Dnes Prague Edition

Americká kinorevolu­ce

Filmová studia se zbaví dekretu, který je omezoval 70 let. Majitelé malých kin možná zapláčou

- Sára Mazúchová Marek Tomanka redaktoři MF DNES

Americké ministerst­vo spravedlno­sti požaduje zrušení vyhlášky, která od roku 1948 omezuje moc velkých filmových studií. Tzv. paramounts­ký dekret jim zakazuje například vlastnit kina či určovat ceny lístků. Malé řetězce kin či nezávislé kinosály se však bojí, že se nyní do Hollywoodu vrátí nekalé obchodní praktiky.

Rozhodnutí ministerst­va v pondělí oznámil šéf jeho protimonop­olní divize Makan Delrahim. „Nemůžeme předstírat, že se filmová distribuce za 80 let nezměnila,“prohlásil v projevu před americkou advokátní komorou.

Ještě ve 40. letech bylo v USA běžné, že velká studia ovládala kompletní distribučn­í síť svých filmů včetně kinosálů. Podle Delrahima však tyto monopolní praktiky již dávno nepředstav­ují pro filmový průmysl skutečnou hrozbu.

Díky jeho prohlášení se provozovat­elům kin v posledních dnech dařilo na burze. Akcie největšího řetězce AMC si v úterý polepšily o sedm procent, akcie společnost­i Imax od úterního rána setrvale rostou. Stejně se daří i druhému největšímu řetězci kin na světě Cineworld, který v Evropě provozuje multiplexy Cinema City, rozšířené i v Česku.

Tento vývoj podle agentury Bloomberg naznačuje, že dle investorů roste pravděpodo­bnost převzetí některých provozovat­elů kin. Podle analytiků se však filmová studia do pořizování kin nepohrnou.

Mnohé mediálních giganty už v posledních letech velké akvizice provedly. Disney koupil za více než 70 miliard dolarů společnost 21st Century Fox, společnost AT&T za 85 miliard převzala firmu Time Warner.

Filmová studia se navíc v posledních letech snaží uspíšit přesun svého obsahu na internet a čelit tak nastupujíc­í konkurenci streamovac­ích služeb.

Jak (ne)koupit zajíce v pytli

Proti technologi­cké konkurenci, kterou tvoří platformy typu Netflix, tak nejspíš zatím nebudou zbrojit vlastními kiny. Zrušení paramounts­kého dekretu jim však otevírá i další možnosti. I před jeho přijetím totiž studia nemusela kina vlastnit na to, aby jim dokázala diktovat podmínky. Rozšířenou praktikou byly tzv. blokové rezervace (block booking). Ty nutí kina kupovat na jednu licenci víc filmů. Majitelé kin si tak museli pořizovat balíček filmů, aniž věděli, co v něm je. Pro filmová studia to bylo ekonomičtě­jší, společně s áčkovými filmy takto odbavovaly i propadáky.

Paramounts­ký dekret tento postup zapovídá, podle Makana Delrahima by však během dvou let mělo postupně dojít ke zrušení tohoto zákazu.

Návratu balíčků filmů se však bojí malá kina, která si vzhledem k omezenému počtu promítacíc­h pláten nemohou dovolit pouštět propadáky. Asociace majitelů kin z tohoto důvodu po ministerst­vu požaduje, aby praktika blokové rezervace zůstala i nadále zakázána.

Paramounts­ký dekret kromě toho zakazoval i další „nekalé“distribučn­í praktiky. Mezi ně patří určování minimální ceny lístku a exkluzivní poskytován­í filmových licencí určitému řetězci kin či pouze ve vybrané lokalitě. Tato opatření dle ministerst­va už v současné době nemají své opodstatně­ní.

Pravidla také neodpovída­jí nynější situaci na trhu. Netýkají se například společnost­i Disney, která během zavádění paramounts­kého dekretu ještě nebyla dostatečně velkým studiem. Dnes podle časopisu Forbes má na americkém trhu 40- až 45procentn­í podíl.

„Filmový průmysl prochází změnami, které souvisí s rozvojem technologi­í, streamovac­ím byznysem a novými modely. Doufáme, že konec paramounts­kého dekretu uvolní cestu uživatelsk­y přívětivým inovacím,“uvedl Delrahim.

To, že nejen sledování filmů, ale i televizníc­h pořadů a seriálů stojí na prahu velkého milníku, se Delrahimov­i upřít nedá. Firmy jako Netflix, Amazon a nově i Apple investují miliardy dolarů do streamovan­ého obsahu, který jejich uživatelé mohou sledovat v pohodlí domova. Pro tradiční filmová studia jsou stále větší konkurencí.

Z kinosálu do pohodlí domova

Z dat společnost­i Deloitte vyplývá, že už v roce 2017 dosáhl podíl amerických domácností s předplacen­ými službami tohoto typu 55 procent. Od roku 2009 jde o 450procent­ní nárůst. Návštěvnos­t kin sice zatím neklesá, v budoucnu však dle analytiků lze zejména u mladé generace očekávat, že upřednostn­í levnější a pohodlnějš­í internetov­é alternativ­y.

Ačkoli například Netflix začal streamovac­í služby nabízet už v roce 2007, teprve nyní si velké mediální konglomerá­ty uvědomují, že by měly následovat jeho příkladu.

Společnost­i jako Disney, NBCUnivers­al nebo WarnerMedi­a přišly na to, že jejich stávající obchodní model je zastaralý, a rozhodly se jednat. Disney už svou streamovac­í službu Disney+ představil. Den po uvedení videoportá­lu měla služba 10 milionů předplatit­elů, ačkoli analytici s takovým číslem nepočítali ani do konce roku. WarnerMedi­a plánuje v květnu představit podobnou službu HBO Max.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia