Dnes Prague Edition

Lidovci hledají nového šéfa. Bělobrádek zvažuje návrat

-

PRAHA Letos v březnu Pavel Bělobrádek odešel z čela KDU-ČSL. Nyní, po rodinné tragédii a následné rezignaci na nejvyšší lidovecký post Marka Výborného, připouští možný návrat.

Na dotaz MF DNES, zda zváží kandidatur­u na předsedu KDU-ČSL, Bělobrádek reagoval: „Zatím to nevylučuji.“A později k tomu ještě dodal: „Situace to je mimořádná, ale samozřejmě počkám, jací kandidáti se objeví. Potom uvidíme.“

Pavel Bělobrádek stál v čele strany osm let. Za tu dobu se podařilo přivést lidovce zpět do Poslanecké sněmovny, potažmo i vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) s hnutím ANO Andreje Babiše.

Současný předseda lidovců Marek Výborný označuje i proto Bělobrádka za úspěšného předsedu KDU-ČSL.

Sám Výborný přímo neřekl, koho by si představov­al za svého nástupce. „Měl by to být člověk, který je připravený tu pozici zastávat 365 dnů v roce a 24 hodin denně,“uvedl v reakci na dotaz MF DNES.

Mezi lidovci se jako o dalším možném kandidátov­i na předsednic­ký post hovoří například o bývalém ministrovi zemědělstv­í ze Sobotkovy vlády Marianu Jurečkovi. Nového předsedu by si křesťanští demokraté měli zvolit v lednu příštího roku. (poe, jp)

Zatímco někdejší šéf Pavel Bělobrádek možnou kandidatur­u na nejvyšší stranický post nevyloučil, další z možných kandidátů, někdejší ministr zemědělstv­í Marian Jurečka agentuře ČTK napsal, že nad ní bude přemýšlet.

Určitý distanc si pak drží další dva lidé, o kterých se mluví coby možných nástupcích dosluhujíc­ího předsedy Marka Výborného.

První je současná první místopředs­edkyně KDU-ČSL a senátorka Šárka Jelínková, druhým šéf poslanců a místopředs­eda KDU-ČSL Jan Bartošek. „Rozhodnutí o tom, zda budu nebo nebudu kandidovat, záleží na tom, zda mně k tomu vyzve členská základna,“odepsal Bartošek. Jelínková tvrdí, že je na tyto úvahy brzy.

Marek Výborný svou rezignaci na post předsedy oznámil v úterý necelé dva měsíce poté, co mu náhle zemřela manželka. Nového šéfa budou lidovci volit v lednu na mimořádném sjezdu.

Podobně zdrženlivě se ke klání o uvolněné místo předsedy staví i nové vedení KDU-ČSL, které táhlo za jeden provaz s Výborným.

„Teď mají kandidáti prostor na to, aby dali najevo svůj zájem,“uvedl Bohuslav Niemiec, místopředs­eda KDU-ČSL. A dodal: „KDU-ČSL je demokratic­kou stranou, takže ucházet se může opravdu kdokoliv.“(poe, jp)

Kdo by mohl nahradit Marka Výborného

 ??  ?? Jan Bartošek
Jan Bartošek
 ??  ?? Marian Jurečka
Marian Jurečka
 ??  ?? Šárka Jelínková
Šárka Jelínková
 ??  ?? Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia