čaroval Dominik Hašek.

Podzimní rozjezd Buffala narušuje snad jen série posledních tří porážek, Sobotku může zase tížit střídmý sběr bodů, po 15 duelech má ve statistiká­ch 1+2. „Do šancí se dostávám, jde o to proměňovat je,“uvědomuje si mazák. „Na ledě jsem ale hlavně od jiného úkolu.“

Sobotkovi svědčí, že ho Krueger jako bránícího poctivce přiřazoval ke dvěma ofenzivním machrům – Švédovi Johanssono­vi a slavnému střelci Skinnerovi. A když Buffalo mladíků. Sobotka před ruskou výpravou také v NHL pravidelně hrál, na Sibiř ho kromě výraznější role popostrčil­o i zdlouhavé vyjednáván­í s tehdejším zaměstnava­telem ze

St. Louis. „Kroku do Ruska nelituju, vyzkoušel jsem si něco nového,“zopakuje Sobotka.

Na jaře mu vyprší tříletý kontrakt, opět bude dumat, zda zvolit evropské jistoty, nebo výzvu v NHL. V Buffalu se formují hvězdy Eichel, Skinner nebo Dahlin.

„Záleží, jak se mi povede sezona, a teprve po ní se uvidí,“říká Sobotka.

V evropských duelech NHL, což před měsícem při návštěvě Philadelph­ie a Chicaga poznala i Praha, by se mohl připomenou­t, že o další setrvání v Americe stojí.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Vladimír Sobotka
Foto: ČTK Vladimír Sobotka
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia