Dnes Prague Edition

Třikrát a dost, říká Černocká o roli Saxany

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Po slavném filmu Dívka na koštěti z roku 1971 a jeho naopak dost neslavném pokračován­í Saxána a Lexikon kouzel z roku 2011 se zpěvačka Petra Černocká opět vrací do své nejslavněj­ší role. Objeví se totiž i v novém činoherním nastudován­í Saxana, které má dnes premiéru v pražském divadle Studio DVA.

„Řekla jsem si: Tak jo, Saxana do třetice všeho dobrého. A pak už na mě s tou čarodějnic­í nechoďte. Zdá se, že to bylo dobré rozhodnutí, protože představen­í je opravdu důstojným rozloučení­m s koštětem a mojí čarodějnic­kou minulostí,“komentuje Petra Černocká rozhodnutí ukázat se na jevišti.

V obsazení představen­í, jež režíruje Šimon Caban, je trochu neobvykle uvedena jako „speciální host ve filmovém kostýmu“. „Já bych svou úlohu nazvala prostě zjevení,“vysvětluje zpěvačka. „Zhmotním se před diváky a zazpívám luznou melodii opatřenou krásným reminiscen­čním textíkem od Honzy Fišera, což je můj velmi oblíbený textař. Ale samozřejmě dojde i na písničku o Saxaně, kterou všichni znají z filmu,“dodává.

Zahraje i slepice

Kromě této speciální role diváci uvidí příběh víceméně shodný s původním filmem dvojice Vorlíček-Macourek. „Liší se jen malinko, ale řekla bych, že diváci ani neočekávaj­í, že se na jevišti objeví opravdová živá kráva. Ovšem živá zvířátka přijatelné velikosti tam budou. Třeba slepice se předvede jako docela slušná herečka,“směje se Černocká.

„Bude se i lítat, a dokonce i do budoucnost­i. Řekla bych, že drobné dějové a textové inovace přece jen trochu postaršímu příběhu dodávají energii. A hlavně nová Saxanka je moc šikovná a krásně zpívá,“dodává zpěvačka v narážce na Bereniku Kohoutovou, která se zhostí hlavní role.

 ?? Foto: MAFRA ?? Petra Černocká se vrací do slavné role Saxany.
Foto: MAFRA Petra Černocká se vrací do slavné role Saxany.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia