Dnes Prague Edition

Muž ubodal na klinice syna německého expreziden­ta

Významného lékaře Fritze von Weizsäcker­a zavraždil během veřejné přednášky na berlínské klinice 57letý Němec. Motiv je zřejmě politický.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Byl úterní večer a na soukromé klinice v berlínské čtvrti Charlotten­burg právě probíhala pravidelná přednáška pro veřejnost. Na téma rizik týkajících se ztučnění jater tu mluvil Fritz von Weizsäcker, vedoucí lékař kliniky a zároveň syn bývalého prezidenta Richarda von Weizsäcker­a.

V publiku sedělo patnáct lidí. Jeden z nich, 57letý muž v teplákách, teniskách a tričku, se po necelé hodině náhle zvedl a s nožem na Weizsäcker­a zaútočil. Bodl ho do krku. V publiku byl shodou okolností také 33letý policista, v té době mimo službu, který se pokusil útoku zabránit. Sám skončil s vážnými zraněními.

V 19 hodin večer přišlo první tísňové volání, krátce nato byla na místě první pomoc. Weizsäcker­a, kterému bylo 59 let, se ale zachránit nepodařilo. Zraněný policista je v nemocnici s řeznými ranami na rukách a v horní části těla.

Posluchači přednášky dokázali útočníka zadržet a následně jej předali policii. Nyní je ve vazbě, výslech byl plánován na včerejší večer. Policie do té doby neuváděla o případu další podrobnost­i. Potvrdila jen to, že „útočnou zbraní byl nůž“a že o zadrženém dosud nevedla žádné záznamy. Také motiv útoku zůstával neznámý. „Nemůžeme k tomu nyní nic říct,“řekl policejní mluvčí Michael Gassen.

Podle zpravodajs­kého serveru Der Spiegel nicméně za vraždou mohly být politické důvody.

Fritz von Weizsäcker pocházel z politicky aktivní rodiny, jeho děd Ernst byl členem NSDAP a SS, po válce byl odsouzen jako válečný zločinec. Otec Richard von Weizsäcker byl spolkovým prezidente­m mezi lety 1984 a 1994, a tedy prvním prezidente­m znovusjedn­oceného Německa. Vedle toho ale v šedesátých letech působil ve vedení koncernu Boehringer Ingelheim, jenž vyrobil část chemikálií, které USA použily ve vietnamské válce. Protože Richard von Weizsäcker před třemi lety zemřel, chtěl se podle své výpovědi útočník označovaný jako Gregor S. pomstít na jeho synovi, napsal Der Spiegel.

Gregor S. žije v malém městě ve spolkové zemi Porýní-Falc, odkud na přednášku přijel. Jeden z jeho sousedů jej popsal jako vznětlivéh­o muže, zaměstnané­ho u přepravní firmy. Policie hned po útoku prohledala jeho byt, nic podezřeléh­o však nenašla. Podle vyšetřovat­elů trpí „akutní duševní poruchou“a bude umístěn na psychiatri­i.

Fritz von Weizsäcker se narodil v západoněme­ckém městě Essen v roce 1960 jako nejmladší ze čtyř dětí. Studoval lékařství na univerzitá­ch v Bonnu a Heidelberg­u, v praxi pak pokračoval ve Spojených státech. Na berlínské klinice, kde byl v úterý zavražděn, působil jako vedoucí internista od roku 2005. Měl manželku a tři děti.

 ?? Foto: ČTK a archiv ?? Krátce po útoku Policie vyvádí z místa činu útočníka, označeného včera jako 57letého Gregora S. Tvář si zakrývá bundou.
Foto: ČTK a archiv Krátce po útoku Policie vyvádí z místa činu útočníka, označeného včera jako 57letého Gregora S. Tvář si zakrývá bundou.
 ??  ??
 ??  ?? Vrah a oběť Nahoře podle médií Gregor S., dole Fritz von Weizsäcker.
Vrah a oběť Nahoře podle médií Gregor S., dole Fritz von Weizsäcker.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia