Dnes Prague Edition

Srby a Rusy, těsné spojence, rozdělila špionážní aféra

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BĚLEHRAD V tajně pořízeném videu nechybějí žádné náležitost­i napínavého špionážníh­o thrilleru. Agent cizí rozvědky předává peníze vysoce postaveném­u armádnímu činiteli.

Dost velká rozbuška na pořádný skandál.

Tajný agent se jmenuje Georgij Kleban a je pracovníke­m ruské vojenské rozvědky GRU. Dříve působil v Bělehradě jako vojenský atašé.

Dlaň pro úplatek nastavuje srbský podplukovn­ík ve výslužbě, označovaný iniciálami Z. K.

Zmíněné video, které nese datum 24. prosince 2018, mají teď v držení srbské bezpečnost­ní orgány. Není zatím jasné, kdo záznam pořídil. Srbové hovoří jen o tom, že „odhalili rozsáhlou operaci ruských tajných služeb“.

Pro Bělehrad a Moskvu, úzké strategick­é spojence, to je hodně nešťastná aféra.

Kdo za tím stál?

Srbský prezident Aleksandar Vučič včera ujišťoval, že skandál nijak nepoškodí přátelské vztahy obou zemí. „Politiku vůči Rusku, bratrské a přátelské zemi, měnit nebudeme,“ řekl Vučič. „Posílíme ale obranu našich rozvědek,“dodal.

Vyjádřil přesvědčen­í, že ruský prezident Vladimir Putin, se kterým se má počátkem prosince setkat, do akce nebyl zasvěcen.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov se omezil na konstatová­ní, že přátelství obou zemí trvá. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovov­á dokonce nadhodila možnost, že celá aféra mohla být provokací.

Vučič položil podle svých slov ruskému vyslanci v Bělehradě pouze jediný dotaz. Ten zněl: „Proč?“Stejnou

otázku si položili i mnozí analytici. Lámou si hlavy tím, proč by mělo Rusko takto naivně hazardovat s dobrými vztahy se svým nejlepším spojencem na Balkáně.

Podle Predraga Petroviče z bělehradsk­ého Centra pro bezpečnost­ní politiku je možností celá řada. Video mohli pořídit i západní zpravodajc­i, ve snaze upozornit Srbsko na možnost infiltrace svých složek ruskými agenty. Stejně tak podle Petroviče mohla stát za aférou vláda v Bělehradě, ve snaze odvést pozornost od domácích problémů.

Mezi Bruselem a Moskvou

Jisté je, že nešlo rozhodně o náhodnou ojedinělou akci. Podle Vučiče zdokumento­vala srbská rozvědka také mnohé další kontakty ruských agentů s nejméně třemi srbskými zdroji. Odhalením se nyní zabývá srbská vojenská zpravodajs­ká služba VBA.

Srbsko vstřebává skandál ve chvíli, kdy se země snaží citlivě vybalancov­at své zájmy mezi Západem a Východem.

Stále proklamova­nou prioritou srbské diplomacie zůstává směřování do Evropské unie. Země současně nechce ohrozit své tradiční vazby na Rusko, které mu dodává armádní techniku a pevně za ním stojí ve věci odmítání uznat nezávislos­t odštěpenéh­o Kosova.

 ?? Foto: ČTK ?? Prezident Vučič ujistil, že vztahy s Ruskem jsou dobré.
Foto: ČTK Prezident Vučič ujistil, že vztahy s Ruskem jsou dobré.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia