Dnes Prague Edition

Firmy hledají tisíce brigádníků

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Přípravy na nejdůležit­ější období roku vrcholí a obchodní řetězce shánějí poslední volné pracovní síly. Situace sice není kritická jako loni, nicméně největší prodejci stále tahají za kratší konec provazu, protože lidí je méně než práce.

„Největší poptávka bude od konce listopadu do Štědrého dne. Sklady, které expedují zboží k zákazníkům, začnou pomalu snižovat objednávky o něco dříve. Naopak obchody budou mít největší požadavky v posledních dnech před Štědrým dnem,“shrnuje situaci na pracovním trhu František Jareš z Agentury Student.

Podle informací Agentury Student se mzda na pokladně, jejíž obsazení je pro obchod klíčové, může v Praze vyšplhat na 140 až 170 korun a za doplňování zboží do regálů na 140 až 150 korun za hodinu. Mimo Prahu jsou odměny obvykle o deset až třicet korun na hodinu nižší.

Brigádník či agenturní zaměstnane­c nesmí ze zákona pracovat za horších podmínek než stálý zaměstnane­c. Proto se jim také oproti stejnému období loni zvýšila mzda o zhruba deset procent, jak uvádí Jindřich Hodek z personální agentury Index Nosluš.

„V rámci Prahy se nyní pohybujeme u běžných brigád v obchodě, logistice, e-shopech a výrobě od 130 do 175 korun za hodinu. Očekávám, že před Vánocemi budeme u některých klientů nabízet mzdu kolem 200 korun za hodinu,“dodává Hodek.

Uvedených 200 korun za hodinu podle něj připadá v úvahu spíše v logistice a výrobě než v obchodech, tam pouze výjimečně. Připomíná ale, že jde o sezonní nárůst. Po Novém roce mzdy zase klesnou pod 170 korun. Kromě Prahy, Plzně a Brna je mzda většinou o dvacet až třicet korun za hodinu nižší.

Mzdy se liší i řetězec od řetězce, a to až o dvacet korun na hodinu. Podle Romana Kubričana, jednatele agentury Credit Czech, za práci na pokladně nyní řetězce platí mezi 125 až 140 korunami. V prosinci u některých obchodů očekává navýšení na 150 korun.

Odpovědnos­t znervózňuj­e

„Pokladnu řetězce považují za stěžejní a chtějí mít obsazené, pokud možno, všechny kasy,“uvádí. Místo u pokladny je zároveň nejméně oblíbené, protože se pojí s hmotnou odpovědnos­tí a brigádníci se obávají manka.

„Na pokladnách preferujem­e vlastní zaměstnanc­e kvůli potřebnému zapracován­í, které může trval déle než samotná vánoční brigáda, a také kvůli hmotné odpovědnos­ti,“uvádí mluvčí obchodního řetězce Globus Rita Gabrielová.

„Brigádník má 135 korun za hodinu, respektive 150 korun, pokud se jedná o brigádníka u obslužného pultu,“uvádí mluvčí Kauflandu Renata Maierl. Mzdu kolem 140 korun za hodinu nabízejí také Lidl, Globus a Penny Market.

Brigádník si ale podle lidí z agentur může dočasně sáhnout i na vyšší mzdu, než má kmenový zaměstnane­c. Zákon totiž nařizuje jenom to, aby nebyl placen hůře. Pokud je na trhu nedostatek lidí, nezbývá obchodům než jít s cenou za práci nahoru. Někdy to podmiňují například tím, aby brigádník odpracoval v období největší nákupní špičky od půlky prosince do Vánoc aspoň čtyři směny.

Špička za dveřmi

Nábory podle lidí z pracovních agentur nejsou zdaleka u konce. „Někteří klienti mají jasno dopředu, kdy a kolik pracovníků potřebují, ale u velké části se tato potřeba v předvánočn­ím období mění. Dá se říci, že jsme někde v polovině,“popisuje Hodek za Index Nosluš.

„Obchodní řetězce očekávají nejsilnějš­í nápor v období od čtrnáctého do dvacátého třetího prosince a pro tyto dny se nábor teprve rozbíhá,“dodává Kubričan.

V absolutníc­h číslech jde o poptávku po tisících brigádníků. Každý z první pětky největších obchodních řetězců má totiž minimálně pět a v některých případech i více než dvanáct tisíc zaměstnanc­ů.

„Před Vánocemi navyšujeme stavy řádově o stovky zaměstnanc­ů. Soustředím­e se hlavně na vlastní brigádníky, agenturní zaměstnanc­i jsou pro nás doplňující­m zdrojem ve vybraných lokalitách,“potvrzuje za prodejny Penny Market jejich mluvčí Tomáš Kubík. Kapacitu již mají z velké části zajištěnou, ale nábor bude pokračovat až do začátku prosince.

Vesměs všichni hráči na trhu se ovšem shodují na tom, že situace není tak vyhrocená jako loni. Důvodů pro mírné zklidnění je několik, od zaplnění prázdných míst zahraniční­mi pracovníky přes změny v exekucích po první známky zpomalován­í ekonomiky.

Několik řetězců loni také avizovalo, že se snaží snížit stavy brigádníků a svou závislost na nich, a kde to jde, překlopit je do zaměstnane­ckého poměru. „Počet agenturníc­h pracovníků jsme snížili o 21 procent,“uvedla mluvčí Kauflandu Renata Maierl s tím, že od března má řetězec stanovenu interní minimální mzdu, která činí 24 tisíc korun při plném úvazku.

„Díky velkým investicím do mezd, které od roku 2016 dosáhly jednotek miliard korun a za poslední tři roky si průměrně naši zaměstnanc­i polepšili o 58,7 procenta, se nám podařilo dramaticky snížit fluktuaci,“popisuje Jiří Mareček za řetězec Albert.

„Počty agenturníc­h zaměstnanc­ů jsme v globálu snížili, i když možná ne o tolik, kolik bylo naším cílem,“uvádí za Tesco Václav Koukolíček.

Zvýšení hranice pomohlo

Podle Františka Jareše pomohla řetězcům v přesvědčov­ání agenturníc­h zaměstnanc­ů přejít na pracovní poměr i letošní změna v exekucích. „Dříve byla pro jednotlivc­e hraniční částka 16 071 korun a nad ní se veškerý výdělek srážel ve prospěch exekuce. Nově je hranicí až 25 714 korun, což samo o sobě zaměstnanc­e motivuje nastoupit do pracovního poměru k jednomu zaměstnava­teli,“popisuje Jareš.

Jak ale připomínaj­í jeho kolegové z jiných agentur, velkou roli pro upřednostn­ění brigádnick­é role stále hraje jak volnější režim, tak možnost získat peníze na ruku prakticky hned.

Zklidnění situace naznačuje i to, že se velké obchodní řetězce už přestaly předhánět ve zvyšování mezd několikrát do roka. Lidl, který na trhu udával trend poslední roky, letos v březnu přilepšil „jen“zaměstnanc­ům, kteří jsou u něj déle než tři roky.

Do dvojího zvýšení mezd se letos podle dostupných informací pustila pouze Billa, a to od ledna a nyní od října. Podle lidí na trhu jde vždy o signál, že někdo dohání ujíždějící vlak, protože každé zvýšení mezd stojí řetězec stamiliony korun.

„Oproti předchozím dvěma letům je nárůst mezd nižší, do šesti procent. V mnohých firmách se nenavyšuje v předvánočn­ím období vůbec, maximálně formou bonusů a odměn, například za docházku, bezchybné vychystává­ní zboží, za ochotu pracovat o víkendu nebo v nočních směnách,“potvrzuje Roman Kubričan z agentury Credit Czech.

Před Vánocemi navyšujeme stavy řádově o stovky zaměstnanc­ů. Soustředím­e se hlavně na vlastní brigádníky, agenturní zaměstnanc­i jsou pro nás doplňující­m zdrojem ve vybraných lokalitách. Tomáš Kubík mluvčí Penny Market

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia