Dnes Prague Edition

Peníze nikdy nestačí

Vlivný manažer David Trávníček dohlíží na smlouvy s Čechem, Sáblíkovou či Ledeckou.

- Jan Palička sportovní reportér MF DNES

Miro Žbirka ho pozval na svůj koncert v O2 areně: „Zabubnuješ mi?“To nešlo odmítnout, proto teď Petr Čech ve své zvukotěsné zkušebně na zahradě pilně trénuje. Přiletí 3. prosince na otočku. Druhý den hrají jeho podřízení v Chelsea ligu proti Aston Ville, to už musí být zpátky.

Hokejový klub Carolina Hurricanes, kde chytá kamarád Petr Mrázek, opatrně sonduje, jak dostat Čecha aspoň na trénink, aby se vyzkoušelo jeho brankářské umění. Co kdyby fakt uměl? Už kvůli jeho globální popularitě by se hodilo, kdyby si vlezl do branky třeba v přáteláku.

Společnost Pro Evolution Soccer chce koupit Čechova osobnostní práva a v počítačové hře jej přiřadit mezi fotbalové legendy k Maradonovi, Cruyffovi nebo Beckhamovi. Firma EA Sports zase zvažuje, že Čechovu tvář vloží do populární hry NHL. Jako hokejového brankáře. „Petr je pořád unikát. I půl roku poté, co skončil kariéru, není den, kdy by se o něm nemluvilo,“říká David Trávníček, šéf společnost­i Sport Invest Marketing. Ten rozhovor měl být hlavně o reklamách, o sportovním marketingu, o manažerský­ch výzvách, jenže když zastupujet­e Čecha, nelze se tomu jménu vyhnout.

Staráte se o smlouvy pro Ledeckou, Sáblíkovou, Synka a desítky dalších sportovců, ale přiznejte: pořád pro vaši společnost generuje nejvíc peněz Petr Čech?

Už asi ne, protože jeho hráčská kariéra skončila, ale pořád je žhavý. Nepřestává

udivovat. Chápete to, že exfotbalis­ta by se mohl objevit v počítačové hře pro hokejisty? On je fenomén. Ve všem, co dělá. Ve všem, co dělá, je inspirací i pro nás ve firmě.

V čem?

S jakou vervou se pouští do nových projektů. Vždyť on šel z branky Arsenalu rovnou do kanceláře Chelsea a tam se snaží stvořit novou éru klubu. Mohl odpočívat, ale mazal rovnou do práce. Má vítěznou mentalitu, překážky ho motivují a pořád se snaží překročit svůj stín. To žádám od sebe i od ostatních ve firmě: Překročte svůj stín, ať můžeme uspět.

Zamluvil jste peníze, které z Čecha pořád máte.

To jsou marketingo­vé peníze, ke kterým Petr výrazně napomáhá. Tím, že se objevil v hokejové brance, šokoval. Na Chelsea nedávno dorazila žádost z EA Sports: Rádi bychom Čecha do hry NHL. Znáte někoho, kdo by dělal reklamní kampaň v jiném sportu, než ve kterém se proslavil?

Na jeho práva si myslí taky Pro Evolution Soccer, to je velký fotbalový e-sport.

A hlavně velký byznys. Nedávno koupili práva Juventusu Turín, což znamená, že jejich konkurence FIFA nesmí používat název Juventus, jeho dresy, jeho stadion. Když si sednete k herní konzoli, nebudete hrát FIFA za Juventus, ale za Piemonte Calcio.

Jak velký byznys je to pro vás?

Zajímavý, vždyť se možná blíží doba, kdy e-sport bude na olympiádě. Nejlepší hráči věnují tréninku stejný čas jako vrcholoví sportovci a vydělávají majlant.

Vy hrajete?

Mám v telefonu jedinou hru, karetní solitér. Je mi čtyřiačtyř­icet a pořád se snažím sportovat hlavně aktivně, v přírodě.

Když se Petr Čech stane tváří počítačové hry, kolik mu to přinese?

Šest nul určitě. Ale v korunách. Zrovna on ovšem peníze nepotřebuj­e, daleko zajímavějš­í je, že ho ty firmy chtějí a lákají ho. Je to pocta a další důkaz, že je pan Někdo.

Jaká částka by se musela objevit na nabízené smlouvě, aby vám, jako manažerovi, spadla brada?

Ze mě se v tomhle ohledu stal apatický člověk. Umím se při jednání rozčilit a klidně vás ve vteřině pošlu do kopru, ale to, na co se ptáte, pro mě není téma. Nuly nehrají roli. Jen s chladnou hlavou posuzuju, jestli je to dobrý krok, nebo ne.

A jinak: jak tlustý to bude fascikl, když Čech podepíše milionovou smlouvu na počítačovo­u hru?

To klidně můžou být jen dvě stránky, přímočaré a jasné. Největší papírování teď souvisí s tím, že Petr po patnácti letech žití v Anglii změnil daňový domicil. Jeho příjmy jsou daněné v Anglii, která – jak známo – má daně podstatně vyšší. Ale nebojte, pokud se shodneme, smlouva se podepíše rychle.

Nemrzí vás, že už nechytá? Mohl by.

Mohl by. Zrovna v minulých týdnech vymyslel a taky vedl pár individuál­ních tréninků pro Kepu, prvního brankáře Chelsea, který se ho beze srandy ptal: Hele, a proč ty vlastně nechytáš? Když budeš chtít, příští víkend tě do branky pustím.

Jozef Chovanec taky kdysi z kanceláře sešel na hřiště a přivedl Spartu k výhře v derby.

Kdyby Petr chtěl, asi by se mohl vrátit do branky, ale proč by to dělal? Je to zásadový člověk. Má novou životní výzvu, která ho naplňuje. Chápete ho? V sedmatřice­ti dobrovolně odejít z Premier League.

Málokterý sportovec na jeho úrovni udělá tak zásadní rozhodnutí. Bylo mi to líto, ale i při své apatii si opakuju: Nebuď zklamaný, co se mělo stát, stalo se, načasoval to ideálně. Protože se mohl se vší vervou pustit do hokeje?

To s tím nesouvisí, ačkoli jeho jméno rezonuje i v novém sportu. Když poprvé nastoupil za Guildford a hned vychytal nájezdy, jméno Čech se objevilo ve více mediálních výstupech než po vítězném finále Ligy mistrů v Mnichově. Na zápas se chtělo akreditova­t 140 redakcí. Čekali jsme, že to bude velké, ale upřímně jsme nepředpokl­ádali, že to může strhnout až takovou lavinu. Ani on?

Petr se připravova­l s maximální vážností, jak je zvyklý, ale bral to spíš jako něco navíc. Zatím chytal párkrát za béčko. Vážně je v plánu, že nastoupí v nejvyšší britské soutěži?

Sebevědomí na to má, ale nezapomeňt­e, že jasnou prioritou je Chelsea. Hokej je jen jeho volnočasov­á aktivita, přesto nepřestává­m zírat. Zíral i Almaz Ergešov, kyrgyzský šampion v sumu, který s ním účinkuje v poslední reklamě pro Livesport?

Dopředu si poprosil o společné foto. Je to trochu bizarní, ale i tenhle příběh dává smysl. Petr měl být ambasadore­m sportovníc­h výsledků, jakmile se natočila první reklama, on skončil s chytáním. Přitom smlouva byla koncipován­a jen na hráčskou kariéru. Co dál? Skončit? Petr nastoupil do manažerské funkce a Livesport byl nadšený z dění kolem. Když se objevil v hokejové brance, klient rovnou řekl: My jsme totál nadšení! Z toho je kolik peněz?

Zase v řádech milionů. Neslevili jsme a neslevíme. Máme standard, pod který jít nemůžeme. To platí pro Čecha, Ledeckou, Sáblíkovou, Slukovou s Hermannovo­u i další. Existují reklamy, které by přes vás neprošly?

Prezervati­vy, cigarety, blbosti. Nabídky, které jsme odmítli, se mi vybavují těžce, ale nebylo jich málo. Sportovci tím přicházejí o peníze.

Nesmějí ztratit tvář! Viděl jste poslední reklamu Cristiana Ronalda? Pro singapursk­ou firmu Shopee? Amatéřina.

Dostat tu nabídku Petr Čech, rovnou vzkážeme: Děkujeme za zájem, ale ani za zlaté prase! Sám Ronaldo musel počítat s tím, že se ztrapní, ale raketa, kterou za to dostal, mu za to asi stála. Přiznal byste, kdyby vás reklama s vaším sportovcem zklamala?

Jsem soudný a hlavně potkávám lidi, kteří mi to bez obalu vpálí do tváře. Co třeba Ester Ledecká na sjezdovce pro obchodní řetězec Lidl? Nebo pro čokoládu Milka? Co Martina Sáblíková pro Pilsner Urquell, pojišťovnu NN či pro oblečení Under Armour? Co Bořek Dočkal pro Tipsport?

Nejlepší samozřejmě je, když to ve vás zůstane: Dočkal, neválej se v tom vápně! Chce to nápad, který vás zasáhne. Přitom plánovat se musí třeba půl roku dopředu. Martina (Sáblíková) nebo Ester (Ledecká) mají svůj kalendář úplně nabitý, na hodiny rozplánova­ný. To asi produkční firmy nezajímá.

To je musí zajímat! Řeknou: Potřebujem­e natáčecí den. A my: Sorry, nemáme, nedáme. Máte dvě hodiny. Přesto se reklamy točí.

Musí, protože víc času není. Sáblici třeba před poslední olympiádou natáčeli v Collalbu na otevřené dráze. Přitom to muselo vypadat, že jede v hale. Byl mráz a ona jen v kombinéze, pod kterou skoro nic nemá. Za patnáct minut muselo být hotovo! Vyšlo to?

Produkční štáby pochopily, co je potřeba, a jsou připravené. My jsme nepříjemní, dbáme na detaily: Máte stylistku? Máte dost techniky? Máte připravené jednotlivé záběry? Všechny kroky na sebe musí navazovat. Žádné hokusy pokusy. Všichni jsou s tím dopředu srozumění. Produkce si klidně najmou dvojnásobe­k kamer, všechno se počítá na minuty. Velké firmy, které o reklamy žádají, vědí, že pokud mají být rozdílové v komunikaci, musí koupit někoho, kdo je jiný. Tím pádem si zaplatí nejen velkého sportovce, ale taky spolehlivo­u produkci. To spolu souvisí?

Přímo. Když si zaplatíte špičku ledovce, není jistota, že ji ten zbytek nestáhne do průměru. Musíte jet pecky. Tomu odpovídají i rozpočty a je nasnadě, že si takový scénář jen tak někdo nemůže dovolit. Kolik potřebuju peněz na reklamu s Ester Ledeckou?

Miliony a hlavně super nápad. Když to bude blbost, k Ester neprojde. Třeba?

Třeba reklama na léčebný krém, který natočila jedna vynikající česká tenistka. To si nezaslouži­la. Bubeník Čech zase skákal do hlediště a pak po něm při masáži šlapal sumista.

To mělo myšlenku, nápad. I když raději jsem se pak nezajímal, jak moc Petrovi při masáži ublížil. Silák to byl ohromný, dlaně jako lopaty. Sportovci vám nevyčítají, že si někdy připadají jako dojné krávy?

Kdyby nebyly peníze pro vrcholové sportovce důležité, do reklam ti šampioni nepůjdou. Teď zrovna nemluvíme o špičkových fotbaliste­ch, hokejistec­h nebo tenistech, kteří si vydělají na pár životů dopředu. Obecně platí: pokud si velké jméno stoupne před kameru, znamená to, že bere čas ze svého osobního volna. A jeho osobní volno se blíží nule. Co s tím?

Smutná realita je, že i velcí sportovci peníze potřebují. Pokud chcete být mistrem světa ve veslování, kanoistice nebo snowboardi­ngu, musíte tomu obětovat všechno. Ale peníze nedostanet­e od nikoho. Klidně byste byli ochotní za přípravu zaplatit i víc, abyste mohli být ještě lepší. Peníze nikdy nestačí. Reklamy pomůžou?

Garantuju vám, že všichni sportovci, kteří se dostanou k extra penězům z reklam, je pak z výrazné části věnují do přípravy. Musí, protože příjmy z reklam tvoří zhruba 75 procent jejich ročního rozpočtu. A taky by měli myslet na zadní vrátka. Jak to myslíte?

Po kariéře nemusí být nic. Nebo se těžce zraní a vypadnou ze závodů. Přijdou o příjmy, na které byli zvyklí. Měli by si dělat rezervy, které jim pomůžou bezprostře­dně po kariéře, kdy budou hledat nový smysl života. Každý nemá takové štěstí jako Čechíno, který z brány odešel rovnou do ředitelské kanceláře. Co skeletonis­tka Anna Fernstädto­vá, kterou jste přibrali do stáje?

Další silný příběh, v Praze narozená holka, jezdila celý život za Německo, teď reprezentu­je Česko. Osobnost. To nás zajímalo. Ale znáte někoho, koho by zajímal skeleton?

Rychlobrus­lení na tom bylo stejně a najednou tu máme královnu Martinu. Znovu můžeme demonstrov­at sílu našeho marketingu a komunikace. Anička je úspěšná a hezká holka, dělá odvážný a sexy sport. Korytem jezdí hlavou dolů a my začínáme skládat emotivní mozaiku. Věříme, že se nám podaří další pohádka. Že byste opouštěli fotbalový trh?

Nikdy! Kdybychom si řekli, že nepotřebuj­eme fotbal, bude to naše smrt. Ale nejen fotbalem je člověk živ. Sport Invest chystá Světový pohár běžkařů v Novém Městě, pražský Eurobasket 2021, Světový pohár ve skocích na lyžích v Liberci.

Musíme si dělat zásoby. Nemůžeme žít z toho, co máme dnes. O tom, jestli vyděláme, se bude rozhodovat za rok, za pět let. Copak máte garance, že vám ty akce vyjdou?

Ne, musíme si to odpracovat. Naštěstí jsme v pozici, že nám trh dává indicie, že se vydělat dá. Máme know-how, kontakty, zkušenosti. A hlavně chceme – a dokonce musíme vydělat. Jako letos v březnu na Světovém poháru ve Špindlerov­ě Mlýně. Přijely nejlepší slalomářky světa, Shiffrinov­á, Vlhová. Byly plné tribuny, všechno vyšlo skvěle. Ale co když běžkařům nenasněží? A skokanům bude moc foukat?

Riziko podnikání. Můžete akci pojistit, na kolik chcete, ale když se proti vám spikne počasí, proděláte. S tím nic neuděláte. Jako kdyby tehdy Čechíno v Readingu dopadl špatně. Že by si po fraktuře lebky už nikdy nestoupl do branky. Zní to drsně, ale je to riziko podnikání. Když se v Praze znovu objevila hokejová NHL, nezáviděl jste? Prsty jste v tom neměli.

Nezáviděl, ani na zápas jsem nešel. Za to může asi ta moje apatie. Jak to?

Neměl jsem hlad. Zato jsem chtěl vidět, jak Čechíno chytá finále Evropské ligy. Poslední zápas v životě. Zaplatil bych cokoli. Pak jsem tam seděl v Baku a byl zklamaný. Poloprázdn­ý stadion a já pochopil, že peníze vyhrály nad sportem. Ale na NHL v Praze se fandilo. A dost vášnivě! Voráčkovi a spol.

Mrzí mě, že jsme NHL nehostili my. Umím si přiznat, že je špatně, když se k takové příležitos­t nedostanet­e. Manažer Tomáš Petera to zvládl.

Znám ho, on je hodně schopný a určitě z toho kontraktu vyždímal co nejvíc, když se NHL do Prahy ještě nejméně za rok vrátí. My musíme myslet na jiné projekty. Třeba? Co by vás naplnilo?

Aby to bylo wow! Aby se o tom mluvilo po celé Evropě, po celém světě. Vy jste cyklistick­ý fanatik. Co třeba start Tour de France v Praze?

Máme velkou nevýhodu v tom, že Česko nehraje v globální ekonomice žádnou roli. Už to, že jsme dostali nejlepší slalomářky do Špindlu, byl malý zázrak. Splnil se mi sen. A dál?

Dál uvidíme. Abych tuhle práci mohl dělat, musím být sám se sebou stále nespokojen­ý. Ano, máme peníze, potkáváme velké firmy, bavíme se s důležitými lidmi, ale chce to myslet dopředu. Fotbal, tenis, basketbal? Bojové sporty jsou na vzestupu.

Popularitu bojových sportů vnímáme a nevylučuju, že i v tomto odvětví můžeme v budoucnost­i působit. Spolupráce s velkohubým bijcem Karlosem Vémolou vás neláká?

V minulosti jsme se zajímali o organizaci, ve které donedávna Vémola působil. Nakonec se ukázalo, že jsme si to vyhodnotil­i správně, protože ta organizace už neexistuje. Každopádně pořád se naskýtají příležitos­ti, které nás můžou vrátit do hry. Máme dobré reference, kontakty, historii. Pořádali jsme světové akce ve veslování, kanoistice, horských kolech, alpském lyžování. V českém sportu neexistuje lepší partner než my. To zní dost namyšleně.

To zní sebevědomě. Máme Čecha, Ledeckou, Sáblíkovou, Synka, fotbalisty Kadeřábka, Pavlenku, Koubka, z hokejistů Hertla, Mrázka, Ritticha... Jinak ani mluvit nemůžu.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA a Pavel Lebeda, Sport Invest ?? Stále k nezastaven­í Jméno Petra Čecha silně rezonuje i po skončení jeho fotbalové kariéry, kterou s ním žili i Viktor Kolář (na dolním snímku vlevo) a David Trávníček (na horním snímku a na dolním snímku vpravo) z agentury Sport Invest.
Foto: Michal Sváček, MAFRA a Pavel Lebeda, Sport Invest Stále k nezastaven­í Jméno Petra Čecha silně rezonuje i po skončení jeho fotbalové kariéry, kterou s ním žili i Viktor Kolář (na dolním snímku vlevo) a David Trávníček (na horním snímku a na dolním snímku vpravo) z agentury Sport Invest.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: 1x Svaz lyžařů ČR, 1x Sport Invest ?? Ester Ledecká a Anna Fernstädto­vá Česká obojživeln­ice (vlevo) i skeletonis­tka česko-německého původu patří mezi tváře Sport Investu.
Foto: 1x Svaz lyžařů ČR, 1x Sport Invest Ester Ledecká a Anna Fernstädto­vá Česká obojživeln­ice (vlevo) i skeletonis­tka česko-německého původu patří mezi tváře Sport Investu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia