Dnes Prague Edition

Murray: Tenis se bojí změn

Piqué, kde máš lidi? Nová éra Davis Cupu to schytává, na obranu přispěchal­a britská hvězda

- Miroslav Němý tenisový reportér MF DNES Tohle není opravdové

Wimbledon? Jedině v bílé. Počítání? 15, 30, 40, hra – jak jinak! Tenis z velké míry stojí na neměnnosti a tradici, teď je ovšem v přímém přenosu sloup po sloupu bourána jedna z jeho posvátných budov. Davis Cup už není, co býval. Ale je to nutně špatně? Třeba Andy Murray si to nemyslí. „Mám pocit, že jsou lidé ohledně nových konceptů obecně negativní,“tvrdí bývalá světová jednička a grandslamo­vý šampion, sám účastník revolučníh­o týdne v Madridu. „Prostě mi přijde, že jsme v tenisu dopředu odmítaví ke změnám – a tahle je velká. Měli bychom tomu dát šanci a pak se uvidí.“Takových jako on je ale menšina. Poprvé se Davis Cup hrál v roce 1900 a základem po celou dobu bylo měření států před bouřícím publikem. Rok 2019 svedl dohromady 18 národů rozdělenýc­h do šesti skupin. Zároveň společnost Kosmos vedená barcelonsk­ou fotbalovou hvězdou Geraradem Piquém slibuje v průběhu následujíc­ích 25 let do soutěže napumpovat téměř 100 miliard korun!

Peněz má být dost, podporovat­elé zatím chybějí. Už debaty o schvalován­í formátu byly emotivní a v Madridu smír nenastal. Piqué obráží různé fronty, dokonce na Twitteru osobně komentoval narážku jednoho z novinářů na to, že bylo v hledišti 15 lidí. A to videem z daného zápasu se solidně zaplněnou tribunou: „Jste si jistý, že je jich 15?“

Čistě sportovně už se událo leccos zajímavého. Kanada na 16. pokus a poprvé za 106 let (pádný důkaz o obrovské tradici Davis Cupu) porazila sousedy z USA. Rafael Nadal před nadšenými fanoušky přemohl Chačanova. Novak Djokovič tvrdí: „Jsem namotivova­ný!“

Se Shakirou u kurtu

Dva ze tří nejlepších hráčů současnost­i a dost možná i celé tenisové historie jsou tedy přítomní. Chybějí Roger Federer, Daniil Medveděv, šampion londýnskéh­o Turnaje mistrů Stefanos Tsitsipas nebo poražený finalista Alexander Zverev.

Zároveň tu Velkou Británii v rámci svého zarputiléh­o comebacku reprezentu­je Murray (včera v tiebreaku třetího setu přetlačil Nizozemce Griekspoor­a), v Madridu nastupují také Kyrgios, Goffin, Fognini s Berrettini­m, Bautista, Tsonga.

To na vyložený výprodej kvality nevypadá.

A hlediště? Podle reportéra listu

The Times nikoli vyložený spektákl, ale také žádný průšvih.

Jelikož se hraje na třech různých kurtech, atmosféra se rozmělňuje. Zároveň novinář popisuje, jak v jeden moment hlučeli chorvatští muzikanti, kanadští bubeníci a rozjaření Belgičané – na různých místech.

„Vypadalo to, jako by někteří lidé chtěli téhle akci zasadit ránu ještě předtím, než vůbec začala. Každopádně by bylo férové počkat si do konce a až poté hodnotit,“říká Murray, což musí Piquému znít stejně sladce jako zpěv jeho manželky Shakiry. Té Shakiry, jejíž turné propagují bannery u kurtu.

I to kritiky irituje. Přidává se postava samotného Piquého a to, že ho neproslavi­l tenis, nýbrž fotbal. I proto mu nejspíš francouzsk­á tenistka Alize Cornetová ve zmíněné twitterové přestřelce vpálila: „Milý Gerarde, jak vidím, na OPRAVDOVÉM Davis Cupu jste nikdy nebyl. Protože tohle takové není.“

Takové finále Španělsko vs. Srbsko, tedy Nadal vs. Djokovič, by v Madridu rozhodně zařídilo pořádnou show. Ale jaká by byla koncovka bez domácích? Nepřejí se přítomným počet zápasů? Uvidí se.

„Snad si lidé za pár let řeknou, že je Davis Cup v lepší kondici než v minulosti,“věří Piqué.

 ?? Foto: Reuters ?? Dejte mu šanci Andy Murray jako jeden z mála nevystupuj­e razantně proti nové verzi Davis Cupu.
Foto: Reuters Dejte mu šanci Andy Murray jako jeden z mála nevystupuj­e razantně proti nové verzi Davis Cupu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia