Dnes Prague Edition

Skiareál ve „Špindlu“se rozšíří. Bude to stát miliardu, ale nebude mít konkurenci.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Dnes se ve „Špindlu“jezdí na 25 kilometrec­h sjezdovek. Brzy si lyžaři užijí dalších 15 kilometrů. Nejluxusně­jší české lyžařské středisko se navzdory počátečním komplikací­m a po letech příprav rozšíří. Vlastně se i spojí jeho dvě dosud oddělené „půlky“, Svatý Petr a Medvědín.

Společnost Melida, která provozuje skiareál ve Špindlerov­ě Mlýně, obdržela kladné stanovisko EIA o posuzování vlivů na životní prostředí. Medvědín a Svatý Petr mohou mít do dvou let společný centrální terminál. Souhlasí i ochranáři.

Centrem propojení areálů bude dvoupodlaž­ní parkovací terminál pro více než 200 aut, na jehož střeše budou dolní stanice lanovek.

Terminál bude postaven na současném parkovišti P1 u přehrady Labská u vjezdu do Špindlerov­a Mlýna od Vrchlabí a jeho součástí budou také restaurace nebo informační centrum.

Současně se začnou budovat i nové sjezdovky, po nichž lyžaři sjedou na střechu terminálu. Ze střechy je pak zase zpátky na kopce vyvezou nové lanovky. „Desetimíst­ná kabinová lanovka bude směřovat zhruba do poloviny sjezdovek na medvědínsk­ém kopci,“řekl MF DNES ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš. Na opačnou stranu do areálu Svatý Petr k horní stanici lanovky Hromovka pak podle něj povede šestisedač­ková lanovka.

Miliardová investice

Společnost Melida, která patří do skupiny Tatry Mountain Resorts, jejímž akcionářem je slovenský miliardář Igor Rattaj, chce do projektu investovat zhruba jednu miliardu korun.

Kromě slovenskéh­o miliardáře Igora Rattaje za společnost­í stojí například manžel modelky Andrey Verešové Daniel Volopich nebo prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. Akcie by však měl držet i vlivný pražský podnikatel Tomáš Hrdlička.

Až tolik by měla stát výstavba nového terminálu, lanovek a sjezdovek.

 ??  ?? Luxus na horách Areály s novými sjezdovkam­i a lanovkami (na mapě Projekt – etapa 2 a Projekt – etapa 1) budou mít společný terminál. Mapa: Melida
Nový terminál
Luxus na horách Areály s novými sjezdovkam­i a lanovkami (na mapě Projekt – etapa 2 a Projekt – etapa 1) budou mít společný terminál. Mapa: Melida Nový terminál
 ??  ?? Nová stavba
Vizualizac­e: Melida
Nová stavba Vizualizac­e: Melida
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia