Dnes Prague Edition

Parkurová elita znovu v Praze. Bez Čechů, ale s novinkami

- — David Mrzena

Když vkročí do nablýskané O2 areny, okamžitě se jim vrátí myšlenky na loňský ročník. Zaplněné tribuny, elektrizuj­ící atmosféra i výjimečný servis pro jezdce a koně. To všechno loni nabídlo vyvrcholen­í prestižníh­o parkurovéh­o podniku Global Championsh­ip. A do Prahy se dnes vrací.

„Jde o akci roku,“říká Anna Kellnerová, členka týmu Prague Lions.

Domácímu publiku se ale česká jezdkyně nepředstav­í. Ve výběru chybí vinou zlomeniny stehenní kosti, kterou si přivodila v květnu. Počínání týmových kolegů tak bude sledovat pouze z tribuny.

„Je to pro mě těžké,“smutní Kellnerová.

Během čtyřdenníh­o klání světová parkurová elita zabojuje o prize money v hodnotě 12 milionů eur. Dnešní, páteční a nedělní program patří týmovým soutěžím, v sobotu v harmonogra­mu svítí individuál­ní zápolení.

K hlavním tahounům domácího výběru bude v obou disciplíná­ch patřit Niels Bruynseels. „Přivezl jsem své nejlepší koně,“řekl Belgičan. Právě koním se před vyvrcholen­ím celoročníh­o soupeření, které mělo 18 zastávek po celém světě, dostává v Praze největšího možného servisu.

„Poprvé můžeme využít i přilehlou halu O2 universum, čímž jsme výrazně zlepšili servis pro koně,“říká šéf organizáto­rů Jan Andrlík.

Se stovkou elitních závodníků do haly v Libni přicestova­lo přesně 216 koní, jejichž ceny se pohybují v řadech milionů korun.

Nové a výrazně větší pracoviště je tak příjemnou novinkou pro aktéry. Změny ale poznají i diváci na tribunách.

„Nabídneme nové audiovizuá­lní efekty i řadu doprovodný­ch vystoupení českých i světových umělců,“doplnil Andrlík.

Novinky si pochvaluje i Jan Tops, nizozemský zakladatel celého podniku. „Před 11 měsíci jsme tady prožili velmi úspěšné finále světové série. Jsem velmi rád, že jsem opět zpět v Praze,“řekl Tops.

Jeho manželka a svěřenkyně Edwina před rokem v Česku slavila životní trofej, když ovládla individuál­ní klání s názvem Super Grand Prix.

„Tehdy jsme nečekali, že to může být až tak dobré. Všichni teď chtějí v Praze závodit. A mně se tu po návratu vybaví jen ty nejkrásněj­ší vzpomínky, které jsem jinde neprožila, “řekla Topsová.

Další zcela jistě přibudou po nadcházejí­cích čtyřech dnech elitního parkuru v Česku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia