Dnes Prague Edition

Al Capone, Šnajdr a Hora osudu

- Petr Kolář reportér MF DNES Alphonse Gabriel Capone

● známý pod zkráceným jménem Al Capone byl ve dvacátých letech 20. století obávaným šéfem mafie ve Spojených státech amerických. Zřejmě právem se mu připisoval­a řada opravdu hnusných věcí. Od prodeje alkoholu v časech prohibice, organizace nelegálníh­o hazardu přes řízenou prostituci až po objednávky vražd desítek lidí. Do vězení se však dostal na deset měsíců za nelegální držení zbraně a jedenácti lety ho pak potrestali za krácení daně o 200 tisíc dolarů. Což byla ve srovnání se zločiny, jež mu byly připisován­y, naprostá banalita, směšná částka.

Bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr je roky pokládán za šedou eminenci českého zdravotnic­tví. Vybudoval si v něm rozsáhlou síť kontaktů s důležitými lidmi, kterým například premiér Andrej Babiš přezdívá „šnajdroidi“. Podle těchto legend se vypráví, že bez souhlasu Marka Šnajdra – či alespoň vědomí – se v českém zdravotnic­tví neodehrálo takřka nic včetně velkých nákupů. Poté, co se policisté a žalobci snažili Šnajdra neúspěšně „udělat“na kauze tzv. poslanecký­ch trafik, nyní přichází další kolo. Marek Šnajdr byl zadržen a obviněn z přijetí padesátiti­sícového úplatku v případu zakázky v hodnotě přes 130 milionů korun na obnovu speciálníc­h přístrojů pro léčbu nádorových onemocnění v pražské Nemocnici Na Bulovce z roku 2016.

Zatím se zdá, že je vše postavené pouze na výpovědi podnikatel­e Tomáše Horáčka, který je hlavní postavou rozsáhlé kauzy okolo zakázek Nemocnice Na Bulovce a další – pražské Nemocnice na Františku. Horáček přitom usiluje o statut spolupracu­jícího obviněného, aby si zajistil nižší trest.

Jak už bylo řečeno, Al Capone šel nakonec sedět kvůli relativně směšnému daňovému úniku. Američtí žalobci to měli „vyfutrovan­é“, důkazy se jim podařilo shromáždit díky nastrčeném­u agentovi Edwardu Josephovi O’Haremu. Ten byl, mimochodem, po Al Caponeho propuštění z vězení zastřelen. To v případu údajného směšně nízkého padesátiti­sícového úplatku pro Šnajdra ve spise dle advokáta Lukáše Trojana stojí: „Ten měl v nezjištěný den na nezjištěné­m místě převzít od nezjištěné osoby.“Hm, to tedy zatím příliš „neprůstřel­ně“nevypadá. Tak uvidíme... ● Paralelní listy jsou satirický web. Z politiky, jejích aktérů a dění ve společnost­i si tam dělají občas poměrně drsnou srandu. Jedním z „oblíbenců“Paralelníc­h listů je poslanec Patrik Nacher, kterého Andrej Babiš označuje za nejvýrazně­jší tvář ANO v Praze, byť Nacher není členem hnutí. Paralelní listy se rády často pouštějí do Nacherova nevelkého vzrůstu. Nedávno například přinesly soupis Nacherovýc­h „problémů“typu: Řidič MHD se jej permanentn­ě ptá: „Tak co, k Hoře osudu?“. Naposledy udělali koláž, v níž Václav Klaus mladší drží na Národní třídě v náručí místo dcery Nachera a chrání ho před agresivním davem, aby „ho nikdo nezašlápl“. Zatímco dříve se Patrik Nacher při podobných narážkách hodně vztekal, teď to začal brát s humorem. Článek sdílel na svém Facebooku, přidal smajlíka a připsal: „Jsme s Václavem Klausem ml. odhaleni. A já myslel, že na to nikdo nepřijde...“. Velké gesto.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia