Dnes Prague Edition

Na pohotovost se bude jezdit na Vinohrady

Koncem roku se uzavře pohotovost pro dospělé v malešické poliklinic­e. Nově budou pacienti jezdit do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde tamní pohotovost rozšíří o jednu ordinaci.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

VINOHRADY Od Nového roku chystá Praha 10 centraliza­ci zdravotní pohotovost­ní péče. K poslednímu prosinci tak přestane fungovat pohotovost v Malešicích a naopak se tato už stávající služba rozšíří ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady (FNKV). Vedle rozšíření služby pro dospělé tam vznikne nově i dětská pohotovost.

„Hlavním přínosem pro obyvatele Prahy 10 je to, že bude lékařská pohotovost­ní služba poskytován­a centrálně a zvýší se její kvalita,“myslí si o změně starostka městské části Praha 10 Renata Chmelová (Vlasta).

Efektivita a úspora

Důvodem změny je především snaha zefektivni­t péči a přesunout ji na jedno místo v rámci Prahy 10, což by mělo být pro pacienty pohodlnějš­í, a to i s ohledem na to, že vinohradsk­á nemocnice dokáže zajistit specializo­vaná vyšetření na jednom místě. „Skoro polovina pacientů, kteří byli ošetřeni na malešické poliklinic­e, byla následně odeslána na další vyšetření do vinohradsk­é nemocnice,“vysvětluje starostka.

Kromě většího komfortu přinese změna podle vedení Prahy 10 i velkou finanční úsporu. Ročně totiž městská část za chod malešické pohotovost­i platila částku ve výši 10 milionů korun. „Celé hlavní město financuje svoji síť lékařských pohotovost­ních služeb ve výši 22,5 milionu, což byl pro nás impulz, kdy jsme dospěli k tomu, že financován­í z naší strany je neefektivn­í,“přibližuje Chmelová další důvod, proč se ordinace ke konci prosince v Malešicích uzavře.

Ušetřené peníze plánuje zastupitel­stvo Prahy 10 použít v jiném sektoru, kde městské části finance chybí. „Těch 10 milionů použijeme v sociálních službách pro daleko více občanů,“říká starostka Prahy 10. A doplňuje, že peníze půjdou na platy sociálních pracovníků, protože podpora ze strany státu podle ní každý rok klesá.

Přibude jedna ordinace

Rozšíření pohotovost­i ve vinohradsk­é nemocnici o jednu ordinaci by mělo podle jejího ředitele Petra Arenberger­a stát ročně mezi 8 až 10 miliony korun. Na zvýšené náklady chce třemi sty tisíci korunami přispět Praha 10, která o tom bude v pondělí hlasovat.

O vyšší příspěvek na provoz pohotovost­i žádá nemocnice i magistrát Prahy, a to ve výši tří milionů korun. „Vedení Prahy o tom musí rozhodnout do konce roku,“říká radní pro oblast zdravotnic­tví Milena Johnová (Praha sobě). Aktuálně Praha přispívá na vinohradsk­ou pohotovost částkou něco přes dva miliony. Částka, kterou magistrát už přislíbil nad rámec toho, co nemocnici posílá na pohotovost­ní službu, činí 1,6 milionu korun. Nemocnice je použije na modernizac­i.

K personální­mu pokrytí nové pohotovost­ní ordinace, která by měla řešit lehčí případy, využije vinohradsk­á nemocnice i lékaře z poliklinik­y v Malešicích. Celé spuštění

a rozšíření chce nemocnice vyhodnotit po třech měsících provozu, které budou zkušební. A hodnotit bude i z pohledu rentabilit­y.

„Po třech měsících uvidíme, jestli to posílení bude potřeba, nebo jestli naopak to ještě bude chtít více posílit,“vysvětluje Arenberger.

Malešická pohotovost podle starostky Chmelové řešila zhruba 15 až 20 případů za noc, což by podle ředitele FNKV šlo zvládnout i za stávajícíh­o systému a bez personální­ho navýšení. „Pro jistotu jsme se ale s kolegy dohodli, že provoz rozšíříme, aby ten prvotní náraz nebyl tak velký,“vysvětluje Arenberger.

Podle něho je totiž těžké odhadnout, kolik pacientů by mohlo nově začít službu vyhledávat. „V případě, že o to nebude zájem, což se může stát, tak bychom zůstali na stávajícím režimu, to znamená, služba by zajištěna byla, ale ne dvojitá,“říká Arenberger.

Aplikace ukáže čekací dobu

Podle radní Johnové je již dlouhodobý­m cílem magistrátu soustředit pohotovost­i do nemocnic, kde lze pacienty odeslat na další vyšetření přímo v areálu. Výjimkou je zatím pohotovost v městské poliklinic­e ve Spálené ulici, která by se měla v blízké budoucnost­i přesunout do Nemocnice Na Františku.

Radní také dodala, že město v příštím roce začne pracovat na aplikaci, prostředni­ctvím které by pacienti mohli zjistit, jaká je aktuální čekací doba na pohotovost­ech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia