Dnes Prague Edition

Smutný výlet s návratem v dospělosti

Sociální pracovníci odebírají děti necitlivě

- Tereza Kučerová redaktorka iDNES.cz

Když sociální pracovníci odebírají dítě z problémové rodiny, už desítky let mu to vysvětlují otřepanou frází „Teď pojedeme na výlet“. Cílem „výletu“bývá ovšem místo hradu či zámku dětský domov nebo diagnostic­ký ústav.

Odborníci se shodují na tom, že se dětem málo naslouchá a kultura komunikace je mizerná. Věta o „výletu“je toho důkazem. Slova o špatné komunikaci zazněla na konferenci Dítě v systému, kterou tento týden pořádala organizace Mimo domov a nadační fond Krok domů.

V pyžamkách na schodech

Lukáš Dolejš se nyní stará o svou sestru, která po matce zdědila duševní poruchu. V poručnictv­í má také sestřiny děti. Lukáš se sestrou si v dětství prošli ústavní péčí. Kvůli duševní chorobě se o děti jejich matka nezvládala starat. Přesně si pamatuje na okamžik, kdy pro ně do školy přijela sociální pracovnice. „Naložili nás do auta a řekli nám, že jedeme na výlet. Nemluvili s námi, ale o nás, a o neschopnos­ti naší mámy. Nikdo se jí nesnažil pomoct,“popsal Lukáš.

Olga Mistrová si také prošla velkým trápením spolu se sestřičkou. „Naše matka pila. S tátou se rozvedla, když mi byly dva roky. Ten taky pil. Máma se seznámila s jiným partnerem, který opět pil. Se sestrou nás o půlnoci vyhazoval z bytu, musely jsme na chodbě sedět v pyžamkách. Zatímco matka byla s tím pánem v hospodě, my jsme žebraly o jídlo,“svěřila se Mistrová. Učitelka jim do školy nosila jídlo a případ nahlásila na příslušné odbory. „Když přišla sociálka, všechno bylo najednou v pořádku. To se opakovalo několikrát. Matka mě pak trestala,“říká Olga. Poté se spolu se sestrou dostaly do dětského domova. „Za jejich péči jsme vděčné. Poprvé jsem se cítila v bezpečí,“říká Olga.

Děti z ústavů

Podobné příběhy jako Lukáš nebo Olga zažilo přes osm tisíc dětí, které v Česku vyrůstají v ústavní výchově. Ročně jich dospěje tři sta. A zhruba dvě stě z nich si se životem a se začleněním do společnost­i nedokáže poradit. Odborníci se shodují na tom, že se dětem málo naslouchá. „Kultura komunikace s dětmi je mizerná, ať už ze strany soudců, nebo sociálních pracovnic. Nedokážou si představit, co tyto děti prožívají. Zažila jsem soudkyni, která odmítla vyslechnou­t čtrnáctile­tou dívku, která chtěla být slyšena a aktivně o to usilovala,“říká psycholožk­a Eva Pávková. Podle ní je také problém délka soudních rozhodován­í o dětech. „Dětský vývoj je rychlý, není možné, aby spis ležel na stole devět měsíců,“doplňuje. Na nedostatek empatie a na bídnou schopnost komunikova­t srozumitel­ně si stále hlasitěji stěžují i ti, kteří ústavy prošli.

„Odebírali mě od mámy z hospody. Máma mě poslala na záchod a řekla mi, ať se schovám. Když jsem vyšla ven, byli tam policajti a s nějakou paní mi řekli, že jedeme na výlet. Dlouho jsem si to vyčítala a říkala jsem si, že je to moje chyba. Kdybych nevylezla ze záchoda, zůstala bych s mamkou,“popsala své zážitky Kristýna Adamovská.

Ředitelka Soukromého dětského domova SOS Tereza Jandová potvrdila, že letos přijali deset dětí.

„Pět z nich si myslelo, že jsou na výletě,“upozornila Jandová.

Odchod s pětitisíco­vkou

Děti, které dětské domovy opouštějí, nejsou na samostatný život připravené.

„Z dětského domova jsem odešla hned v osmnácti. Měla jsem pocit, že můžu konečně rozhodovat sama za sebe. Šla jsem za svobodou,“říká Karolína Stránská. Když odcházela z dětského domova, dostala pět tisíc. „Nikdy předtím jsem nic nedostala. Dostávali jsme čtyřicet korun měsíčně,“dodala s tím, že s částkou neuměla vyjít.

Pomoc v zapojování do běžného života mladým lidem z dětských domovů pomáhají například Domovy na půli cesty. „Naším úkolem je pomoct mladým lidem v tom, jak se mají v životě orientovat a směrovat je k tomu, aby si našli práci, případně pokračoval­i ve studiu,“řekla Eva Mikulecká, ředitelka Ekumenické sítě pro aktivity mladých.

Se sestrou nás o půlnoci vyhazoval z bytu, musely jsme na chodbě sedět v pyžamkách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia