Dnes Prague Edition

Izrael: Bibi ráno u soudu, odpoledne řídí stát?

-

JERUZALÉM Izraelští komentátoř­i v reakci na čtvrteční obvinění premiéra Benjamina Netanjahua ze zneužití důvěry a podplácení se shodují, že by politik neměl zůstat v úřadu. Premiér, přezdívaný Bibi, vinu odmítl. Věc označil za pokus o převrat a rezignovat nehodlá.

Základní zákony, které v Izraeli nahrazují ústavu, předpoklád­ají, že premiér může funkci zastávat, i když je obviněn, dokud se neprokáže jeho vina a není vynesen rozsudek, píše list The Jerusalem Post. V praxi má tedy Netanjahu možnost úřad zastávat nejméně několik příštích měsíců.

Izrael ale v podobné situaci ještě nikdy nebyl, takže se k výkladu zatím nevyjadřov­al Nejvyšší soud. Jinak tomu ale bylo ve dvou případech v 90. letech, kdy soud rozhodl, že ministr nebo náměstek musí úřad opustit hned po vznesení obvinění. Ministra lze snadno nahradit, padne-li ale premiér, padne v Izraeli celá vláda.

Zákony také nerozlišuj­í mezi vážností vznesených přečinů – nezáleží tedy na tom, zda je premiér obviněn z daňového nedoplatku, nebo z přijetí úplatku. Právě za to Netanjahuo­vi hrozí až desetileté vězení.

Izraelské Hnutí za kvalitní vládu se chce ve věci obrátit na soud. Pro šéfa vlády by podle něj měla platit stejná pravidla jako pro ministry. „Je absurdní, aby ministr zdravotnic­tví nemohl řídit svůj resort, protože byl obviněn, a premiér mohl řídit celou vládu,“říká Tomer Naor z hnutí.

Profesor práva Gad Barzilaj ale pochybuje o tom, zda má Nejvyšší soud právo vynutit si rychlou rezignaci šéfa vlády. Netanjahu může parlament požádat o imunitu před soudním stíháním, ale v současné politické konstelaci je to obtížné. Izrael má letos za sebou dvoje volby a zřejmě ho kvůli krachu jednání o nové vládě čekají třetí. Navíc se v Netanjahuo­vě Likudu začíná mluvit o vnitrostra­nických primárkách. Pokud by v nich Netanjahu neuspěl, nebude už po příštích volbách kandidátem Likudu do čela vlády. Když Likud zvítězí a Netanjahu zůstane v jeho čele, bude prezident Reuven Rivlin nucen řešit, zda má obviněného politika pověřit sestavován­ím příštího kabinetu.

Bývalý děkan právnické fakulty Hebrejské univerzity Mordechaj Kremnicer říká, že pro většinu občanů je nepřijatel­né, aby vládu řídil člověk obviněný z vážných zločinů. „Premiér nemůže jít v devět ráno k soudu a od čtyř odpoledne řídit stát.“

Podobně končí svůj komentář list The Jerusalem Post: „Netanjahu řekl jasně, že hodlá ve funkci zůstat a bojovat zuby nehty až do konce. To je špatně. Na prvním místě musí být být Izrael.“(ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia