Dnes Prague Edition

Jak Rolling Stones dobyli Buenos Aires

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

V dubnu 1998 Rolling Stones v Argentině, konkrétně v Buenos Aires, uzavírali turné k tehdy aktuálnímu albu Bridges To Babylon. A pozvali si vzácného hosta – píseň Like A Rolling Stone si s nimi střihl její autor Bob Dylan. Připomenou­t si atmosféru, která tehdy na koncertech Stones panovala, si můžeme prostředni­ctvím čerstvě vydaného záznamu Bridges To Buenos Aires, který obsahuje dvě CD a jedno DVD.

Začíná se zostra, kytarista Keith Richards vypálí riff nesmrtelné Satisfacti­on a hned po ní následuje skvělý nářez Let’s Spend The Night Together. Na překvapení a experiment­y se nehraje, klasika střídá klasiku. Gimme Shelter, Sister Morphine, It’s Only Rock’N’Roll (But I Like It).

Zvukový luxus

Z propagovan­ého alba se v Buenos Aires hrála úvodní Flip The Switch, Out Of Control, Saint Of Me a Thief In The Night. Čili Anybody Seen My Baby, největší hit desky, v setlistu chyběl.

Rolling Stones byli však evidentně ve skvělé kondici. Září pochopitel­ně Jagger, album Bridges To Babylon bylo ostatně víc „jeho“než Keithe Richardse. Tomu zase patřila předchozí řadovka Voodoo Lounge.

Šlape to však maximálně, zvuk je přirozený, krásně „měkký“a plastický. Krom kytarového dua Richards/Wood je dobré se zaměřit na lahůdkovou baskytaru Darryla Jonese. Angažmá tohohle nenápadně, ale účelně hrajícího machra se kapele vyplatilo už mnohokrát.

Bob Dylan v nepohodě

Co říci k hostování Boba Dylana. Musela to být bomba, když se objevil na pódiu, písnička je to samozřejmě geniální, ale jeho výkon je bohužel tristní. První řádky textu spíše odchrchlá a ani potom to není o moc lepší. Pak naštěstí přispěchá na pomoc Mick Jagger. Kdo ví, nejspíš nevyzpytat­elný Dylan neměl svůj den.

Pak už koncert graduje k bombastick­ému finále. Čertovskou Sympathy For The Devil si kapela vyloženě vychutná, perfektně vyzněla i Tumbling Dice z mistrovské­ho dvojalba Exile On Main St. a zas a znovu ohromí titánský Keithův riff ze Start Me Up. Prosté, přirozené, jednoduché a přitom geniální. Takovéhle

písničky umějí jen Rolling Stones.

Slastná jízda se zastaví s finálovou dupárnou Brown Sugar se skvělým saxofonový­m sólem. Z muzikantů sálá tolik energie, že by na ni mohly jet tři jaderné elektrárny, a posluchač se jen blaženě usmívá. Skvělý záznam, který musí strhnout jak znalce, tak i náhodného kolemjdouc­ího. Protože tohle je ryzí a neoddiskut­ovatelná kvalita. Kánon, na který je možné se kdykoliv odvolat.

Bridges To Buenos Aires Rolling Stones

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia