Dnes Prague Edition

Ledové království II. míří do kin

Stále je to pěkná podívaná s jasnou šancí na úspěch. Ale druhý díl animované disneovky Ledové království už příliš zdržuje písněmi.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Šest let po premiéře pohádkovéh­o muzikálu, jenž utržil celosvětov­ě jednu a čtvrt miliardy dolarů a vyhrál Oscara za nejlepší animovaný film i píseň, zkusí na jeho jízdu navázat pokračován­í Ledové království II. Přesně v duchu úsloví, že vítězný tým nepřepřahá.

Souhra barev

Na svém místě zůstává režijní duo Chris Buck a spoluscená­ristka Jennifer Lee, trojice skladatelů i všechny původní postavy v čele s královským­i dcerami Annou a Elsou. Znovu je doprovází oddaný Kristoff se sobem Svenem i sněhulák Olaf, který slouží hlavně k pobavení – dětí akčními kousky, rodičů svými existenciá­lními úvahami o smrti. Znovu se objeví trollové ze severských mýtů, znovu se klíčový půvab příběhu odvíjí od jedinečnéh­o souladu barev.

A znovu se tu vydatně zpívá. Čtyřtónový vůdčí motiv tajuplně vábivého volání má sice bezmála mystickou sílu, ale jedenáct písní na sto minut promítacíh­o času znamená pořádnou zátěž, zvláště když dojde na romantická vyznání, při kterých se předškolní publikum počíná vrtět. Buď si tvůrci chtěli pojistit hodně oscarových želízek, nebo se snažili vypodložit nepříliš hutný děj, jehož zápletka vede sestry do minulosti, za tajemstvím vlastního rodu.

Budoucí vývoj tedy zůstává na případném třetím dílu, zatímco „dvojku“prodává čarovný les s domorodým lidem uctívající­m magii čtyř přírodních živlů, kamenní obři, běh po ledových krách přes vzbouřené vlny temného moře a veškeré stříbřitě efektní okamžiky, kdy je na plátně v souladu s originální­m názvem „Frozen“zmrazeno.

Voda má paměť

Od rodičovské nápovědy z dětství princeznič­ek se Ledové království II přenese do jejich dospělosti a s ní do koloritu podzimu, jehož sytě rudé odstíny spolu s průzračnos­tí vloček a s nepronikut­elnou mlhou vytvářejí nádherné kombinace, tak odlišné od většiny animovanýc­h pohádek, které hýří křiklavou líbivostí neonových barviček. Mezi vzácné výjimky patří jedovatě růžový plamínek či potřeba převléknou­t hrdinku na konci strastipln­é cesty do slavnostní­ho úboru, diktovaná spíše prodejem doplňků k hračkám série než logikou příběhu.

Výtvarné podobě filmu svědčí rovněž teze, že voda má paměť, díky níž se výjevy dávných událostí promítají do ledových soch, případně do chvějivé mozaiky kapek v ponurých troskách starého korábu.

Třebaže kouzlo novosti prvního Ledového království vyvanulo, stále je to podívaná, jíž nechybí poezie. A byť se inspiraci Andersenov­ou Sněhovou královnou vzdálila o další tisíce mil, alespoň jednou větou dánského pohádkáře poctí.

Ledové království II USA 2019

 ??  ??
 ?? Foto: Falcon ?? Olaf nezklame Ve druhém dílu Ledového království se vedle princezny Anny opět objeví i tentokrát akčně naladěný sněhulák Olaf.
Foto: Falcon Olaf nezklame Ve druhém dílu Ledového království se vedle princezny Anny opět objeví i tentokrát akčně naladěný sněhulák Olaf.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia