Dnes Prague Edition

Bolivijská cesta ke svobodě

V Latinské Americe to vře. Lidé se bouří v Bolívii i ve Venezuele. Jenže výsledek je rozdílný, venezuelsk­ý prezident Nicolás Maduro se udržel u moci, zatímco bolivijská hlava státu Evo Morales padla. V obou případech za tím stojí armáda.

- Pavel Kopecký politolog a publicista

Vloňském testu obecných studijních předpoklad­ů Masarykovy univerzity si lze přečíst otázku, jestli „Fidel Castro, Evo Morales a Hugo Chávez jsou, nebo byli prezidenti zemí Karibiku nebo Jižní Ameriky“. Nově je už dotaz neaktuální, u všech tří teď platí pouze „byli“. Minulý čas. Dva ze zmíněných státníků, kubánský vůdce Castro a venezuelsk­ý prezident Chávez, stanuli na pravdě boží a před soudem dějin. Bolivijec Morales v mexické emigraci, která mu prý zachránila život.

Inkriminov­aný subkontine­nt zažívá obzvláště v posledních desetiletí­ch překotný vývoj. Složité předivo událostí bylo a je do značné míry akcelerová­no třeba tím, že už delší dobu nelze jednoznačn­ě hovořit o „zadním dvorku USA“.

Západ vůbec vyklidil mnohé tamější pozice. Na jeho úkor se od 90. let prosazuje – kdo jiný než stále sebevědomě­jší Čínská lidová republika, která po světě neustále hledá surovinové zdroje, odbytiště či vhodná místa k vybudování základen. Zpočátku se k nim, třeba v Africe, opatrně prodírala prostředni­ctvím licoměrné agitace o „jedné krvi“Číňanů a místních, protože měli zakusit obdobný kolonialis­tický útlak.

Tyhle i další pozoruhodn­é změny subkontine­ntu však automatick­y neznamenaj­í, že by přestaly fungovat některé regionální atributy. V první řadě sklony ke společensk­opolitické a ekonomické nestabilit­ě, které jsou leckdy provázané s obrovskou korupcí (kvůli níž byl ještě před pár dny za mřížemi brazilský expreziden­t Lula da Silva), s nezdravou personaliz­ací politiky či (krvavým) autokratic­kým vládnutím.

To se v historii nevyhnulo snad žádné zemi v této oblasti, což znalci poměrů postihují mimo jiné přenesením jistých tradic z formování španělské státnosti. Zajímavá je přitom i skutečnost, že některá jihoameric­ká zřízení přijímala s otevřenou náručí nacistické válečné zločince, aby se v nich usadili a předali své zkušenosti.

Mimořádně nechvalně proslulou se stala s pomocí CIA nastolená vláda vojenské junty generála Augusto Pinocheta v Chile, kde právě nyní hoří barikády a probíhají obrovské demonstrac­e; motivované voláním po změně ústavy z epochy vražedné diktatury.

Augusto Pinochet, prapůvodně levicový důstojník, jehož otevřeně obdivovali i nejmenovan­í budovatelé polistopad­ové české demokracie, vydržel po násilné smrti předchůdce socialisty Salvadora Allendeho u moci až do devadesátý­ch let. Díky podpoře „starých přátel“nebyl nikdy za své zločiny ani souzen.

Pod soudobými ochrannými křídly mocných spojenců (aniž bych chtěl obě postavy bezprostře­dně srovnávat), se zase drží levicový venezuelsk­ý prezident Nicolás Maduro.

Pevně opřený o loajální armádu a další silové složky.

O poznání těžší to má jeho bývalý bolivijský kolega Evo Morales, jemuž se hrubě nevyvedl už začátek čtvrtého prezidents­kého volebního období. Především armádou byl donucen k rezignaci, načež – nikoliv bez obtíží – ulétl za hranice.

Vedle něj odstoupili z funkcí i další významní moralesovc­i. Jedni dramaticko­u situaci popisují jako obnovu, uzdravení demokracie, on sám se svými četnými stoupenci hovoří o ozbrojeném převratu.

V exilu, kde jej přivítal sám mexický prezident, se tento svržený milovník koky, kopané a znárodňová­ní spoléhá na podporu spřízněnýc­h režimů, přičemž přinejmenš­ím navenek nechce ani slyšet, že by nebyl legitimní hlavou státu. Dle říjnových voleb, jež bezmála „dostal“k šedesátým narozeniná­m, až do roku 2025.

Co se stane dál? Trochu se to podobá Blízkému východu, klid leží ve hvězdách. Stát pojmenovan­ý dle věhlasného (a diktátorsk­y smýšlející­ho) povstalce proti Španělsku Simóna Bolívara, mimochodem idolu zemřelého Huga Chavéze, vznikl z revolucí. Nejrůznějš­í revoluce, převraty a společensk­ý neklid procházejí prakticky celou jeho existencí.

Stupňování konfliktu

Například jen několik málo let před nástupem socialisti­ckého selfmadema­na Moralese do čela Bolívie v roce 2006 zasáhla její armáda zcela bezohledně vůči protivládn­ím demonstrac­ím. Střelba ostrou municí do protestují­cích tehdy způsobila těžké ztráty na životech. Což spolu s dalšími zážitky šikanované­ho aktivisty z bídných poměrů patrně způsobilo, že první domorodý předák státu neměl k pravidelný­m ozbrojeným složkám zdaleka tak blízký vztah jako někteří jeho ideologičt­í souputníci.

Osudově se mu to vymstilo právě v reakci na zmanipulov­aný výsledek prezidents­kého klání, po němž se zvedla vlna odporu. Mnozí stoupenci dosavadníc­h poměrů, nezřídka chudí indiáni, jejichž životní úroveň se díky rozsáhlým sociálním programům zvedla, však samozřejmě zpochybňuj­í armádou nově rozdané karty.

Organizují vzdoroprot­esty, k jejichž potlačován­í byla zastupujíc­í prezidentk­ou zmocněna – ano, armáda. K níž se připojují nejrůznějš­í pravicově radikální bojůvky. Přibývá mrtvých a nápadné je na slíbené cestě k brzkým předčasným volbám i to, že místo aby stávající představit­elé Bolívie konfliktní atmosféru spíše zklidňoval­i, nastolují opačný kurz. Zavádějí opatření, jež mohou vypadat až coby restaurace předmorale­sovských poměrů. Tedy dost možná jako nejtěžší cesta k obnovení svobody.

Evo Moralesovi se osudově vymstilo, že neměl blízký vztah k bolivijské armádě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia