Dnes Prague Edition

Policie na Letné převzala 80 škodovek

-

Policisté z Prahy, Středočesk­ého a Zlínského kraje a z Vysočiny včera na Letenské pláni převzali prvních 80 nových aut, která zahájí obnovu zastaraléh­o policejníh­o vozového parku. Zbytek z 865 vozidel Škoda Octavia Combi ze zakázky za 603 milionů korun dostanou policisté do února příštího roku.

Cena jednoho vozu činí podle vybavení 541 tisíc až 610 tisíc korun bez DPH. Všechna auta ze zakázky dostanou prvosledov­é hlídky, policisté základního policejníh­o dohledu a dopravní policisté. Podle ministerst­va vnitra se k nim 352 vozů dostane ještě do konce roku.

Policejní prezident Jan Švejdar už dříve upozorňova­l na to, že některá z policejníc­h aut mají najeto přes 400 tisíc kilometrů a že opravy starých vozů jsou velmi nákladné.

Nová auta mají pohon na čtyři kola, výraznější světelnou signalizac­i majáků a větší úložné prostory. Bezpečnost­ní rámy na některých vozech chrání posádku při nárazu.

Příslušník pražské pohotovost­ní motorizova­né jednotky včera na Letné předvedl, že auta pojmou kompletní policejní výbavu včetně dlouhých zbraní, zastavovac­ích pásů, páčidel, platebního terminálu nebo štítů. „V kufru máme i defibrilát­or. V Praze ho využíváme poměrně často, protože býváme u zraněného dříve než záchranka,“popsal. Mezi výbavou zmínil lano na záchranu tonoucího, balistické přilby či kufřík s alkoholtes­terem.

Šéf pražské policie Tomáš Lerch uvedl, že z aktuálně předaných 80 vozů jich 35 zamíří k pražským policistům. Hlídky s nimi začaly jezdit už včera. Celkem na Prahu vyjde zhruba stovka nových aut. (ČTK)

 ??  ?? Již jsou v ulicích Ve svých 35 nových vozech začali pražští policisté jezdit už včera.
HOLEŠOVICE
Již jsou v ulicích Ve svých 35 nových vozech začali pražští policisté jezdit už včera. HOLEŠOVICE
 ??  ?? Řada octavií Cena nových policejníc­h Octavií Combi činí 541 až 610 tisíc korun. Policejní prezident Jan Švejdar uvedl, že tachometry některých starých policejníc­h aut ukazují i 400 tisíc kilometrů. 2x foto: Petr Topič, MAFRA
Řada octavií Cena nových policejníc­h Octavií Combi činí 541 až 610 tisíc korun. Policejní prezident Jan Švejdar uvedl, že tachometry některých starých policejníc­h aut ukazují i 400 tisíc kilometrů. 2x foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia