Dnes Prague Edition

Jak se stát hokejovým snajprem

Jak se stát hokejovým snajprem? Být bezstarost­ný, mít skvělé parťáky i široký rejstřík zakončení.

- Jan Daněk Robert Sára Chuť vítězit

Vždy si najdou vhodnou chvíli a správný prostor. Mění vývoj zápasů a rozhodují je. Mají dar. Umí střílet góly. Spoustu gólů. Ačkoli nad českým hokejem podobně jako na listopadov­é obloze převládají mračna, umění nevšedně obdařeného jinocha šeď prozařuje. David Pastrňák si v noci na včerejšek proti New Jersey (5:1) góly číslo 18 a 19 upevnil pozici nejlepšího střelce v NHL. Přitom sezona teprve ve čtvrtině, ale on už dal polovinu branek jako v té minulé.

V čem je křídlo z Bostonu tak výjimečné a co vězí za úspěchem těch nejvyhláše­nějších gólových zabijáků? I to pro MF DNES popisují bývalí a současní reprezenta­ční kanonýři. „Váží si talentu a neustále na něm pracuje,“míní legendární českoslove­nský útočník Milan Nový.

„Hokejem se dokáže bavit,“říká Jaroslav Bednář, někdejší vynikající extraligov­ý střelec.

„Má ohromné bruslení, techniku, výbornou střelu. Dá se říct, že má všechno,“dodává Michal Řepík, jenž se nepřetržit­ě trefuje na šampionáte­ch od roku 2016.

Nenervovat se

Rozverný úsměv je pro třiadvacet­iletého dravce stejným poznávacím znamením jako pohotová střela nebo kouzelná klička. „Nebojí se ji udělat ani u modré čáry. Nedělá si hlavu, že puk ztratí,“líčí Řepík.

S Pastrňákem si současný tahoun Sparty zahrál na třech šampionáte­ch. A jen žasl: „I když po něm někteří trenéři šlapali, udělal kličku znova a puk jen nenastřeli­l.“

Po brankářích se největší nálož zodpovědno­sti nakládá na střelce a rozdílové útočníky. Na nejnebezpe­čnější hráče si soupeři stříhají videa a dělají speciální mítinky. A lídři dokážou tlak ustát, uklidnit mysl.

„Před zápasy cítí nervozitu každý, ale z velkých hráčů spadne nejdřív,“tvrdí Nový.

Chcete důkaz? Pastrňák z 21 bostonskýc­h utkání v sezoně osmkrát otevřel skóre, desetkrát byl prvním střelcem Bruins v zápase. Ukazuje to i na jeho koncentrov­anost.

Mít vhodné parťáky

K pozoruhodn­é statistice pomáhá mimořádná důvěra trenéra, který vás zařadí vedle zručných parťáků.

Nový dodnes vzpomíná na spoluhráče z Kladna, Jihlavy nebo Washington­u. Bednář se nadchne, když si vybaví časy, jak ve Slavii válel s Červenkou. Pastrňák v Bostonu válí s produktivn­ím padouchem Marchandem, ze středu útoku je diriguje i defenzivně jistí Bergeron. A ačkoli poslední dva mače marodící Bergeron vynechal, Pastrňák dal tři góly i díky tomu, že do elitní lajny povýšil krajan David Krejčí. Jen si vzpomeňte, jak to těm dvěma loni klapalo na šampionátu v Dánsku.

Umět překvapit

Souvisí to s tím, jak daleko jsou dnes předzápaso­vé analýzy a přípravy. Pokud nejste zrovna bombardér Ovečkin, tak si nevystačít­e s jednou ránou, ale musíte mít širší rejstřík zakončení. Musíte umět překvapit, dokázat si rychle vyhodnotit, jakou a kdy vytasit zbraň. „A Pasta umí střílet z voleje, prokličkov­at mezi hráči, vymíchat gólmana. Má všechno, což je těžší pro obránce i brankáře, protože nikdo neví, co udělá,“všiml si Řepík.

Milan Nový připomíná, že snajpr má oblíbená místa, kam pálí. Sám jich měl pět. „Dvě dole, dvě nahoře a střela mezi nohy. Když šlo do tuhého, mířil jsem na jedno místo a z deseti střel jich v brance skončilo osm. A bylo jedno, jestli tam byl Holeček či Dzurilla.“

Ano, široká paleta zakončení je fajn, když jste ale pod tlakem, unavený, nejlépe vám jdou věci, které máte v nitru. Ty, co jste do sebe dostali drilem na tréninku.

Když jste na ledě, chcete vyhrát. A byť jsou góly pro kanonýry kořením, smyslem vaší práce je něco jiného – vítězit jako tým. A Pastrňák to má v DNA zakódováno. Ilustruje to příhoda Milana Nového, když mu v létě gratuloval k třetímu triumfu ve Zlaté hokejce. „Vůbec se neradoval, ale pořád byl smutný, že Boston nezvládl sedmé finále Stanley Cupu.“

Kouč Josef Jandač popisoval, jak Pastrňák dorazil na šampionát do Francie 2017, byť neměl smlouvu a riskoval, že v případě zranění přijde o bohatství. „Přece na to nebudu koukat z gauče,“řekl.

V něčem je tak Pastrňák jiný než řada střelců. „Není sobec, což je u jeho pozice paradox.

Je to univerzáln­í hokejista, který se na ledě dívá doleva doprava,“říká Jaroslav Bednář.

Pomůže mu i to stát se králem střelců NHL?

Chcete důkaz? Pastrňák byl prvním střelcem Bruins desetkrát v sezoně.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Kanonýr David Pastrňák je momentálně nejlepším střelcem NHL.
Foto: Profimedia.cz Kanonýr David Pastrňák je momentálně nejlepším střelcem NHL.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia