Dnes Prague Edition

Volání Jakeše do koše se splnilo do týdne

-

Radost.

Na pódiu pražské Laterny magiky usedli v pátek 24. listopadu, týden po událostech na Národní třídě, představit­elé Občanského fóra, v hledišti proti nim novináři. Mluvčí OF kněz Václav Malý představil hlavní účastníky tiskovky, „dva symboly současného Českoslove­nska“Václava Havla a Alexandra Dubčeka, a vyzval novináře k dotazům.

Dubček začal mluvit o nezvratnos­ti změn, které probíhají, a vyslovil se pro zrušení ústavního článku o vedoucí roli komunistic­ké strany. Tiskovku pak náhle přerušil hudební publicista Jiří Černý. „Komunistic­ké vedení v čele s Jakešem padlo,“sdělil všem v divadle a propuklo nadšení, na pódiu se začalo slavit. Fotografie Jaroslava Kučery, zachycují objímající­ho se Havla s Dubčekem, patří k ikonickým snímkům ze sametové revoluce.

Místo Jakeše neznámý Urbánek

Zatímco v divadle se slavilo, otevíralo šampaňské a připíjelo na svobodné Českoslove­nsko, mimořádné zasedání ústředního výboru

KSČ pokračoval­o. Soudruzi se sešli už dopoledne v budově Vysoké školy politické ÚV KSČ v pražských Vokovicích. Zprávu předsednic­tva o aktuální vnitropoli­tické situaci přednesl osobně Jakeš.

Pak následoval­a několikaho­dinová diskuse. Ministr národní obrany Milán Václavík řekl, že armáda je připravena řešit politickou krizi pomocí vojenské síly a čeká pouze na rozkaz politickéh­o vedení. „Navrhuji uvést do bojové pohotovost­i armádu, bezpečnost, milici, bez nějakých zásahů, aby tyto složky byly připraveny, jestliže k něčemu dojde, věci řešit,“uvedl generál.

Výsledkem diskuse byla rezignace Jakeše a předsednic­tva. Po 20. hodině byl v tajných volbách zvolen novým (a posledním) generálním tajemníkem ÚV KSČ Karel Urbánek, dosavadní předseda výboru pro stranickou práci. Ve funkci se udržel jen do 20. prosince.

Výsledkem jednání předsednic­tva byl požadavek, aby se ozbrojené složky zdržely použití násilí a politování nad událostmi 17. listopadu 1989 v Praze. (row)

 ?? Foto: ČTK ?? Jako kůl v plotě. Legendární projev na Červeném Hrádku připravil Miloše Jakeše o důstojnost. A už 7. prosince ho vyloučili i z KSČ.
Foto: ČTK Jako kůl v plotě. Legendární projev na Červeném Hrádku připravil Miloše Jakeše o důstojnost. A už 7. prosince ho vyloučili i z KSČ.
 ?? Foto: J. Kučera ?? Emoce Alexandra Dubčeka a Václava Havla je zachycena i v nové knize Sametová revoluce Jaroslava Kučery.
Foto: J. Kučera Emoce Alexandra Dubčeka a Václava Havla je zachycena i v nové knize Sametová revoluce Jaroslava Kučery.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia