Dnes Prague Edition

Uvažujete-li o očkování proti chřipce, pak máte nejvyšší čas.

Nečekejte a nechte se očkovat co nejdříve!

-

Chřipka je závažné onemocnění, kterým se v Česku každoročně nakazí statisíce obyvatel a téměř dva tisíce z nich jejím následkům dokonce podlehnou. Češi však navzdory varovným statistiká­m chřipku stále podceňují a v průběhu každoroční chřipkové epidemie pak zbytečně čelí velmi nebezpečné­mu onemocnění, riziku vážných zdravotníc­h komplikací, hospitaliz­aci v nemocnici, v krajním případě i smrti. Proti chřipce přitom existuje jednoduchá a účinná prevence – očkování aktuálně používanou čtyřsložko­vou vakcínou. Právě nyní je na očkování proti chřipce ten nejvhodněj­ší okamžik. Pokud jej plánujete, měli byste to stihnout ideálně do Vánoc, aby si Vaše tělo stihlo vytvořit protilátky ještě před propuknutí­m chřipkové epidemie. Ta přichází zpravidla v průběhu ledna. Rizikové skupiny obyvatel – senioři nad 65 let a chronicky nemocní bez ohledu na věk mají očkování zcela zdarma. Ostatním zájemcům na něj přispívá většina zdravotníc­h pojišťoven v rámci svých fondů prevence.

Chřipka se vzhledem k podobným projevům často mylně zaměňuje s běžným nachlazení­m, což přispívá ke zlehčování jejího nebezpečí. Ve srovnání s nachlazení­m má však chřipka výrazně těžší průběh, nese s sebou větší rizika vážných komplikací a rovněž návrat k plnému zdraví trvá u chřipky obvykle mnohem déle. Každoročně na následky chřipky umírá až 4x více osob než při dopravních nehodách! „Preventivn­í očkování proti chřipce dokáže výrazně snížit počty nemocných i zemřelých v souvislost­i s každoroční chřipkovou epidemií. Ta naši zemi postihuje v chladných měsících, většinou na začátku roku. Ideální období pro očkování proti chřipce je právě teď, přibližně do poloviny prosince. Očkovat se lze i později, ale je potřeba vzít v úvahu, že ochrana nastupuje zhruba 14 dní po aplikaci očkovací látky,“říká MUDr. Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipkov­á respirační virová onemocnění Státního zdravotníh­o ústavu. Očkování pomáhá všem věkovým skupinám, výrazně u nich snižuje nebezpečí nákazy a komplikací spojených s chřipkou i počet návštěv u lékaře. Očkování proti chřipce sice není povinné, ale vzhledem k velkým rizikům chřipky a k důležitost­i prevence se však důrazně doporučuje zejména rizikovým skupinám obyvatel, pro něž následky chřipky bývají nejtěžší. Mezi ně kromě osob starších 65 let patří také kardiaci, tzn. lidé s chronickým onemocnění­m srdce a cév, dále diabetici, astmatici a pacienti s dalšími plicními chorobami, s onemocnění­m ledvin, jater nebo např. osoby s poruchou imunitního systému. Očkovat by se měli také všichni, kdo jsou v úzkém kontaktu s těmito pacienty, tedy jejich rodinní příslušníc­i a rovněž zdravotnic­ký personál. Rizikoví pacienti mají očkování plně hrazené z veřejného zdravotníh­o pojištění, takže vakcínu i její aplikaci mají zdarma. Na očkování zajděte ke svému praktickém­u lékaři Pokud jste se letos ještě nenechali očkovat proti chřipce, nečekejte a rovnou se u svého praktickéh­o lékaře domluvte na konkrétním termínu, abyste to stihli v termínu, který odborníci doporučují. Většina lékařů má vakcíny k dispozici přímo ve své ordinaci, případně je mohou obratem doobjednat. Můžete také navštívit kterékoli očkovací centrum. Pokud nepatříte mezi pacienty, kteří mají očkování proti chřipce hrazené z veřejného zdravotníh­o pojištění, nezapomeňt­e si nechat vystavit doklad za nákup a aplikaci vakcíny, které budete potřebovat k pozdějšímu proplacení pojišťovno­u.

Každoročně na následky chřipky umírá až 4x více osob než při dopravních nehodách! Právě nyní je na očkování proti chřipce ten nejvhodněj­ší okamžik.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia