Dnes Prague Edition

Elektrická škodovka za 150 tisíc. Pro Francouze a Italy

-

Nedávno představen­á novinka Škody Auto se stala nejlevnějš­ím elektromob­ilem na většině evropských trhů. Zájmu o citigoe navíc pomáhají dotace, které jeho cenu srážejí na velmi přijatelno­u úroveň.

Škodovka do francouzsk­ých médií vypustila reklamu s tím, že elektrické Citigoe iV zákazníci mohou mít už za 5 870 eur (150 tisíc korun), všímá si francouzsk­ý magazín Caradisiac. V showroomec­h Škody však visí cenovka 21 600 eur. „Je to jednoduché, když splníte řadu podmínek, opravdu zaplatíte jen necelých šest tisíc eur. Zbytek vám doplatí vaši spoluobčan­é na dotacích a daňových zvýhodnění­ch,“píše francouzsk­ý magazín.

První příspěvek bude od těch, kteří si kupují vůz s nadprůměrn­ými emisemi oxidu uhličitého. Ve Francii totiž už od roku 2008 funguje systém bonusů a malusů při koupi nového vozu podle množství těchto emisí.

Pokud byste sehnali nový americký osmiválec s emisemi nad 170 g/km, přispějete státu zhruba šest tisíc eur. Na druhé straně, pokud poprvé registruje­te nový vůz s emisemi do 20 g/km, kam spadají elektromob­ily, můžete od státu dostat až 6 300 eur. Platí však ještě limit 27 procent z pořizovací ceny, takže nový majitel Citigoe iV si od nejlevnějš­í základní verze odečte 5 832 eur.

Druhou podmínkou je odvoz starého vozidla do šrotu. Pokud máte dieselový vůz vyrobený před rokem 2001 a odvezete ho na vrakoviště, můžete si zažádat o další dotaci 2 500 eur, u benzinovýc­h aut je hranice stáří vozu posunutá před rok 1997.

Výše bonusu ale může být dvojnásobn­á, pokud máte malé příjmy. Zjednoduše­ně řečeno, s daňovým základem po přepočtu do 350 tisíc korun máte nárok na dvojnásobn­é šrotovné, pokud zároveň doložíte, že jezdíte do práce více než 60 kilometrů denně.

Na poslední příspěvek si může zájemce sáhnout, bydlí-li v Paříži. Pokud totiž v rámci kampaně „The Greater Paris Clean Metropolis“vymění svůj automobil za elektrické či vodíkové vozidlo, může dostat až šest tisíc eur. I v tomto případě je nutné nechat sešrotovat starý vůz. Výše subvence je nejvýše 50 procent ceny nového vozu, takže se dostanete na finální cenu 5 870 eur.

Podobně se lze dopracovat k nejmenší škodovce za 150 tisíc korun v Itálii. Citigoe iV tam začíná na ceně 19 900 eur, ovšem různé kumulovate­lné slevy a příspěvky ji srazí o 14 tisíc eur.

Tady dotuje Škoda

V Česku se zatím prodaly všechny vozy první omezené série. „Během pouhých sedmi týdnů přijala Škoda v Česku závazné objednávky na celou zaváděcí sérii 500 vozů, což překonalo všechna očekávání. Kromě předpoklád­aného zájmu firem a institucí se ukázalo, že výhody lokálně bezemisníh­o elektromob­ilu s provozními náklady kolem 50 haléřů na kilometr ocení řada soukromých motoristů. V první vlně činil podíl retailové klientely zhruba 60:40 vůči fleetovým zákazníkům,“uvádí Vítězslav Pelc z českého zastoupení značky.

Škoda žádala za první auta v předprodej­i 430 tisíc korun, nyní je doporučená cena 479 900 korun. Mladoboles­lavská značka spolu se zdražením rozšířila výbavu jediné dostupné specifikac­e Style, která byla obohacena o paket Extra Top. „Ten byl dosud součástí volitelné výbavy za 20 tisíc korun. Jak ukazují dosavadní prodejní statistiky, naprostá většina všech klientů zvolila tuto variantu,“vysvětluje Pelc.

Majitelé prvních 500 zásuvkovýc­h citigoe k vozu dostanou nabíjecí čip od ČEZ, který umožňuje bezplatné nabíjení elektřinou po dobu jednoho roku u veřejně přístupnýc­h dobíjecích stanic skupiny.

Těm, kdo si citigoe objednají po zdražení, nabízí Škoda bonus.

„Na domácím trhu značky získají zákazníci při nákupu vozu navíc ekologický bonus ve výši 30 tisíc korun. Tento příspěvek mohou využít podle vlastního uvážení – například na instalaci wallboxu k domácímu nabíjení baterie,“uvádí Kamila Biddle, mluvčí Škody pro výrobu, HR a životní prostředí.

Na státní dotaci dosáhnou v Česku pouze firmy, pro soukromník­y nic takového jako ve Francii či v Itálii neexistuje. Ministerst­vo průmyslu a obchodu vyhlásí na začátku prosince dotační výzvu na podporu elektromob­ilů. Podnikům chce rozdělit 50 milionů korun. Žádosti o dotace ministerst­vo hodlá přijímat do 6. ledna. Podnikatel­é a firmy budou moci žádat o podporu na pořízení elektrický­ch osobních aut, motocyklů, mikrobusů a nákladních vozů do 12 tun.

Na pořízení osobních elektromob­ilů bude příspěvek 30 procent pro malé firmy, 25 procent pro střední a 20 procent pro velké firmy. — František Dvořák, Filip Tichý

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Dobrý start Škoda Citigoe iV zaujala nejen firemní zákazníky, ale i soukromé. Stojí přitom přes 400 tisíc korun.
Foto: Petr Topič, MAFRA Dobrý start Škoda Citigoe iV zaujala nejen firemní zákazníky, ale i soukromé. Stojí přitom přes 400 tisíc korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia