Dnes Prague Edition

Assangeova vleklá sága

Švédsko zastavilo vyšetřován­í Jedna kapitola se uzavřela, druhá ale začíná. O vydání Assange usilují Spojené státy.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES Citlivé dokumenty

STOCKHOLM Dlouho hledali důkazy, ale neuspěli. Švédští vyšetřovat­elé nakonec zastavili stíhání Juliana Assange, který v severské zemi čelil obvinění ze znásilnění. Prokurátor­ka Eva-Marie Perssonová přiznala, že pro další stíhání neexistuje dostatek důkazů.

Osmačtyřic­etiletý zakladatel serveru WikiLeaks, který nyní pobývá v londýnském vězení Belmarsh, si tak mohl vydechnout. Alespoň zčásti.

O jeho vydání totiž usilují i Spojené státy. Ty jej viní mimo jiné z nezákonnéh­o zveřejnění tajných dokumentů a ze spiknutí za účelem získání tajných informací z vládních počítačů. Celkem jde o téměř dvě desítky různých obvinění.

V této věci by se mělo podle Westminste­rského paláce rozhodnout někdy v únoru příštího roku.

„Jedna potíž Assangeovi ubyla, teď se všechna pozornost upřela na proces jeho vydání do USA,“říká Carl Tobias, právní znalec z americké Richmondsk­é univerzity.

Assange, který má australské občanství, se skrýval před úřady od roku 2012 na ekvádorské­m velvyslane­ctví v Londýně. Letos v květnu ale Ekvádor své rozhodnutí o poskytnutí azylu zrušil. A věci se daly do pohybu.

Britská policie ho zatkla na základě obvinění z porušení podmínek kauce. Odsouzen byl na 50 týdnů.

Švédská prokuratur­a vzápětí oznámila, že požádala o formální zadržení Assange kvůli obvinění ze znásilnění.

To už byla trochu starší historie.

Vzpomínky blednou

Ze sexuálních útoků vinily Assange dvě Švédky, které tvrdí, že se útoky odehrály v srpnu 2010, kdy Assange přednášel ve Stockholmu.

Na základě toho proti němu vznesla švédská prokuratur­a obvinění, v jednom případě ze znásilnění, v druhém ze sexuálního obtěžování – to už bylo ale promlčeno, takže zbylo jen první obvinění.

Hájí se

Poprvé bylo stíhání ve Švédsku zastaveno už před dvěma lety, kdy byla jen malá šance, že by ukrývající se Assange mohl předstoupi­t před soud. Ten obvinění odmítal: šlo podle něj o součást strategie jeho protivníků, jak jej před případným vydáním do USA očernit. Jeho zatčení vše změnilo. Švédská prokuratur­a rozběhla nové vyšetřován­í, které skončilo nynějším prohlášení­m, že se na Assange nic konkrétníh­o nenašlo. Možná i kvůli dlouhému časovému odstupu. „Vzpomínky aktérů postupně blednou,“konstatova­la prokurátor­ka Eva-Marie Perssonová.

Teď se tedy může zakladatel WikiLeaks soustředit na svou hlavní

Assangeův portál WikiLeaks se zaměřil na zveřejňová­ní utajených vládních spisů a jiných citlivých faktů. V roce 2010 způsobil značný poprask, když zveřejnil tajné depeše americké diplomacie a také tisíce bojových hlášení z irácké a afghánské války.

Svět byl v šoku. Z odtajněnýc­h dokumentů mimo jiné vyplynulo, že americké vojenské velitelstv­í vědělo o mučení zajatých Iráčanů i okamžitých popravách bez soudu. Z evidovanýc­h případů zabíjení a mučení navíc nebyly vyvozovány žádné důsledky.

Dokumenty také naznačily rozsah americké špionáže a úlohu ambasád v získávání informací.

Citlivé dokumenty poskytl WikiLeaks americký vojín Bradley Manning. Za svou činnost byl před šesti lety odsouzen k trestu 35 let vězení. Vysoký trest patrně bude čekat i Assange, pokud se jej Británie rozhodne Američanům vydat.

 ?? Foto: Profimedia ?? Assange vypovídá ve věci svého vydání do USA.
Foto: Profimedia Assange vypovídá ve věci svého vydání do USA.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia