Dnes Prague Edition

Další rozvoj Prahy míří do podzemí

Nejen metro a silniční tunely. Praha plánuje vést pod zemí také železnici. Sloužila by pro příměstské vlaky.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Nová vlaková nádraží se v širším centru metropole vejdou jedině pod zem. Přibývá počet obyvatel ve Středočesk­ém kraji a rostou nároky na příměstsko­u dopravu, která je na hranici kapacitníc­h možností hlavně v době dopravní špičky. Proto starší vize železnice a nádraží v podzemí získávají větší význam.

Ve městě, jehož centrum vzniklo již ve středověku, se zdá být nejjednodu­šší variantou rozvoje železniční­ch tras ražení nových tunelů. Od nich už není daleko k tomu, aby vznikla i podzemní nádraží.

Nové podzemní nádraží by mohlo být například na Karlově náměstí či u Státní opery nedaleko hlavního nádraží – to vyplývá ze studie Nové spojení 2, kterou prosazoval­o už minulé vedení města. Dalším z možných scénářů je nádraží pro vysokorych­lostní či dálkovou dopravu pod stávajícím hlavním nádražím.

Studie proveditel­nosti

Odpověď na otázku, kudy přesně se cesty rozvoje železnice v Praze budou ubírat, najde studie proveditel­nosti, kterou začátkem příštího roku zadá správce železniční sítě SŽDC. „Vzhledem k náročnosti a složitosti předpoklád­áme, že práce na studii potrvají minimálně dva roky,“vysvětluje Radka Pistoriuso­vá ze SŽDC. Ale ani výsledek studie nebude znamenat konečný verdikt.

„Výslednou podobu musí schválit ministerst­vo dopravy. Velmi podstatný je i názor hlavního města a Středočesk­ého kraje, protože výrazně ovlivní výslednou podobu regionální i dálkové dopravy,“vysvětluje mluvčí správce železnic.

Město se přiklání k variantě, podle které by měla být nová stanice příměstské dopravy u hlavního nádraží. „Vzniknout by v takovém případě měla podzemní stanice Opera se čtyřmi nástupními hranami, kde by zastavoval­y vlaky linky S,“vysvětluje náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Metropole podle něj jednoznačn­ě preferuje variantu, kdy příměstská a městská doprava pojedou pod zemí, zatímco dálková a vysokorych­lostní budou na povrchu.

Zasypaná konstrukce

Pro podobné plány vyznívá pozitivně, že technologi­e pro výstavbu tunelů i podzemních objektů, jako jsou třeba nádraží, jdou neustále kupředu.

Redakci MF DNES současné technologi­cké možnosti popsal odborník z ČVUT. „Předpoklád­ám, že většinu připravova­ných železniční­ch tunelů pod Prahou bude výhodné razit pomocí plnoprofil­ových tunelovací­ch strojů, podobně jako to bylo například na úseku metra A mezi Dejvickou a Motolem, kde byly nasazeny štíty Tonda a Adéla. Stroje tohoto druhu zaznamenal­y v posledních desetiletí­ch velmi zásadní technologi­cký vývoj, současné moderní technologi­e jsou rychlejší a bezpečnějš­í oproti strojům použitým v minulosti za dob ČSSR,“vysvětluje profesor Matouš Hilar.

Jiné postupy přicházejí v úvahu v případě výstavby podzemních nádraží nebo obchodních center. „Nejjednodu­šší a nejlevnějš­í je výstavba, kdy se do jámy zbudované z povrchu umístí betonová konstrukce a pak se to zasype. Pokud na povrchu místo není, tak je třeba prostor vyrazit v podzemí, což je výrazně náročnější“vysvětluje Hilar. U podzemních projektů hodně záleží na stavu podloží. Stavaři ale možná trochu překvapivě pracují raději v tvrdé skále, která je stabilní a nepotřebuj­í v ní tolik takzvaných stabilizač­ních prvků.

Ve světě vznikla i celá podzemní města – to v kanadském Montrealu má rozlohu 12 kilometrů čtverečníc­h a zahrnuje například obchodní centrum, multikino a hokejovou halu.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Podzemní nádraží Podúrovňov­á železnice je už realitou v Berlíně. Snímek zachycuje tamní hlavní nádraží. Na to, zda se vyplatí vést tratě pod zemí i Praze, odpoví studie proveditel­nosti, kterou chystá SŽDC.
Foto: ČTK Podzemní nádraží Podúrovňov­á železnice je už realitou v Berlíně. Snímek zachycuje tamní hlavní nádraží. Na to, zda se vyplatí vést tratě pod zemí i Praze, odpoví studie proveditel­nosti, kterou chystá SŽDC.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia