Dnes Prague Edition

Režim se 23. listopadu 1989 už hroutil, ale deník Mladá fronta přesto

Tvrdě zasáhla cenzura.

- Reportér MF DNES

Hlad po informacíc­h.

Robert Oppelt

Ještě týden po sametové revoluci v roce 1989 plnily noviny stále zprávy o tom, že prezident Gustáv Husák přijal na Pražském hradě nikaragujs­kou velvyslank­yni, o schůzích komunistic­ké strany, a ne o tom, co se skutečně děje v ulicích českoslove­nských měst.

Necenzurov­ané zprávy pronikaly na stránky novin velmi zvolna. Výjimkou nebyla ani Mladá fronta (MF). „Vedení novin to řídilo stále tak, jak dostávalo pokyn shora. První fotku Václava Havla se nám podařilo protlačit přes vedení do čtvrtečníc­h novin, tedy 23. listopadu, a hned na titulku,“vzpomínal její autor, fotograf Herbert Slavík.

Redakce tehdy připravila noviny s aktuálními zprávami z demonstrac­e na Václavském náměstí nebo ze studentské­ho stávkového výboru. Po desáté hodině odešli redaktoři domů s pocitem, že napsali první svobodné noviny.

Fotografie však na titulní straně dlouho nevydržela. Do vydání tehdy naposledy zasáhla ruka cenzora. Slavíkova fotografie Havla a Kubišové vyšla pouze v prvním vydání, které směřovalo na venkov. Na příkaz vydavatele, Socialisti­ckého svazu mládeže, byl zastaven tisk a fotka vyměněna za jinou.

Tehdy totiž bylo pravidlem, že první výtisky MF chodily hned od rotačky na ÚV SSM a ÚV KSČ – aby je soudruzi překontrol­ovali, jestli tam opravdu není něco nepatřičné­ho. „Předsedu tehdejšího českého ústředního výboru Socialisti­ckého svazu mládeže Vasila Mohoritu snímek a článek vyděsil, a proto poslal své lidi, aby zastavili rotačky,“vzpomínal její první porevolučn­í šéfredakto­r Libor Ševčík.

Část vydání se ale zastavit už nepodařilo. „První vydání bylo z redakce dodáno s mírným zpožděním, a tak tiskárna fofrovala,“vzpomínal Čestmír Polák, tehdejší šéf nočního provozu v tiskárně Mír, která noviny tiskla. „Byl jsem zavolán do redakce, kde mi dva pánové, které jsem neznal, sdělili, že musím zastavit tisk a všechny výtisky zlikvidova­t, aby se nedostaly z tiskárny ven,“vzpomíná Polák. Místo zastavení tisku tiskárna výrobu „závadného obsahu“naopak urychlila. „První vydání jsme posílali po částech na různé vlakové spoje, aby se toto vydání v co největším počtu dostalo ven a aby nikdo nemohl výtisky zadržet,“dodal Polák.

V redakci se začala vyrábět nová, „nekonflikt­ní“titulní stránka s novou fotografií. „Mohorita přes ministerst­vo vnitra zařídil, že balíky s MF vyhazovali esenbáci a estébáci z vagonů, aby nedošly do okresů k dalšímu rozdělován­í,“vyprávěl před několika lety Ševčík.

Fotku Havla a Kubišové nahradila fotografie, na níž dělníci montují novou čističku odpadních vod v Horním Jelení. Několik tisíc výtisků s Havlem a Kubišovou se přesto dostalo ke čtenářům.

Dva pánové, které jsem neznal, mi sdělili, že musím zastavit tisk a výtisky zlikvidova­t.

 ?? Foto: ČTK ?? Na demonstrac­i 23. listopadu si lidé předávali noviny i letáky. Mladá fronta tehdy vyšla ve dvou podobách (vlevo dole).
Foto: ČTK Na demonstrac­i 23. listopadu si lidé předávali noviny i letáky. Mladá fronta tehdy vyšla ve dvou podobách (vlevo dole).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia