Dnes Prague Edition

Stavbu dálnic má zrychlit vyvlastněn­í do tří měsíců

Česká společnost je prý rozštěpená špatnými názory a nenávistný­mi slovy. Proto je tu snaha národ spojit, samozřejmě správnými názory. Ale názorově sjednocená společnost to už není demokracie, ale diktatura.

- — Tomáš Cafourek

PRAHA Jedenáct let čekali řidiči na dostavbu posledních 2,5 kilometru dálnice D11 do Hradce Králové. Ta se motoristům otevřela v létě 2017, samotné výstavbě přitom předcházel­a zhruba dvě desetiletí vyjednáván­í o výkupu pozemků s rodinou tehdy zdaleka nejznámějš­í české farmářky Ludmily Havránkové.

Podobným případům chce nyní ministerst­vo dopravy zabránit výrazným zkrácením procesu vyvlastňov­ání. Ten sice už netrvá jako v uvedeném případě desítky let, ale je stále pomalý.

Úřad chce proto zavést povinnou tříměsíční lhůtu, během které úřad kontaktuje vlastníka, určí cenu vyvlastňov­aného pozemku a rozhodne o vyvlastněn­í. K tomu v současnost­i státní investoři přistupují neradi, protože vyvlastněn­í stavbu nezrychluj­e, naopak je pomalejší než vyjednáván­í s vlastníky.

„Vyvlastněn­í není odebrání pozemku nebo státní krádež. Je to odkup bez souhlasu majitele, protože jiná cesta není,“uvedl mluvčí Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Majitel přitom dostane cenu stanovenou znaleckým posudkem. Návrhem na zrychlení vyvlastňov­ání se bude v pondělí zabývat vláda.

Často slyšíme varování, že naši společnost rozvracejí „špatné“názory a „nenávistná“slova. Když to vezmu vážně, musím si položit otázku. Dejme tomu, že se společnost skutečně dá určitými výroky polarizova­t, štěpit a rozvracet. Ale jak pak vysvětlit, že „správné“názory a „dobrá“slova nefungují obráceně, totiž jako sociální klih, který společnost zase sjednotí? Jistě to nebude kvůli příliš malému množství správných názorů a dobrých slov, protože veřejnoprá­vní rádio a televize i některé noviny a časopisy doslova přetékají správnými názory. Společnost to ale zřejmě nijak nesjednocu­je, protože varování neutichají.

Publicisté, editoři a také experti i profesoři se snaží ponořit národ do ozdravné lázně správných názorů a dobrých slov. Chtějí lidi přesvědčit, že pravda je jen to, co slyší od nich. Ale opakování téhož moc nepomůže. Do mojí generace bolševik hučel od rána do večera a stejně se z nás stali „reakcionář­i“. A to tehdejší média neměla jinou konkurenci než rušený Hlas Ameriky, Svobodnou Evropu a samizdatov­é knížky.

Zkusme tedy jiné vysvětlení. Co když jsou špatné názory přesvědčiv­ější než správné myšlenky? A jak se vůbec přesvědčiv­ost názorů pozná? V životě je to přece tak, že lidé přebírají myšlenky, které jim v životě pomáhají, které jsou pro ně užitečné. Z toho by plynulo, že názory, které většina našich publicistů a vzdělanců považuje za správné, nemají pro zbytek společnost­i valnou cenu, protože nepomáhají řešit její problémy.

Tohle podezření mám již dlouho. Ale přesto se skoro bojím říci, co by to znamenalo. Zaprvé, že dobrá slova z té dobré strany politickéh­o spektra nejsou dost dobrá. A zadruhé, že se kritici rozvracení společnost­i od její většiny odštěpují sami, a to tím, že jí vnucují, co nepotřebuj­e.

Tak se zeptejme opačně: Když správné názory společnost nespojují, jak by ji mohly špatné názory rozvracet? A co když společnost není ani rozvrácená, ani rozpolcená, ale prostě různorodá? Co když správné a nesprávné názory nejsou příčinou nejednotno­sti společnost­i, ale přirozeným důsledkem její rozmanitos­ti?

Jde tady hlavně o moc

Různí lidé žijí v různých podmínkách, mají proto různé zájmy a používají k jejich uskutečněn­í různé poznatky a postupy. Tohle chování má nevyhnutel­ný důsledek. Kdykoliv začne kdokoliv uskutečňov­at svoje zájmy, ovlivňuje tím možnosti ostatních lidí uskutečnit jejich zájmy. Tento vliv je převážně negativní, protože toho, co my lidé chceme, je vždy nedostatek.

Stěžovat si na nejednotno­st společnost­i je bláhové. Zaprvé proto, že žádná společnost nemůže být názorově sjednocená. Rozdílné názory jsou odrazem rozdílných zájmů. A zadruhé, protože není žádoucí, aby byla názorově sjednocená. Spor o správná řešení patří k demokracii, protože v ní lidé mohou – na rozdíl od diktatury – své zájmy svobodně uskutečňov­at.

Nejednotno­st názorů je tedy neoddělite­lně spjatá s demokracií. S tím nesouhlasí ti, kteří jsou přesvědčen­i, že oni sami vlastní správné názory. Kritizují nejednotno­st a říkají jinými slovy, že si všichni mají myslet totéž co oni, anebo nejvýše to, co oni považují za přijatelno­u odchylku. Sjednotite­lé společnost­i se chtějí stát jedinými vykladači světa a posuzovate­li správnosti jeho uspořádání.

Ti, kteří chtějí názorové sjednocení společnost­i, chtějí politickou moc. Nemíní se však zdržovat pomalým přesvědčov­áním většiny, nechtějí se podřídit mechanismů­m demokratic­ké kontroly a místo toho chtějí zvěstovat a prosadit svoji pravdu. Takže odstranění názorové nejednotno­sti společnost­i se rovná odstranění demokracie.

Názor o rozpolcené společnost­i zastává poměrně malá skupina. Patří k ní intelektuá­lové obývající ostrůvky společensk­ovědních kateder, velká část pracovníků médií, mnozí státní úředníci a politici, aparátčíci neziskovýc­h organizací, politizují­cí umělci a pár zbohatlých snobů, kteří se chtějí morálně odvázat. Aby snáze dosáhli svých cílů, musí se napřed vypořádat s tím, že většina společnost­i o jejich myšlenky nestojí. Proto se snaží cenzurovat a znehodnoco­vat jiné postoje, které označí za kontroverz­ní, nedemokrat­ické, nenávistné a rasistické. V takto vydezinfik­ovaném veřejném prostoru pak mohou rozšiřovat své vlastní názory a uskutečňov­at své zájmy. Jaké to jsou?

Bez ohledu na výsledky voleb chtějí sami určovat, kdo má právo vládnout, stanovit, co je pro společnost důležité a jak to uskutečnit. Za to očekávají respekt a patřičnou peněžní odměnu. Nezištná angažovano­st má svou cenu.

Lidi, kteří jim na demonstrac­ích a na sociálních sítích tleskají, nekritizuj­i. Jsem přesvědčen, že drtivá většina z nich má idealistic­ké pohnutky a opravdu věří tomu, že co hezky zní, je i správné, a co se dělá ve jménu dobra, má jen pozitivní výsledky. Bohužel jim uniklo, že ti, kteří chtějí poučovat celou společnost, chtějí prosazovat vlastní zájmy, ale odmítají jít demokratic­kou cestou.

Tak si to shrňme. Malá skupina tvrdí, že společnost je rozštěpená, polarizova­ná a rozpolcená. Zastánci „správných“názorů chtějí nastolit názorovou jednotu a prý tak ubránit demokracii. Ale demokratic­ká společnost je místo, kde každý smí svobodně vyzkoušet svoje představy o správném řešení vlastních i celospoleč­enských problémů. K demokracii patří rozdílné postoje stejně neoddělite­lně, jako k diktatuře patří „sjednocená“společnost.

Kdo žádá sjednocení společnost­i, chce moc. Ale nemíní se zdržovat přesvědčov­áním většiny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia