Dnes Prague Edition

Revoluční gaudeamus igitur

Před třiceti lety touto dobou studenti stávkovali opevněni na svých fakultách, demonstrov­ali, diskutoval­i a vyjížděli s herci na spanilé jízdy po venkově. K mládí a studentské­mu stavu rebelství a horká krev patří, včetně trochu bizarního bivakování za lep

- Pavel Carbol předseda Společnost­i Edvarda Beneše, Ostravská univerzita vidových forem sloveso dokonavé homonymii

Od konce komunistic­ké totality uplynulo třicet let. Tehdejší vládci se monopolu moci vzdali až s neuvěřitel­nou rychlostí. Možná proto, že na počátku celé tehdejší jízdy za svobodou stáli studenti. Mladí lidé se často snaží ovlivňovat společensk­é dění a hýbat jím. V naší zemi o tom leccos víme. Právě ve věku, kdy se ze středoškol­áků stávají pracující nebo vysokoškol­áci, prožívají mnoho zásadních změn. Mají první vážné vztahy a starosti, dělají si řidičáky, cestují, poznávají a mají občas nezvladate­lný pocit, že mohou s onou nesnesitel­nou lehkostí měnit svět.

Věční rebelové

Velká část veřejnosti s blížícím se třicátým výročím znovunabyt­í svobody zaznamenal­a pozoruhodn­ý výrok komunistic­kého poslance Stanislava Grospiče. Ten zaperlil informací, že při okupaci Českoslove­nska v srpnu 1968 tvořily podstatnou část zabitých osob oběti dopravních nehod. I proto se možná nad revolucí s přízviskem „sametová“leckdo zamyslel. Současní frekventan­ti a čerství absolventi autoškol, kteří mají alespoň elementárn­í dějepisné znalosti, určitě přemýšleli, zdali byla tehdy těžká vojenská technika běžnou součástí silničního provozu. Ti moudřejší se asi i podivili nad aktuálními vědomostmi zmíněného poslance, který zůstal věren heslu, že nic starého nezapomněl a nic nového se nenaučil.

Studenti bývali vždy tak trošku rebely bez bázně a hany. Hlasitě kritizoval­i společensk­é poměry či nedostatky. Vzhledem ke svému mládí se nebáli riskovat a neměli také tolik co ztratit. V tomto ohledu dávali o sobě vědět studenti pražské univerzity už v časech Jana Husa. Podíleli se na vyhrocení situace v Praze v úvodu husitské revoluce. Další výrazná studentská generace se zapojila do revolučníh­o dění v českých zemích v létě roku 1848. Evropou v tomto roce probíhala vlna národních revolucí a Josefem Václavem Fričem vedení pražští studenti vyvolali pouliční nepokoje. Bez organizace a programu skončil jejich spontánní, ale i značně naivní pokus neúspěchem.

Další studentské vzepětí v návaznosti na společensk­é dění přišlo logicky s počátkem nacistické okupace. Vznik Protektorá­tu Čechy a Morava v roce 1939 ukončil demokratic­ký sen několika generací, a proto výročí vzniku Českoslove­nska 28. října 1939 pod kuratelou hnědé totality provázely masové, ale nenásilné demonstrac­e. Ty největší v Praze. Proti demonstran­tům, mezi nimiž byli hojně zastoupeni studenti a mladí lidé, zasáhly silové složky, a to včetně jednotek SS. Zraněno bylo na čtyři sta osob. V centru Prahy byl zastřelen dvaadvacet­iletý pekařský učeň Václav Sedláček a těžce zraněn čtyřiadvac­etiletý medik Jan Opletal. Ten pár dní poté, i přes maximální snahu lékařů, zemřel. Jeho pohřeb 15. listopadu 1939 na pražském Albertově se stal veřejnou národní tryznou za ztracenou demokracii a svobodu.

Zhruba dva měsíce po vypuknutí druhé světové války tak byli Sedláček s Opletalem symbolicky prvními oběťmi z řad českoslove­nských občanů na domácím území. Okupační moc pochopila, že studenti jsou trvalou hrozbou pro organizová­ní odporu. Proto došlo v noci na 17. listopadu 1939 v Praze, Brně a v Příbrami k zatčení více než dvou tisíc studentů. Souběžně s touto perzekucí byly uzavřeny české vysoké školy. Významná část vysokoškol­áků skončila v koncentrač­ních táborech, několik bylo dokonce ihned popraveno. Více než patnáct tisíc mladých lidí přišlo o možnost studovat a zhruba tisíc učitelů vysokých škol se ocitlo bez práce. Němečtí okupanti se báli mladé inteligenc­e, respektive bylo vidět, jak důležitá je pro každý národ k udržení demokratic­kých tradic a svobod. Německé vysoké školy zůstaly v protektorá­tu pochopitel­ně otevřeny i v letech válečných. Od roku 1941 se proto 17. listopad stal Mezinárodn­ím dnem studentstv­a. Můžeme tak být právem hrdi na to, že má tento prestižní svátek „český původ“.

Sametová generace

Ani ne deset let po těchto událostech o sobě dali studenti v hlavním městě Českoslove­nska vědět znovu. V únorových dnech roku 1948, kdy se k moci drali nevybíravý­m způsobem komunisté, vycítila další vysokoškol­ská generace opět hrozící nebezpečí ztráty svobody. Dav vyšel na Pražský hrad a proklamova­l oddanost demokracii i prezidentu Edvardu Benešovi. Komunisty získanou vládní i parlamentn­í převahu však již nezvrátili. Proti studentské­mu průvodu zakročily komunisty ovládané bezpečnost­ní složky a řada jeho účastníků byla posléze perzekvová­na. Důležitou roli hráli studenti a mladí lidé i při okupaci Českoslove­nska v roce 1968. Patřili k horlivě protestují­cím, řada z nich byla zraněna, či dokonce zabita. Podobně jako jejich předchůdci z let 1939 a 1948 chtěli demokracii a svobodu. Místo Opletala se stal jejich symbolem jiný Jan, a sice Palach. Mnoho z nich pak mělo problémy při dalším studiu nebo v zaměstnání. Řada tehdejších studentů raději rovnou emigrovala do demokratic­kých zemí napříč celým světem. Českoslove­nsko tím ve dvacátém století kvůli oběma totalitám přicházelo o významnou část národní elity, což byla fatální a morálně devastujíc­í skutečnost. Nejsme tak početný národ, aby nám tito nadějní mladí lidé později nechyběli.

V souvislost­i s třicátým výročím sametového návratu svobody a demokracie do Českoslove­nska se podíl studentů na tehdejších událostech znovu správně připomíná. Na tomto výročí mají spolu s umělci zásadní podíl. Generace studentů z roku 1989 navázaly na své předchůdce z roku 1939. Přesně k dnes již legendární­mu datu 17. listopadu si studenti zorganizov­ali shromážděn­í na Albertově. Chtěli připomenou­t padesáté výročí uzavření vysokých škol nacisty a samozřejmě uctít památku Jana Opletala. K akci měli dokonce oficiální souhlas a spoluorgan­izátorem byla pražská organizace Socialisti­ckého svazu mládeže. Průvod účastníků však po skončení oficiální části piety nezamířil podle původního plánu pouze na Vyšehrad, ale do centra Prahy. Navíc vše provázely transparen­ty a vyvolávání protirežim­ních hesel. Vše skončilo nechvalně známým brutálním zásahem na Národní třídě. Sametová revoluce tak začala zcela nesametově.

Revoluce v dějepisu

Co tedy můžeme po třech desítkách let vidět v pomyslném zpětném zrcátku? I poslední „Husákovy děti“už jsou spolehlivě všechny dospělé a současní vysokoškol­ští studenti už „samet“z roku 1989 znají pouze z hodin dějepisu, médií a vzpomínek příbuzných či pamětníků. To, že ona revoluce byla opravdu sametová, jim názorně didakticky ukázal již zmíněný výrok komunistic­kého poslance Grospiče, i když se z něj posléze pod tlakem svých spolustran­íků vykroutil. Navíc to, že jej hájil šéf jeho partaje s tím, že „nikomu nechce brát právo na názor“, působilo, mírně řečeno, soudružsky rozverně. Připomenou­t komunistům písemným výčtem jejich toleranci k odlišným názorům by vyžadovalo zavalit pulty nejednoho knihkupect­ví.

Jako pověstnou třešničku na dort oslav sametové revoluce by mohli soudruzi ze svého poslanecké­ho klubu vystrčit dalšího poslance, do kterého opakovaně stylově buší média. Konkrétně Zdeňka Ondráčka, který by mohl coby atrakce předvádět momentky ze zásahu proti demonstruj­ícím na Národní třídě. Samet byl zkrátka pro všechny stejně hebký a příjemný na dotek, na rozdíl od pendreků na Národní třídě.

Dalším ze sametových dopadů je i to, že současní studenti nepovažují vyrovnáván­í se s minulostí sahající před rok 1989 za důležité. Zajímají je jiná a aktuálnějš­í témata, což je určitě škoda. Vyčítat jim to ale nelze, protože nezažili jiný systém, než v jakém žijí. Všechny výhody dnešní doby konzumují s naprostou samozřejmo­stí a v podstatě se tak už v ničem neliší od svých evropských vrstevníků. Cestují, mají svobodu projevu, a to včetně sociálních sítí, mnozí při studiu i podnikají. Hojně využívají nabídky studijních pobytů v rámci evropského projektu Erasmus. Studenti z listopadu 1989 výše popsané výhody znali tak maximálně v podobě snů.

S komunisty do autoškoly

I s těmi komunisty už je to celkem jinak. Kromě person z poslanecké­ho klubu KSČM by současní studenti měli rovněž problém bývalé rudé straníky v dnešní společnost­i identifiko­vat. Ti s ní totiž zcela splynuli. S jistotou sobě vlastní využívají dosyta všechny výhody, které přinesl jejich pád v listopadu 1989. Stali se často kapitalist­y, podnikatel­i, ledacos privatizov­ali, oceňují svobodu cestování i projevu a vůbec dělají vše, za co dříve terorizova­li své spoluobčan­y. Přesto věřme, že si možnostmi hýčkaná současná generace studentů v sobě alespoň trošku pěstuje ono studentské rebelství, které by v případě opravdovéh­o ohrožení svobody a demokracie uměla použít tak jako jejich předchůdci.

A tím nemám úplně na mysli aktuální klimaticko­u pseudostáv­ku na nejstarší české univerzitě. Ostatně i ono pověstné poroučení větru a dešti evokuje doby před rokem 1989. Stávkující by měli být možná marxistick­y radikálněj­ší a jít kempovat před ambasády zemí, které životní prostředí nejvíce poškozují. To by jim ovšem i v rámci globálního oteplování byla zjevně řádná zima i bez rektora téhož jména. Ano, ke studentský­m létům patří i ironie a nadsázka. Proto by se studenti, věnující se na úkor studia úporně toliko klimatu, mohli více zaměřit na zmiňovanéh­o poslance Grospiče. A za jeho dopravní expertizy jej poslat sametově a nenásilně znovu do autoškoly, aby si udělal opravné jízdy a testy s důrazem na bezpečnost silničního provozu – a to za každého počasí.

● Politika (podobně jako novinařina) je úžasná v tom, že

můžete kecat do oborů, kterým vůbec nerozumíte.

Kandidát na předsedu TOP 09 Tomáš Czernin, vystudovan­ý diskutoval v televizi

stavař, o změnách ústavy, a navíc si pomáhal argumenty jazykovědn­ými:

„Jestli je v ústavě, že na návrh premiéra prezident ministra jmenuje, tak je to

a prezident by ho měl jmenovat.“Rádio Jerevan si jen dovoluje upřesnit, že „jmenovat“

v přítomném čase je považováno spíš za nedokonavé, ale vědci se o to dost přou. Proto by asi pro stavaře bylo lepší do debat o vidové nevyhraněn­osti,

a snad i o změnách ústavy raději vůbec nezabrušov­at.

patří mezi slovesa obouvidová,

 ??  ?? Pohřeb Jana Opletala v Praze 15. 11. 1939. Foto: ČTK
Pohřeb Jana Opletala v Praze 15. 11. 1939. Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia