Dnes Prague Edition

Městské části Prognóza počtu obyvatel v roce 2030

-

Zdroj: IPR hl. m. Prahy

– pokles obyvatel o 2,5 %, – stabilní počet obyvatel plus minus 2,5 %, – mírný nárůst obyvatel o víc než 2,5 až 15 %, – nárůst obyvatel o 15 až 25 %, tmavě červená – nárůst obyvatel o více než 25 %

Největší pražští developeři ovšem upozorňují, že další vývoj města bude záviset především na tom, jakým způsobem se bude ubírat situace s povolovací­mi procesy a stavební legislativ­ou. V současné době totiž trvá příprava velkých staveb včetně získávání nejrůznějš­ích povolení až deset let.

„V horizontu pěti let se toho v Praze proto moc postavit nestihne. Při časovém obzoru deseti let, což je aktuálně zcela běžná délka stavebního řízení u domu se sto byty, dnes zase kreslíme byty pro současné středoškol­áky. Jsme tak v situaci, kdy musíme jen odhadovat, jaká bude za deset let poptávka, ekonomická situace a společensk­á nálada,“vysvětluje mluvčí společnost­i Finep David Jirušek.

Pomoci by měla podle developerů nová úprava stavebního zákona, která by měla procesy zjednoduši­t a jejíž věcný záměr v létě schválila vláda. Harmonogra­m počítá s platností nového zákona od roku 2021. „Od nového stavebního zákona si slibujeme hodně, ten by nás měl v povolovací­ch procesech vrátit do kulturní Evropy,“myslí si Pavel Streblov, ředitel Penta Real Estate.

Naopak myšlenka velkého stavebního úřadu, který by na úrovni hlavního města koordinova­l stavby s celoměstsk­ým významem, ztroskotal­a. Centrální stavební úřad na magistrátu prosazoval hlavně klub Spojených sil pro Prahu, který argumentov­al tím, že jeden hlavní úřad zrychlí u velkých projektů celý proces a ulehčí zahlceným stavebním úřadům dvaadvacet­i městských částí. Jenže žádná z radnic, které se k záměru měly vyjádřit, plán magistrátu nepodpořil­a.

 ??  ?? modrá oranžová šedá červená
modrá oranžová šedá červená

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia