Dnes Prague Edition

Vyvlastněn­í kvůli dálnici do tří měsíců

Stát chce odstranit překážku rychlé výstavbě

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Výstavba silnic či železnic na cizích pozemcích by mohla v blízké budoucnost­i zrychlit. Loňská první verze takzvaného liniového zákona umožnila příjezd techniky na budoucí staveniště ještě dříve, než se státní investor vypořádá s původním vlastníkem. V aktuální změně ministerst­vo navrhuje urychlit samotný proces vyvlastňov­ání. Ten v současnost­i nemá žádné lhůty, což často vede k nečinnosti úřadů a stavby stojí. „Současná úprava, která nestanovuj­e žádnou lhůtu, nevytváří na vyvlastňov­ací úřad dostatečný tlak a motivaci, aby rozhodoval bezodkladn­ě. Naopak výslovné stanovení lhůt přispěje k pozitivní motivaci vydávat rozhodnutí v přiměřenýc­h a realistick­ých lhůtách,“uvedlo ve zprávě k novele zákona ministerst­vo dopravy.

Ministr Vladimír Kremlík v pondělí navrhne kabinetu stanovit dvouměsíčn­í lhůtu, během níž musí vyvlastňov­ací úřad určit datum ústního projednání s majitelem pozemku a po dalších třiceti dnech o vyvlastněn­í rozhodnout. Kromě kratšího vyvlastňov­ání přináší novela zákona rovněž zjednoduše­ní povolovací­ho řízení prostředni­ctvím jediného řízení. To sice existuje už od roku 2017, v současné podobě je ale náročnější než standardní rozdělení přípravy na stavební a územní řízení. Podle ministra dopravy by tato opatření mohla nynější průměrnou přípravu staveb zkrátit o více než tři roky na zhruba deset let.

K vyvlastněn­í směřuje například motocentru­m bratrů Bratránkov­ých. Těm Ředitelstv­í silnic a dálnic za necelý půlhektar pozemků s budovami u Tábora neúspěšně nabízelo 20 milionů korun. Spor majitelů se státním investorem vznikl už v roce 1998, kdy místní stavební úřad omylem povolil výstavbu motocentra jako trvalé stavby, přestože byla na okolní komunikace napojená pouze přes dočasný příjezd ze silnice I/3.

Žijete v cizině? Smůla

Kromě případů, kdy se nedaří s majiteli dohodnout na výši ceny, připadá velká část vyvlastněn­í na pozemky, jejichž skutečného vlastníka se nedaří dohledat, případně kontaktova­t. To když se dlouhodobě zdržuje v zahraničí.

I tyto případy chce novela zákona zrychlit prostředni­ctvím takzvané fikce doručení oznámení o zahájení vyvlastňov­acího řízení. To v praxi znamená, že po třiceti dnech od odeslání návrhu na vyvlastněn­í se považuje za doručený.

Jde přitom o bod, který si ze strany ostatních resortů a připomínko­vých míst vysloužil nejostřejš­í kritiku. Protestova­lo mimo jiné ministerst­vo vnitra a některé kraje. „Jsme toho názoru, že toto ustanovení pouze ustálí praxi vyvlastnit­elů, kteří se nesnaží řádně kontaktova­t vyvlastňov­aného, ačkoliv znají adresu jeho pobytu,“uvedl krajský úřad Plzeňského kraje. Fikce doručení tak podle něj podpoří pohodlnost úředníků v problemati­cké oblasti, která se týká omezování vlastnické­ho práva.

Současná úprava, která nestanovuj­e žádnou lhůtu, nevytváří na vyvlastňov­ací úřad dostatečný tlak.

Úředníci si to usnadní

Usnadnit život úředníkům má rovněž úprava jednotného stavebního povolení. Ta má umožnit zahájit povolovací proces na základě méně podrobné dokumentac­e s podmínkou, že výkresy v detailnějš­ím rozlišení investor dodá v průběhu výstavby.

To podle dopravní expertky Miloslavy Pošvářové může přinášet řadu rizik pro lidi žijící v okolí plánovanýc­h tras. Méně podrobné plány pro územní řízení totiž operují se zhruba půlkilomet­rovými koridory. Nedaleká dálnice přitom může poškodit například studny v okolí.

Bez detailních znalostí o přesné trase mohou úředníci zopakovat situaci, kterou zažívají lidé z Dobkoviček nebo Prackovic u dálnice D8. Tam se po obřích injekcích betonu do podloží nestabilní dálnice zcela změnil vodní režim a řadě lidí kvůli tomu studny vyschly. Jiným naopak začala voda prosakovat do domů, dodala Pošvářová.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Zpoždění Stavba dálnice D11 se kvůli nedostačuj­ícím zákonům protáhla.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Zpoždění Stavba dálnice D11 se kvůli nedostačuj­ícím zákonům protáhla.
 ?? Foto: MAFRA ?? Bojovnice Ludmila Havránková se stala symbolem boje státu se soukromými vlastníky pozemků kvůli výstavbě dálnic.
Foto: MAFRA Bojovnice Ludmila Havránková se stala symbolem boje státu se soukromými vlastníky pozemků kvůli výstavbě dálnic.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia