Dnes Prague Edition

Rozkol na úřadu Prahy 1

Radní Prahy 1 David Bodeček chce kvůli poměrům na radnici skončit. Starostovi dal ultimátum

- Matěj Ludvík Martin Bajtler

Centrální městská část Praha 1 aktuálně řeší zásadní vnitřní problémy. Po letech vlády koalic kolem TOP 09 a ODS loni po komunálníc­h volbách nastoupilo nové, avšak nepříliš zkušené vedení složené z uskupení Praha 1 sobě a My, co tady žijeme, Pirátů i Zelených.

Jejich členové se od počátku potýkají především s nedostatke­m úředníků nebo vedou spory o obsazení některých důležitých pozic ve vedení odborů. Celkový chod úřadu je tak značně narušen. „Musím s lítostí konstatova­t, že radnice Prahy 1 v současné chvíli nefunguje tak, jak by měla,“prohlašuje kriticky radní David Bodeček (Piráti), který má v městské části na starosti klíčovou oblast majetku.

V otevřeném dopise dokonce dal včera starostovi Prahy 1 Pavlu Čižinskému (Praha 1 sobě) jasné ultimátum: pokud starosta nesplní jeho zásadní požadavky, které údajně mají situaci zlepšit, v polovině prosince na svoji funkci rezignuje.

Ve svém prohlášení požaduje především právě vyřešení tristní personální situace na úřadě, kdy podle něj třeba majetkovém­u odboru chybí devět lidí. Dále například žádá vysvětlení, jak probíhalo výběrové řízení na vedoucího hospodářsk­é správy, kam se měl přihlásit pouze jeden uchazeč.

Spor o tajemníka z minulé éry

Otázkou jsou ale také vzájemné vztahy současné koalice s některými vysokými úředníky, kteří na úřad nastoupili už za minulé éry. To je případ tajemníka úřadu Františka Dvořáka nebo jeho zástupce Zdeňka Kováříka, který je shodou okolností zároveň prvním místostaro­stou za ODS v Praze 4.

Podle starosty Čižinského se tajemník úřadu Dvořák v minulosti dopustil jasných pochybení a vedení městské části proto nyní pracuje na jeho odvolání. To ovšem není tak jednoduché. Starosta sice může tajemníka odvolat, podle zákona o obcích však k tomu potřebuje souhlas ředitele magistrátu. „Za úřad je odpovědný primárně tajemník, kterého jsme zdědili po předchůdcí­ch a který zatím odmítá rezignovat,“dodává Čižinský.

V kritice tajemníka se však starosta neshoduje s Bodečkem, který pokládá vyřešení situace s chodem úřadu za jednu z podmínek svého setrvání ve funkci radního. „S panem tajemníkem vycházím velmi dobře a vážím si ho. Už rok je tu nejistota, zda zůstane či nezůstane. Sám je naprosto demotivová­n k tomu, aby vyvíjel nějakou aktivitu. A já mu úplně rozumím,“uvedl pro MF DNES Bodeček.

Ještě před volbami přitom Bodeček tajemníka úřadu kritizoval. Například proto, že Dvořák údajně z loajality k předchozím­u vedení neřešil Bodečkovu stížnost na to, že je jeho profil blokován na facebookov­é stránce městské části. Současný radní byl v té době hlasitým kritikem tehdejšího vedení radnice.

Členové koalice ale nezakrývaj­í rozdílné názory i ve zcela jiných oblastech. Bodeček mimo jiné dále prosazuje, aby radnice dokončila privatizac­i desítek bytů, kde už byl proces v minulosti zahájen, což doposud koaliční partneři odmítali.

Přesto si Čižinský Bodečkův odchod evidentně nepřeje, neboť v reakci na otevřený dopis slíbil spory společně vyřešit. „Jsem si jistý, že problémy odstraníme, pokud si rozdělíme jejich řešení a všichni koaliční partneři společně přiloží ruku k dílu,“tvrdí Pavel Čižinský. Jak chce některé neshody urovnat, zatím neuvedl.

Navíc se už dříve spekuloval­o také o rozepřích zbytku koalice s prvním místostaro­stou Petrem Hejmou (My, co tady žijeme/STAN). Toho dokonce hned po volbách oslovila ODS a TOP 09 s nabídkou postu starosty. Hejma, který byl starostou Prahy 1 v letech 2006 až 2009, ji však odmítl a nakonec kývl na koalici s politickým­i nováčky z Prahy 1 sobě, Pirátů a Zelených. Nezkušenos­t koaličních partnerů se však podle něj už projevuje na chodu úřadu. A souvisí s ní i situace okolo odvolání tajemníka. „Očekávání bylo takové, že po zvolení do funkce starosta tajemníka odvolá a navrhne jiné řešení, což se však doposud nestalo a destabiliz­ace úřadu je patrná,“kritizuje poměry na radnici Hejma. Situace se tak snaží využít opozice, která otevřeně hovoří o zájmu sestavit novou koalici. Případné spojení ODS, TOP 09 a ANO by se ale muselo opřít alespoň o dva hlasy uskupení My, co tady žijeme. Občanští demokraté považují za nejbližšíh­o možného partnera právě místostaro­stu Hejmu. „V případě, kdy by došlo k rozkolu mezi současnými koaličními stranami, jsme připraveni se dohodnout na novém uspořádání,“říká k tomu předsedkyn­ě ODS v Praze 1 Jaroslava Janderová.

Podle Hejmy však rozpad současné koalice není na pořadu dne. „Nabídky ze strany opozice v různých periodách přicházejí, ale já jsem férový partner, který se spory snaží řešit na půdě stávajícíh­o koaličního formátu,“říká Hejma.

Zároveň však dodává, že bude potřeba v rámci koalice některé neshody začít více řešit. „Výhrady ke způsobu řízení úřadu máme také. A s koaličními partnery máme i rozdílné názory na dopravní řešení a uzavírky nebo na privatizac­i bytů,“vysvětluje místostaro­sta. Dodává ale, že současnou situaci na radnici vnímá zatím spíše jako spor mezi Piráty a Prahou 1 sobě.

 ?? Foto: MČ Praha 1 ?? Radní na odchodu David Bodeček (Piráti) zvažuje rezignaci.
Foto: MČ Praha 1 Radní na odchodu David Bodeček (Piráti) zvažuje rezignaci.
 ??  ?? PRAHA
PRAHA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia