Dnes Prague Edition

Špindl zažije obří expanzi

-

Tolik má ve Špindlu vzniknout nových sjezdovek.

„Po propojení Svatého Petra a Medvědína nebude mít Špindl v Čechách žádnou konkurenci,“uvedl Hroneš. Spokojená je i radnice. „Jsem rád, že to v uvozovkách už konečně dopadlo. Je to společný projekt, na kterém se začalo pracovat ještě před rokem 2010, kdy byl zanesen do nového územního plánu,“řekl starosta Špindlerov­a Mlýna Vladimír Staruch.

Ten si od výstavby nového terminálu, sjezdovek a lanovek slibuje, že odlehčí dopravě v centru města. „Výhodné to bude hlavně pro jednodenní lyžaře, kteří bez toho, aby komplikova­ně hledali ve městě parkování a pak si ještě brali na sjezdovky taxíky, tady budou moci nechat své vozy a navíc budou hned u sjezdovek,“dodal Staruch.

Byť společnost Melida byla připravena zahájit stavbu už v minulosti, plány na propojení středisek se několikrát musely změnit. „Napřed za námi přišli s tím, že sjezdovky měly vést přes acidofilní bučiny, což pro nás bylo naprosto nepřijatel­né,“řekl MF DNES mluvčí Správy Krkonošské­ho národního parku Radek Drahný. Vzhledem k ochranným zónám také nakonec lanovky nepovedou až na vrcholy hor.

Pozor na netopýry a tetřívka

Zisk kladného stanoviska EIA také neznamená, že teď už by si společnost Melida mohla stavět, tak jak chce. Musí dodržet stanovené podmínky jako třeba v případě netopýrů. EIA totiž doslova stanoví, že při nevyhnutel­ném kácení porostů s významným výskytem či letovou aktivitou netopýrů se dělníci striktně musí vyhnout kácení vzrostlých stromů s potenciáln­ími úkryty. A to zejména v období od listopadu do března nebo od května do června. Poradit si pak společnost bude muset také s tetřívkem obecným. Hlučné

stavební práce v případě jeho hnízdění či rozmnožová­ní budou možné nejdříve od 15. července do konce listopadu téhož roku. „Aby projekt vznikl, musí být dodrženy veškeré podmínky,“zdůraznil mluvčí Drahný. Šetrná bude muset být firma i při kácení stromů. Vykácí jen pruhy pro sjezdovky. Pozemky, které patří Správě Krkonošské­ho národního parku, má v nájmu.

Společnost Melida chce s výstavbou začít příští rok. Celá stavba by měla být dokončena o dva roky později v roce 2022.

Dvoupodlaž­ní parkovací dům s gastro službami a informační­m centrem má být součástí terminálu, který má vyrůst u přehrady Labská u vjezdu do Špindlerov­a Mlýna.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia