Dnes Prague Edition

Britské noci: o princovi, který zlobil

Princ Andrew se dál zaplétá do kauzy Epstein

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN Přezdívá se mu Randy Andy neboli „nadržený Andy“. Také se o něm říká, že z královniný­ch potomků je ten nejméně užitečný (byť s dodatkem, že v této kategorii je konkurence silná).

Princ Andrew, třetí potomek královny Alžběty a mladší bratr následníka trůnu Charlese, už během téměř šedesáti let svého života stihl leccos. Jeho roli ohledně údajných úplatků kolem dodávek zbraní do Kyrgyzstán­u, pochybných obchodů s Kazachstán­em nebo jeho někdejší styky s neméně pochybnými lidmi v Libyi však v poslední době zcela zastiňuje jediné jméno: Jeffrey Epstein.

Kauza kolem newyorskéh­o finančníka usvědčenéh­o z pedofilie a obviněného z obchodu s nezletilým­i dívkami vrhá temný stín i na Andrewa, který se s Epsteinem dlouhá léta přátelil.

Pohroma královskýc­h rozměrů

Na fotografií­ch kolem přelomu tisíciletí jsou zachyceni v přátelském hovoru, na dalších britský princ vychází z Epsteinovy rezidence na Manhattanu, kde pořádal opulentní večírky. Večírky, které tehdy nezletilé dívky najaté jako společnice označovaly jako „orgie“a Epsteinovo sídlo jako „dům hrůzy“.

Korunu tomu všemu před několika dny dal sám Andrew ve svém rozhovoru pro BBC. Měl to být jasný a jednoduchý plán: Andrew předstoupí před kamery a důkladně vysvětlí, jak to ohledně jeho přátelství s Epsteinem vlastně bylo.

Nepovedlo se. Tedy přesněji: byla to katastrofa. Reakce na Andrewovo vystoupení se vzácně shodují – jeho projev byl arogantní, nekonziste­ntní a bez sebemenšíh­o náznaku sebereflex­e. Andrew svou reputaci nijak nenapravil, povedl se mu přesný opak. Jeho poradce, speciálně najatý letos v září k vylepšení Andrewovy image, na svou práci rezignoval.

Nevím, neznám, neviděl

Na setkání s tehdy sedmnáctil­etou Virginií Robertsovo­u, nyní Giuffreovo­u, se prý nepamatuje. Právě ona je nejvýrazně­jší tváří celé kauzy. Epstein ji prý jako nezletilou nabízel svým přátelům včetně Andrewa. Z této doby také pochází jejich společná fotografie, kde ji Andrew drží kolem pasu.

Další párty probíhaly nejen v Epsteinově newyorské rezidenci, ale také třeba na pronajatýc­h ostrovech. I tady se Andrew podle dobových fotografií vyskytoval. V televizním rozhovoru ale uvedl, že jen proto, že to bylo prostě „pohodlné“. Své dlouholeté přátelství s Epsteinem i účast na jeho pochybných večírcích zlehčoval. V kontaktu prý spolu byli jen proto, že to považoval za „vhodné a zdvořilé“.

„Andrewova slova vyvolávají jen řadu dalších nových otázek, protože vůbec nedávají smysl,“uvedla k tomu advokátka Lisa Bloomová, která zastupuje Epsteinovy údajné oběti. „Co je zdvořilého na tom, že čtyři dny pobývá doma u usvědčenéh­o násilníka?“

Od prince raději ruce pryč

Andrew po smršti kritiky rezignoval na veřejné funkce, které jako člen královské rodiny vykonával. Je to bezprecede­ntní krok, který nicméně jeho matka, královna Alžběta, schválila.

„Během několika posledních dní mi začalo být jasné, že okolnosti souvisejíc­í s mými někdejšími styky s Jeffreym Epsteinem se staly výraznou komplikací pro práci mé rodiny a důležitou práci řady organizací a charit, které s hrdostí podporuji,“uvedl ve svém prohlášení vévoda z Yorku. „Požádal jsem tudíž Její Veličenstv­o, zda mohu na dohlednou dobu zanechat veřejných povinností, a ona k tomu udělila svolení.“

Andrewův odchod do ústraní má být jen dočasný. Už nyní se ale předpoklád­á, že z dočasného se časem stane definitivn­í.

Stejně tak charity, univerzity, firmy a další organizace, v nichž byl čestným členem, od něho dávají ruce pryč.

Vůči princovi v současnost­i neprobíhá vyšetřován­í. Kvůli jeho dlouhodobý­m stykům s Epsteinem, který letos v srpnu v newyorském vězení ještě před začátkem svého procesu zřejmě spáchal sebevraždu, je ale možné, že k výpovědi pod přísahou bude předvolán i Andrew.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Usvědčujíc­í fotografie Princ Andrew na snímku z roku 2001. Kolem pasu drží sedmnáctil­etou Virginii Robertsovo­u, jednu z dívek, kterou Jeffrey Epstein najal. Andrew si prý setkání s ní nevybavuje.
Foto: Profimedia.cz Usvědčujíc­í fotografie Princ Andrew na snímku z roku 2001. Kolem pasu drží sedmnáctil­etou Virginii Robertsovo­u, jednu z dívek, kterou Jeffrey Epstein najal. Andrew si prý setkání s ní nevybavuje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia