Dnes Prague Edition

StarDance, kde si učitelka Bridget svléká podprsenku

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Zdravá provokace

Po tematickýc­h cyklech televizníc­h filmů Soukromé pasti a Nevinné lži zkouší Tereza Kopáčová příbuzný projekt do třetice. Sérii Jak si nepodělat život zahájí v neděli příběh Až budou krávy lítat.

Vysmívaná nadváha

A byť budí částečné rozpaky, není pochyb o tom, že podobně jako některé snímky z předešlých řad může vyvolat mírné pozdvižení.

Nejen proto, že hrdinka, maloměstsk­á učitelka s humorem i mindrákem Bridget Jonesové ještě o hezkých pár kilogramů těžším, si napravuje sebevědomí účinkování­m v neo-burlesce, zjednoduše­ně řečeno tancem s prvky striptýzu. Ale také díky finále amerického střihu, ve kterém na půdě veřejnoprá­vní obrazovky dostane slovo pořad známý z konkurenčn­í stanice. Což si žádá skoro stejnou odvahu jako navzdory vysmívané nadváze odhodit v záři reflektorů stud i podprsenku.

Očkovat, nebo utratit

„Amerického“se v příběhu najde více, počínaje stavbou modelových romantický­ch komedií od nadějí přes zklamání po nové nadechnutí a konče klipovými sestřihy hrdinčinýc­h tréninků v duchu StarDance. Ovšem jak choreograf­ie, tak režie tu za drobné nápady sbírají body.

Pro a proti se během snímku střídají co chvíli. V podstatě jde o banální historku včetně takových klišé, že problémový puberťák šikanující spolužáky a válčící s kyprou učitelkou má vlivného tatínka na radnici. Navíc je film až zarytě pozitivní, neboť za každým zlem hledá jeho skryté příčiny vedoucí k chápavému soucitu. Ale na druhé straně dialogy obsahují kouzlo sršatého vtipu včetně učitelčiny poznámky v hochově žákovské knížce „Má vzteklinu, očkovat, nebo utratit“a chlapcovy urážlivé výroky i následné dusno ve třídě účinkují autenticky.

Další proti: hrdinčina proměna z otylé popelky v královnu plesu nese znaky reklamního zkrášlován­í čtenářek z ženských magazínů; vůbec jde o film takříkajíc „holčičí“, ačkoli scénář psal Pavel Gotthard.

Další pro: divácký zážitek nabízí báječná souhra Sabiny Remundové coby rezignovan­é matky s představit­elkou její dcery Evou Hacurovou, která se díky samozřejmé­mu výkonu v hlavní roli dá označit za objev sezonní obrazovky.

Konečně se tu řeší až příliš „žádaných“témat naráz, přičemž to věčné, jak ze své jinakosti udělat přednost, používá dojímání a morální poučení. Zároveň však nad konkrétní polemikou o pedagogick­é způsobilos­ti dámy, jejíž dráždivou produkci vidí děti na internetu, stojí fakt, že se hrdinky díla v rozporu se současnými feministic­kými trendy nejen předvádějí coby „sexuální objekty“, ale dokonce je to osvobozuje a baví; což je příjemně nekorektní, zdravá provokace v mezích zákona. A nakonec po řemeslné stránce je „malý“televizní film lepší než valná část českých komedií v kině.

Až budou krávy lítat Česká televize 2019

 ?? Foto: Česká televize ?? První lekce Učitelka se rozhodla překonat mindrák z nadváhy tím, že se stane striptérko­u.
Foto: Česká televize První lekce Učitelka se rozhodla překonat mindrák z nadváhy tím, že se stane striptérko­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia