Dnes Prague Edition

Cenné sbírky zmizely, šéfka muzea je u soudu

- Monika Gordíková redaktorka MF DNES

LITOMĚŘICE Ztratily se zkamenělin­y, zvířecí paroží, keramika, historické zbraně, mince, hodiny, nábytek, dokumenty, obrazy, hudební nástroje nebo sportovní vybavení.

Ale také někdo ukradl latinský graduál z 15. století za 900 tisíc korun. Zmizel někdy mezi lety 1996 a 2003, přičemž právě v tomto roce ho v Mnichově vydražil soukromý sběratel z Rakouska. V současné době se nachází v rakouské národní knihovně.

Správně by měl být v litoměřick­ém muzeu, odkud zmizelo deset tisíc předmětů za 15 milionů korun. Ve sbírkách panoval neuvěřitel­ný chaos a odpovědná je za něj bývalá ředitelka Eva Štíbrová, která kvůli tomu stanula před soudem.

Hlavní líčení běží už od června a včera pokračoval­o výslechy svědků. Před soudem vypovídal mimo jiné restauráto­r z muzea Josef Doležal. „Měl jsem pocit, že muzeum vede někdo jiný. Že tam jsou silnější osobnosti než paní ředitelka. Každopádně nefungoval­o tak, jak mělo,“uvedl Doležal.

Eva Štíbrová muzeum vedla v letech 1974 až 2012, kdy šla do penze. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku ji nyní hrozí trest v rozmezí od dvou do osmi let.

Štíbrová vinu odmítá. „Musela jsem zajišťovat celý provoz organizace. Práce se sbírkami byla důležitá, ale bylo tu ještě hodně jiných úkolů,“vypověděla už dříve s tím, že po jejím nástupu do funkce byly sbírky „rozházené“všude včetně kůlny kvůli neexistují­címu depozitáři.

Štíbrová dle spisu zároveň neřešila bezpečnost předmětů a nešetrné zacházení s nimi při stěhování mezi depozitáři. Nezabývala se nutnou administra­tivou nebo špatným stavem některých částí sbírek.

Poškozeným je Ústecký kraj, pod něhož litoměřick­é muzeum spadá, v případě graduálu litoměřick­ý archiv. Škodu požaduje kraj po Štíbrové zaplatit. Podle odborníků ze sbírek zmizely vždy ty nejcennějš­í kusy, které jsou dnes bůhvíkde. Obvinění v případu původně čelily dvě osoby, státní zástupce však nakonec u jedné stíhání zastavil.

Na nepořádek narazil nový šéf

Na nesrovnalo­sti ve sbírkovém fondu narazil nástupce Štíbrové Tomáš Wiesner, který přišel v polovině roku 2012 do čela Oblastního muzea v Litoměřicí­ch. Nařídil mimořádnou kontrolu. Nenašel totiž řádné doklady, jak a zda vůbec takové kontroly probíhaly v minulosti. Navíc viděl neutěšený stav sbírek. Výsledek ho šokoval.

„Čekal jsem problémy, ale tohle určitě ne,“říká s odstupem více než sedmi let ředitel Wiesner. Krátce po začátku inventariz­ace, která nakonec trvala přes tři roky, mu bylo jasné, že organizaci někdo hodně uškodil. Chyběly totiž tisíce předmětů. Wiesner podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Rozjelo se rozsáhlé vyšetřován­í. Podle policie a státního zastupitel­ství je viníkem právě bývalá ředitelka.

Podle státního zástupce Josefa Zronka byly depozitáře nezajištěn­é, protože klíči disponoval­i prakticky všichni zaměstnanc­i bez ohledu na odbornost, nebo byly dokonce volně v zámcích. „Přestože zcela evidentně docházelo průběžně ke ztrátám sbírkových předmětů, o čemž věděla, protože na to byla opakovaně upozorňová­na ze strany zaměstnanc­ů, nepřijala (Štíbrová) žádná opatření vedoucí k nápravě,“napsal Zronek do obžaloby. Hlavní líčení bude pokračovat v lednu. Kdy by mohl padnout rozsudek, není zatím jasné.

 ?? FOTO: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Muzejnice
Obžalovaná Eva Štíbrová.
FOTO: Iveta Lhotská, MAFRA Muzejnice Obžalovaná Eva Štíbrová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia