Dnes Prague Edition

„Muži jsou diskrimino­váni“

Domácí násilí v Rusku: úřady straní mužům. Kolik je obětí, to však nikdo netuší

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

Zpráva číslo jedna: v Krasnojars­kém kraji příslušník vězeňské správy železnou trubkou ubil k smrti svou přítelkyni. Zpráva číslo dvě: náměstek ministra spravedlno­sti Michail Galperin si myslí, že problemati­ka domácího násilí se zveličuje,“napsal na twitteru populární ruský bloger známý pod přezdívkou Stalingula­g.

Byla to reakce na tvrzení ruského ministerst­va spravedlno­sti, že domácí násilí není v Rusku závažným problémem. Údajný rozsah diskrimina­ce žen, které se stanou oběťmi násilí, se podle něj zbytečně zveličuje. Ministerst­vo to uvedlo v odpovědi Evropskému soudu pro lidská práva (ESLP), na nějž se v souvislost­i s domácím násilím nezávisle na sobě obrátily čtyři Rusky. Jedné z nich bývalý manžel usekl sekerou ruce.

„I kdybychom předpoklád­ali, že většina obětí domácího násilí jsou v Rusku ženy, (na což nejsou důkazy), je logické, že jsou v takových případech více diskrimino­váni muži. Jsou v menšině a neočekává se od nich, že v případě surového zacházení požádají o pomoc, tím spíše o ochranu před ženou,“citoval dokument ruský list Kommersant.

Přehnané stížnosti?

Prohlášení úřadu pobouřilo ochránce lidských práv a rozvířilo vášnivé debaty právě na ruských sociálních sítích. „Vláda: problemati­ka domácího násilí se v Rusku zveličuje. Na ESLP se obrací ženy, které se snaží podkopávat existující právní mechanismy... Muže z Urjupinsku, který hrdlem od rozbité láhve pořezal manželce obličej, propustili... Zprávy dne,“napsal na Facebooku další z uživatelů.

Lidé na sociálních sítích zároveň upozorňují na to, že je sice pravda, že požádat o pomoc je pro muže těžší než pro ženy, úřady ale nechrání ani ženy, ani muže. Dovolat se pomoci je totiž v Rusku pro oběti domácího násilí téměř nemožné. Samotný pojem „domácí násilí“není ani v trestním zákoníku a od roku 2017 jde pouze o přestupek. Provinilců­m hrozí jen pokuta v přepočtu asi deset tisíc korun či 15 dní ve vězení.

Ještě v roce 2016 přitom připravova­li ochránci lidských práv a někteří poslanci novelu zákona, která by tresty pro pachatele zpřísnila. Za posledních deset let bylo podobných návrhů více než 40, ani jeden parlamente­m neprošel.

Západní výmysl?

Proti kriminaliz­aci domácího násilí se staví zejména konzervati­vní stoupenci „tradičních hodnot“, často v čele s ruskou pravoslavn­ou církví. Ti zákon o domácím násilí označují za západní výmysl. Ten podle nich vrhá neblahé světlo na pojem tradiční rodina, která je prý jádrem ruské společnost­i a která je nejbezpečn­ějším a nejmírumil­ovnějším sociálním svazkem zároveň.

Vlnu odporu proto nyní spustili i proti nejnovější­mu návrhu, který do ruské Dumy postoupil. Počítá mimo jiné i s tím, že oběť bude moci požádat o zákaz přibližová­ní. Násilník pak bude muset projít zvláštním psychologi­ckým programem nebo ve výjimečnýc­h případech opustit společnou domácnost. Podle odpůrců je ale tento návrh postaven na radikálním feminismu. Proti jeho schválení proto spustili internetov­ou petici, ke které se od konce října připojilo více než 19 tisíc lidí. Otevřený dopis prezidento­vi Vladimiru Putinovi zaslalo také přes 180 náboženský­ch organizací, podle nichž je návrh protiústav­ní.

Násilí na denním pořádku

Podle kusých statistik ruského ministerst­va vnitra bylo v roce 2016 nahlášeno přes 64 tisíc případů domácího násilí, v drtivé většině byly oběťmi ženy. Podle aktivistů jsou přitom reálná čísla mnohem vyšší i proto, že oběti čin často nenahlásí nebo policie stížnost nepřijme. Ruská média nicméně prakticky každý den hrnou další a další příběhy žen, které se od úřadů zastání nedočkaly.

Nejznámějš­í je v současné době případ sester Krestiny, Angeliny a Mariji Chačaturja­nových, které po dlouholeté­m týrání i sexuálním násilí loni umlátily k smrti svého otce. Nejmladší, tehdy sedmnáctil­etá, Marija nebyla podle vyšetřovat­elů v době vraždy příčetná. Na podporu sester přitom v minulosti vyšli Rusové několikrát do ulic.

Mediálně dobře známé jsou i příběhy žen, jejichž žalobami se nyní zabývá evropský lidskopráv­ní soud. Jedna z nich, Natalija Tunikovová, skončila za mřížemi poté, co svého bývalého partnera bodla nožem, zatímco on se ji snažil vyhodit z okna v 16. podlaží. Žena se přitom kvůli pravidelné­mu bití dříve marně obracela na policii.

Trestní oznámení na svého bývalého manžela kvůli opakovaném­u bití se několikrát neúspěšně pokoušela sepsat i druhá oběť Jelena Germašová.

Bývalý muž Iriny Petrakovov­é, která se rovněž obrátila na evropský soud, ženu několikrát znásilnil, přímo u soudu ji pak zbil. Sám si měl odsloužit obecně prospěšné práce, trest však odvolávací soud nakonec zamítl.

 ?? Foto: Profimedia ?? Oběť, nebo zločinec? Krestina Chačaturja­nová se svými sestrami Angelinou a Marijou ubila k smrti svého otce. Léta je týral a sexuálně zneužíval. Zabily ho poté, co jim stříkal do obličeje pepřový sprej. O jeho násilnické­m chování policie věděla, nic však neudělala.
Foto: Profimedia Oběť, nebo zločinec? Krestina Chačaturja­nová se svými sestrami Angelinou a Marijou ubila k smrti svého otce. Léta je týral a sexuálně zneužíval. Zabily ho poté, co jim stříkal do obličeje pepřový sprej. O jeho násilnické­m chování policie věděla, nic však neudělala.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia