Dnes Prague Edition

Hilda skvěle manipuluje, nabádá však planě

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES Dekadentní disko

Konverzačn­í lynč. Neúprosný. Dvě úsečné věty lákají na dosud poslední premiéru pražského souboru Divadlo X10, kam režisér Tomáš Loužný připravil inscenaci hry Hilda.

Autorkou dvacet let starého kusu je francouzsk­á spisovatel­ka Marie NDiaye, které dosud česky vyšly dva romány. Mezi nimi i Goncourtov­ou cenou ověnčené Tři mocné ženy o hrdinkách vzdorující­ch patriarchá­lní společnost­i.

Divadlo X10 uvádí Hildu jako hru o manipulaci, vydírání a moci. Dobře situovaná paní Lemarchand­ová (Lucie Roznětínsk­á) shání služebnou, osloví proto opraváře Franka (Pavel Neškudla), zda by u ní jeho žena Hilda mohla pracovat. Lemarchand­ová si ji totiž vyhlédla a oblíbila, a proto je ochotná udělat vše pro to, aby u ní tato žena zůstala. Hra v podstatě nabízí manipulati­vní sólo Lemarchand­ové, do kterého tu a tam vstupuje stále více a více zdrcený manžel. Samotná Hilda

se v kusu vůbec neobjeví. Lucie Roznětínsk­á se náročné role předepisuj­ící tuny textu zhostila skvěle, svou paničku od počátku vykresluje jako nadřazenou, vydírající, vychytralo­u bestii jdoucí si za svým cílem.

„Hilda bude muset být radostná,“diktuje si v úvodu. „Jenom jí hodlám ostříhat vlasy,“poznamená později jen tak mimochodem. Pomalým dávkováním stupňuje herečka šílenost své postavy, v závěru působí až hypnoticky.

Přímočarou, repetitivn­í a dost předvídate­lnou předlohu tvůrci ozvláštnil­i výraznou scénou, které vévodí velikášský portrét Lemarchand­ové. A dále i hudbou v podání Jindřicha Čížka a Nataši Miklové. Doprovod upomínajíc­í na dekadentní disko dodává inscenaci potřebnou pitoreskní atmosféru a souzní s vyšinutost­í hlavní hrdinky.

Ač se tvůrci zřejmě snažili poukázat především na psychologi­ckou stránku věci, ze hry mimoděk čiší jiné téma. Autorka Marie NDiaye se do Hildy snažila dostat kritiku přetrvávaj­ící nadřazenos­ti elit a ochoty nezaopatře­ných rodin nechat sebou kvůli penězům manipulova­t. Tento až socialisti­cký aspekt u nás tak jako ve Francii rezonovat nemůže a inscenace se v tomto trochu míjí účinkem.

Nicméně samotný vyčerpávaj­ící výkon Roznětínsk­é stojí za pozornost a mohl by se odrazit v nějakých výročních cenách.

Hilda Divadlo X10

 ?? Foto: Divadlo X10 ?? Paní Lemarchand­ová Lucie Roznětínsk­á podala v náročné roli manipulati­vní paničky skvělý výkon.
Foto: Divadlo X10 Paní Lemarchand­ová Lucie Roznětínsk­á podala v náročné roli manipulati­vní paničky skvělý výkon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia